Horvátországi vitorlázást tervezel szeptemberben? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről. Kérd a segítségünket! Horvátország nagyon népszerű üdülőhely, ezért nyáron kissé túlzsúfoltak lehetnek tengerparti városai és szigetei. Szeptemberben még jó az idő, fürödni is nyugodtan lehet a tengerben. Cikkünkben részletezzük, hogy miért érdemes szeptemberben hajózni Horvátországban. Hasznos tanácsokkal is ellátunk, majd bemutatunk pár olyan útvonalat, amelyek csendesebb helyeken vezetnek végig. Szeptemberi vitorlázás Horvátországban
Cikkünkben az alábbiakat ismertetjük:

Előnyök, ha szeptemberben vitorlázunk Horvátországban

Miért érdemes szeptemberben hajózni Horvátországban?

Ha csendesebb, nyugodtabb nyaralást szeretnél, akkor érdemes elkerülnöd a főszezont. Horvátországban ez július-augusztus közé esik. Szeptemberben már nincs tömeg sehol, de nem is kihaltak a városok és a szigetek. A kevésbé ismert kikötőhelyekben bőven jut hely hajódnak, jellemzően nem kell előre foglalnod a biztos kikötésért. Hasonló a helyzet az éttermekkel is, szinte biztosan találsz helyet bármelyikben, Nagyobb társasággal utazva ez mindenképp előny. Habár programok szempontjából kevésbé változatos szeptember, így is jó pár érdekes fesztivál és rendezvénysorozat van még ilyenkor. Késő őszre lassan bezár szinte az összes turizmussal foglalkozó hely, de szeptemberben még minden elérhető. Idősebbek számára fontos szempont még az időjárás is. Szeptemberben még kellemesen meleg van szárazföldön és vízen is egyaránt. Már nem uralkodik perzselő hőség, mint főszezonban.

Az Adriai-tenger időjárása szeptemberben

Szeptember egy átmeneti időszak a térség időjárásában. A hónap első felére még 13 órás napsütések jellemzők, ilyenkor átlagosan 23-26 fok között van a nappali hőmérséklet. Éjszaka 16-18 fok körüli hőmérséklet jellemző, ami hajón alváshoz ideális. A hónap végére már csak 10-11 órányi napsütésre számíthatsz, fokozatosan növekszik a felhős, esős időszakok hossza is. Az augusztushoz képest magasabb páratartalom miatt időnként kisebb helyi záporok is kialakulhatnak, ezek rövid ideig tartanak. A tenger átlaghőmérséklete szeptember nagy részében 23 fok körüli, fürdésre pont ideális. Szeptemberben már kissé megváltozik a széljárás. A nyár nagy részére jellemző északnyugati misztrált fokozatosan felváltja az északi-északkeleti bóra és a déli Jugó szelek váltakozása. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Horvátországban.
Vitorlázás Horvátországban

Nyugodtabb környezet főszezon után

Nyáron kissé túlzsúfolt az Adriai-tenger horvátországi szakasza. Szeptemberre már véget ér a főszezon. Ilyenkor már a legnagyobb kikötőkben is könnyebben találhatsz helyet. Szeptemberben még minden turizmusból élő horvát kisváros nyitva van. Csak október vége felé szokták bezárni a szuvenírboltokat és látványosságokat. Szeptemberben úgy tekinthetsz meg mindent, hogy már nem nyüzsög körülötted a tömeg.

Fesztiválok és kulturális rendezvények szeptemberben

Horvátország szeptemberben is sok eseménynek ad otthont. Számos kisebb-nagyobb zenei és művészeti fesztivált meglátogathatsz hajózás közben. Jó példa ezekre a Pula városában megrendezett Visualia, vagy a dubrovniki zenei fesztivál. Szeptemberben rendezik meg a híres Split-i filmfesztivált, ahol különböző műfajú és témájú, újonnan bemutatott filmeket tekinthetsz meg.

Egyirányú , vagy oda-vissza utat válasszak?

Szeptember vége felé már naponta akár többször is megváltozhat a széljárás, ezért ilyenkor útiránytól függetlenül érdemes lehet felkészülnöd a kihívásokra. Ha hónap elején mész, délkeleti irányú vitorlázásal elég jól haladhatsz a kiszámítható misztrálnak köszönhetően. Ilyenkor kezdőként is könnyű egyirányú utad lehet.
A hónap második felétől uralkodó változatos időjárásban már mindegy a széljárás szempontjából nézve, hogy egyirányú vagy oda-vissza utat választasz. Ebben az esetben inkább az útvonalterved alapján dönts. Ha ugyanazt a kikötőt szeretnéd kiindulópontnak és végállomásnak használni, akkor válassz egy oda-vissza utat.

Milyen költségekkel kell számolnom?

Horvátország pénzneme a kuna. Javasoljuk, hogy megérkezés után helyi bankban vagy nem reptéri pénzváltónál válts kunára, így kicsit kedvezőbb az árfolyam. Főszezonon kívül hajód típusától és hosszától függően a nyárhoz képest 5-10%-ot spórolhatsz a kikötéseken. Minden meglátogatott kikötőnél 60-100 euró körüli költséggel kell számolnod. Ha katamaránnal hajózol, az előbbi árak másfélszeresével kell számolnod, ilyen hajókkal érkezőktől 50%-os felárat kérnek. Az ételek és italok viszonylag drágák az Adriai-tenger többi országához képest. hajóbérlés Horvátországban

10.0 m / 33 ft2 Kabin /5 Ágy
45 %lagoon-400-4-2-cab-2012-2Pula
12.0 m / 39 ft4 Kabin /12 Ágy

Szeptemberi vitorlázás Horvátországban

1 hetes egyirányú út Sibenikből Splitbe

Elsőként egy 1 hét alatt teljesíthető hajóutat ajánlunk Sibenik-ből Split-be. Szeptember elején érdemes nekiindulni, hogy a szél még segítse utadat. Útközben felfedezhetsz pár dalmát szigetet, köztük Solta és Brac szigeteket is. horvátországi hajóbérlés

1. nap: Sibenik – Zlarin

7, 61 km (4, 73 mi)
Első állomásod a délnyugati irányban fekvő Zlarin szigete legyen. A korallokról híres sziget védett öblöket kínál hajód számára. Gyönyörű, szinte érintetlen természeti környezetben kirándulhatsz itt. Számos templomot és kápolnát rejt a sziget, közülük legismertebb a Nagyboldogasszony-templom. Ha szereted a kézműves emléktárgyakat, feltétlenül nézd meg a korallműhelyeket! Ezekben napjainkban is kézzel készítik az egyedi korallékszereket.

2. nap: Zlarin – Kaprije

18, 20 km (11, 31 mi)
Hajózz tovább délnyugat felé, majd köss ki Kaprije öblében. Ezen a csodálatos szigeten alig 100-an laknak, ők olíva- és szőlőtermesztéssel foglalkoznak. Megtekintheted a földművesek munkáját, valamint gyönyörű, szinte teljesen érintetlen természetben időzhetsz.

3. nap: Kaprije – Zirje

6, 24 km (3, 88 mi)
Következőnek látogasd meg a nyílt tengerhez legközelebb fekvő Zirje szigetet! Ez a Sibeniki szigetcsoport legnagyobbja. Mészköves sziget számos felfedezhető barlanggal, valamint gazdag állat- és növényvilággal. A sziget mindig is fontos védelmi szerepet töltött be. Erről tanúskodnak a különböző ősi erőd-maradványok, valamint az 1991-es háborúból fennmaradt ágyúk is.

4. nap: Zirje – Kremik

26, 30 km (16, 34 mi)
Hajózz keletre, majd a horvát szárazföld mentén menj be Kremik öblébe. Innen könnyen eléred a környékbeli partmenti városokat is. Érdemes ellátogatnod például a közeli Primošten-be. Ez a község népszerű turisztikai célpont csodás tengerparti strandjának köszönhetően. A város mellett gyönyörű szőlészeteket és szőlőlugasokat láthatsz. Nézd meg a Loretói Boldogságos Szűz Mária 17 méteres szobrát is! Ha valami egyedi szuvenírt szeretnél hazavinni, nézd meg a Gracin mézbolt kínálatát!

5. nap: Kremik – Drvenik Veli

25, 76 km (16, 01 mi)
Ha már úgyis útba esik, ki ne hagyd a Trogir-i partvidék legszebb szigetének tartott Drvenik Veli-t! Pár éve még csak a helyiek ismerték ezt a szigetet. A turisták csak mostanában fedezték fel egy marketingkampánynak köszönhetően. Az egyetlen településsel rendelkező szigeten akár a „Robinson nyaralást” is kipróbálhatod: hajódat elhagyva, a természetben elrejtőzve is eltölthetsz itt egy napot. Sportolásra is remek helyet kínál a sziget. Kerékpározhatsz, görkorcsolyázhatsz, kirándulhatsz a természetben vagy akár vízisportokat is kipróbálhatsz.

6. nap: Drvenik Veli – Solta

17, 66 km (10, 98 mi)
Következőnek látogasd meg keletre Solta szigetét! Itt csak a sziget északi felén laknak emberek, mivel a déli része szinte végig meredek sziklákból áll. Ha szereted az eredeti dalmát építészeti stílust, a szigeten lévő falvakban rengeteg ilyen épületet találsz. Az évszázadok óta szinte teljesen változatlan épületek jelentős részét Grohote-ben találod. Kikötők Horvátországban

7. nap: Solta – Supetar (Brac) – Split (ACI Marina Split)

36, 95 km (22, 96 mi)
Keletre tartva Brac partja mentén hamarosan megérkezel Supetar-ba. Már a kikötőbe érkezés közben feltűnő a 35 méter magas tornyú, háromhajós szerkezetű barokk templom. A Brac fővárosaként ismert Supetar rengeteg élvezetet nyújt. Ha június és szeptember között érkezel, belecsöppensz a hosszan tartó Supetar Summer fesztiválba.
Supetar-ból egyenesen észak felé hajózva meg is érkezel Split-be. Az ACI Marinából északi irányba sétálva érkezel meg a belvárosba. Először a gyönyörű, pár éve befejezett Riva sétányon találod magad, ahol egymást érik az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok. Beljebb megtalálod Diokleciánusz ókori palotáját a Peristilium-mal együtt. Közvetlenül előttük van a Szent Duje székesegyház, melynek tornyából csodálatos kilátás nyílik. Innen jó időben még a Brac-szigetig is ellátni. Ha szereted a halakat, mindenképpen látogasd meg a város hatalmas halpiacát is.

10 %bavaria-36-2004-3Split
11.4 m / 37 ft3 Kabin /8 Ágy
10 %lagoon-400-4-2-cab-2012Split
12.0 m / 39 ft4 Kabin /10 Ágy

Nyugat-horvátországi 1 hetes hajózás Fiume körül

Ebben az útvonalban a jól ismert dalmát szigetek helyett Horvátország északnyugati partvidékét látogatod meg. A híres kikötővárosból, Fiuméból indulsz, majd oda is térsz vissza. Utad során ellátogatsz Pomer kikötőjébe, majd onnan visszafordulva felfedezed a Kvarner-vidék szigetvilágát. Horvátországi hajóbérlés szeptemberben
1.nap Fiume – Ičići 12, 00 km (7, 46 mi), 2.nap Ičići – Rabac 29, 47 km (18, 31 mi), 3.nap Rabac – Cres (ACI Marina Cres) 24, 81 km (15, 42 mi), 4.nap Cres (ACI Marina Cres) – Pomer (ACI Marina Pomer) 46, 60 km (28, 96 mi), 5.nap Pomer (ACI Marina Pomer) – Susak 47, 54 km (29, 54 mi), 6.nap Susak – Pogona 22, 71 km (14, 11 mi), 7.nap Pogona – Krk (Njivice) – Fiume 89, 33 km (55, 51 mi)
Horvátország a főszezon után is várja a turistákat. Szeptemberben még nagyrészt igazi nyaralós időjárás uralkodik, ezért ha szeretnéd a tömeget elkerülni, ebben a hónapban szállj hajóra! Semmiről sem maradsz le csak azért, mert főszezonon kívül utazol! Sőt sokkal jobban kiélvezhetsz mindent, mert ilyenkor már nincs tömegnyomor!
horvátországi vitorlás uticélok horvátországi hajóbérlés

4.9/5 - (402 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.