Sokak szerint Hvar a legszebb sziget közép-Dalmáciában. Split-ből indulva bőven lesz időd felfedezni Hvar-t és környékét is. Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót megtalálsz az utazással, a kikötőkkel és a látnivalókkal kapcsolatban.

Vitorlázás Splitből Hvar-szigetre
Cikkünkben az alábbiakat ismertetjük:

Fontos információk, ha Splitből Hvar-szigetre vitorlázol

Időjárás az Adriai-tengeren

Az Adriai-tengeren mediterrán éghajlat uralkodik. Az igazi nyári meleg májusban kezdődik. Innentől 20 fok feletti átlaghőmérséklet a jellemző. A víz még csak 19 fokos ilyenkor, úszásra sokaknak hűvös lehet. Júliusban és augusztusban tetőzik a nyár, ilyenkor 30 foknál is magasabb az átlaghőmérséklet. Már úszni is remekül lehet a 24 fok körüli tengerben. A széljárás nagyban függ az aktuális évszaktól. A lentebb ismertetett útvonalak esetében nyáron kissé megnehezítheti dolgodat az északnyugatról fújó misztrál. Tavasszal és ősszel változatos a széljárás: az északi-északkeleti bóra és a déli Jugó fújnak felváltva. Check the időjárási feltételek, széladatok Dalmáciában.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Horvátország pénzneme a kuna. Javasoljuk, hogy megérkezés után helyi bankban vagy nem reptéri pénzváltónál válts kunára, így kicsit kedvezőbb az árfolyam. A kikötések ára nem igazán változik főszezonon kívül sem, ilyenkor mindössze 5-10%-kal olcsóbbak. Minden meglátogatott kikötőnél 60-100 euró körüli költséggel kell számolnod. Ha katamaránnal hajózol, az előbbi árak másfélszeresével kell számolnod, ilyen hajókkal érkezőktől 50%-os felárat kérnek. Az ételek és italok viszonylag drágák az Adriai-tenger többi országához képest.

Mit érdemes megnézned Split-ben?

Split reptere a várostól északnyugatra, nagyjából 25 km-re fekszik. Innen számos cég nyújt transzfert, ezeknél előre kell foglalni. Mehetsz a reggeltől estig 20 percenként járó busszal is, ezt választva nagyjából 1 órás útra számíts. A belvárosban megtalálod Diokleciánusz ókori palotáját a Peristilium-mal együtt. Közvetlenül előttük van a Szent Duje székesegyház, melynek tornyából csodálatos kilátás nyílik. Innen jó időben még a Brac-szigetig is ellátni. Ha szereted a halakat, mindenképpen látogasd meg a város hatalmas halpiacát is. A város délkelet részén lévő ACI Marina felé tartva a gyönyörű, pár éve befejezett Riva sétányon találod magad. Itt egymást érik az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok.

Egyirányú vagy oda-vissza utat válasszak?

Mindkét típusú út könnyen teljesíthető kezdők számára is, mert a távolságok viszonylag rövidek. Hvar hosszúkás sziget, sokat kell hajóznod nyugati és keleti irányokban. Az egyirányút akkor válaszd, ha kifejezetten Hvar városát szeretnéd végállomásnak. Nyáron az oda-vissza útnál Splitbe visszatérve kissé megnehezítheti utadat a misztrál.

Kikötők a Splitből Hvar-szigetre tartó úton

Stomorska kikötője

A kikötő egy kis természetes öbölben fekszik, így kiváló védelmet biztosít a hajóknak. Itt jelentősebb hullámzásokat csak a Bóra okozhat. A kikötő 30 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 4 az 50 méter feletti hajók számára van fenntartva. A mélység 2-6 méter között változik. A kikötő területén van víz, villamos energia, a part mentén számos kávézót is felfedezhetsz.

Rogač kikötője

A Sailing Europe Charter Šolta szigetének északi felén található, egy fenyőfákkal szegélyezett öbölben. Kedvező elhelyezkedéssel rendelkezik, Splittől mindössze 16 km-re fekszik. A kikötő legfőbb előnye, hogy itt egyáltalán nem jellemző a tömeg. Van tisztálkodási lehetőség, ingyen Wi-Fi, a közelben találsz benzinkutat, kávézót és pizzériát is. A Rogači-öböl többnyire jól védett a szelektől, kivétel ez alól a Bóra, mely elsősorban a téli hónapokban fúj.

Maslinica kikötője

A Marina Martinis Marchi Šolta szigetének nyugati oldalán található, az azonos nevű, luxus Martinis Marchi Heritage Hotel komplexum része. A kikötő 50 horgonyzóhelyet kínál, legfeljebb 35 méter hosszú jachtok számára. Az ennél nagyobb méretű megajachtok a hullámtörő közelében köthetnek ki. A víz mélysége 2-11 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel, villamos energiával, van Wi-Fi, zuhanyzó is. Az étterem, valamint a kávézó csak májustól októberig tart nyitva, de a kikötő egész évben várja a hajósokat. Ennek ellenére júliusban és augusztusban gyakran előfordul, hogy a későn érkező jachtok már nem tudnak lehorgonyozni. Éppen ezért érdemes korán érkezni vagy előre helyet foglalni.

Split kikötője

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet.
Kikötők Split környékén

Supetar kikötője

A kikötőben a horgonyzási lehetőségek korlátozottak. A külső kikötőt többnyire a kompok és a kereskedelmi hajók használják, míg a belső medencébe elsősorban a kisebb hajók érkeznek. Utóbbi néhány jacht számára is helyet biztosít. A bejáratnál a mélység 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, a belső kikötőben pedig 3-4 méter.

Marina kikötője

Az Agana Marina 134 hajót képes fogadni, ezek maximum 25 méter hosszúak lehetnek. A bejáratnál a tenger mélysége 7 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával. Az Agana Marina területén van öltöző, mosoda; ha megéheznél, bárt, éttermet is találsz.

Trogir kikötője

Az SCT Marina Trogir 256 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 70 méter hosszú hajók számára. A mélység 20 méter. Van áram- és vízellátás, 24 órás biztonsági szolgálat, ingyenes Wi-Fi, mosoda, benzinkút, sőt, a hajók karbantartása is biztosított.

Supetar kikötője

A kikötőben a horgonyzási lehetőségek korlátozottak. A külső kikötőt többnyire a kompok és a kereskedelmi hajók használják, míg a belső medencébe elsősorban a kisebb hajók érkeznek. Utóbbi néhány jacht számára is helyet biztosít. A bejáratnál a mélység 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, a belső kikötőben pedig 3-4 méter.

Podstrana kikötője

A Marina Lav nevű luxus kikötő a Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozik. 74 hajót képes fogadni, ezek legfeljebb 40 méter hosszúak lehetnek. A mélység 2-2, 8 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával, a kiváló szolgáltatások között a 24 órás biztonsági felügyelet is szerepel.

Omiš kikötője

A kis közép-dalmáciai város a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötője környékén a több irányból erősen fújó Bórán kívül a déli szél is jelentős hullámokat okoz. A mélység 4 méter.

Kastel Gomilica

A Marina Kastela viszonylag új kikötő Horvátországban. Közép-Dalmácia legnagyobb öblében, a Kastela-öbölben észak-keleti irányban található. Észak felől a Kozjak hegy, délről a Marjan és Ciovo sziget védik. Több mint 400 hajó befogadására alkalmas. Az egész évben nyitva tartó kikötőhöz tartozik egy minden igényt kielégítő fürdő, egy élelmiszerbolt és kávézók, üzletek is. A faluban is van egy nagy bevásárlóközpont (Getro).

Kastel Gomilica, a legépebben megmaradt erőd 10 perc sétaútra van a marinától. Tulajdonképpen egy szigetre felépített, kőfallal körbevett apró városrész. Tízlyukú kőhíd vezet a szélesen terpeszkedő kapubástyához. Mögötte az egész sziget be van építve, a házfalakon viharos időben az ablakokig csapnak fel a hullámok. Az épületekben lakások vannak.

Hvar kikötője

A Hvar-sziget azonos nevű városa a sziget legnépszerűbb horgonyzóhelye. A kikötő kiváló védelmet biztosít az északi szél ellen, de a déli és északnyugati szél már jelentős hullámokat okozhat. A kikötés a városi rakparton drága, viszont a kikötő másik oldalán már kedvezőbb áron igénybe veheted. Számos kiváló szolgáltatás közül választhatsz, beleértve a tankolást is.

Marina Sveti Klement

Az ACI Marina Palmižana a Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. Ez az egyik legbiztonságosabb kikötő az Adriai-tengeren. 180 horgonyzóhelyet kínál, akár 30 méter hosszú hajókat is képes fogadni. A víz mélysége 3-8 méter. A kikötő szezonálisan, április 1-jétől október 31-ig tart nyitva. Van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó; ha megéheznél, éttermet és élelmiszerboltot is találsz.

Marina Stari Grad

Stari Gradnak, vagyis a Hvar-sziget legrégebbi városának kikötője összesen 150 hajó számára nyújt helyet. A bejáratnál a mélység 13 méter, a városi rakparton pedig 4-5 méter. A kikötő területén találsz kávézót, éttermet és információs irodát is.

Brusje kikötője

A Stiniva Marina nevű aprócska kikötő maximum 8 hajó számára nyújt helyet. A mélység 2-4, 5 méter. Az öbölben egy kis étterem is található.

Marina Sveti Klement

Az ACI Marina Palmižana a Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. Ez az egyik legbiztonságosabb kikötő az Adriai-tengeren. 180 horgonyzóhelyet kínál, akár 30 méter hosszú hajókat is képes fogadni. A víz mélysége 3-8 méter. A kikötő szezonálisan, április 1-jétől október 31-ig tart nyitva. Van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó; ha megéheznél, éttermet és élelmiszerboltot is találsz.

Vrboska kikötője

Az ACI Marina Vrboska gyönyörű környezetéről híres. A közelben hatalmas levendulamezők, ősi olajfák és szőlőültetvények vannak. Összesen 119 hajó számára alkalmas, ezek hossza nem haladhatja meg a 20 métert. A mélység 5 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, üzemanyagtöltő állomás is rendelkezésre áll

Jelsa kikötője

A kikötő 54 helyet biztosít, legfeljebb 40 méter hosszú hajók számára. Az északi partnál a mélység 2, 70-4 méter, a déli partnál 1, 50-3, 70 méter. A kikötőben van víz és villamos energia, zuhanyzókat is találsz.

Sućuraj kikötője

Sućuraj egy kis kikötő és turisztikai település. Az azonos nevű Sućuraj-öbölben fekszik, Hvar szigetének keleti részén. A jachtok számára 9 kikötőhely áll rendelkezésre, melyek a kompkikötőtől nyugatra találhatóak. A mélység 2-3 méter.

.

Sveta Nedjelja kikötője

A Marina Zlatan Otok egy családi tulajdonban lévő kis kikötő. A Hvar-sziget déli partján, a Sveta Nedjelja nevű kis faluban található, Hvar városától körülbelül 12 km-re. A kikötő 18 méter hosszú hajók fogadására is képes, a mélység 4 méter. A móló külső oldalán maximum 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak, itt a víz 7 méter mély. A kikötő májusban vagy júniusban nyit és októberben zár, további jellemzője, hogy ki van téve a hullámokat okozó Misztrál szélnek.

Zavala kikötője

Zavala apró kikötője Hvar szigetének déli partján található, a Šćedro-sziget közelében. A kisebb jachtok a mólónál köthetnek ki, míg a nagyobbak az öbölben horgonyozhatnak le. Utóbbinál a mélység 6-16 méter, a mólónál 2-3 méter.

Marina Vis

A jachtkikötő 70 hajó számára alkalmas, ezek mérete nem haladhatja meg a 20 métert. A Bóra és a Jugó szelek megnehezíthetik a lehorgonyzást, így utóbbi esetén a közeli Kut városa előtti rakparton érdemes kikötni. Itt a tengerfenék mélysége 2, 5-4, 5 méter. Vis kikötőjének területén a kiváló szolgáltatások között a tankolás is megtalálható.

Komiža Town Harbour

Komiža kikötője egy széles és mély öbölben található. 30 férőhellyel rendelkezik, legfeljebb 20 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység eléri a 6 métert. A kikötő az északi és a keleti szelektől kiváló védelmet nyújt, de a déli Jugó okozhat kellemetlen hullámokat.

Marina Bol

Bol kikötője Brač szigetének déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kicsi, így a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejáratnál a mélység 6-7 méter, a rakparton pedig általában 2 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával; kávézó és étterem is várja a hajósokat.

Marina Vela Luka

A Korčula-sziget nyugati részén fekvő kikötő 45 helyet biztosít, legfeljebb 17 méter hosszú hajók számára. A mélység 3-4 méter. A kikötő rendelkezik benzinkúttal, mely közvetlenül a jachtok mólója mellett található.

Vitorlázz Splitből Hvar-szigetre!A legjobb vitorlás útvonalak:

Egyirányú vitorlás útvonal Splitből Hvar-szigetre

Splitből kiindulva Brac szigetét érintve körbehajózod Hvar szigetét, majd Hvar városkájában adod le a hajót. Az út során bőven jut időd a sziget felfedezésére és megismerésére.
Egyirányú vitorlás útvonal Splitből Hvar-szigetre

1. nap: Split – Supetar (Brac)

16, 12 km (10, 02 mi)
Első állomásod Brac szigetén Supetar. Split-ből délkeleti irányba hajózva megérkezel Supetar-ba. Már a kikötőbe érkezés közben feltűnő a 35 méter magas tornyú, háromhajós szerkezetű barokk templom. A Brac fővárosaként ismert Supetar rengeteg élvezetet nyújt. Ha június és szeptember között érkezel, belecsöppensz a hosszan tartó Supetar Summer fesztiválba. Ha a város történelme érdekel, a kikötőtől nyugatra lévő Sveti Nikola félszigetet látogasd meg. Itt rengeteg a látnivaló, például mauzóleumot, ősi keresztény szarkofágokat, történelmi temetőt és hasonlókat találsz.

2. nap: Supetar – Stari Grad

40, 46 km (25, 14 mi)
Brac szigetét nyugati irányban körbehajózva, majd délre fordulva megközelíted Hvar szigetét. Behajózol az érkezésed irányából délkeletre lévő Stari Grad öblébe. A kikötőtől északra, a Glavica-domb tetején lévő fehér kereszt mellől nagyszerű kilátás nyílik a városra és a sziget nyugati részeire. Ha szereted a biciklis túrákat, tegyél egy rövid látogatást a Világörökség részeként nyilvántartott Stari Grad-síkságon! Május 1-től október 1-ig nyitva találod a síkság közepén lévő Hora borfőzdét, ahol felejthetetlen borkóstolón vehetsz részt.

3. nap: Stari Grad – Vrboska – Jelsa

31, 42 km (19, 53 mi)
Stari Grad öbléből kihajózol, majd kelet felé veszed az irányt. Ahogy követed a partot, hamarosan megérkezel Vrboska elé, a kis falu öblében nyugatra kell fordulnod. Itt megtalálod Szűz Mária 1580-ban épült templomát, a tornyából remek kilátás nyílik a környékre. Ha érdekel a halászat, ki ne hagyd a halászmúzeumot! Itt régi halászhálókat, szerszámokat és egy rekonstruált halászházat találsz.
Vrboska-tól délkeletre hajózva eléred Jelsa városkáját. A főtéren találod a reneszánsz és barokk házak által körülvett Keresztelő Szent János templomát. Jelsa parkjában megtekintheted Niko Dubokovic kapitány szobrát. Ha a környékbeli régészeti lelőhelyek érdekelnek, Jelsa-tól nyugatra találsz kettőt. Tor-nál remek kilátás nyílik Jelsa kikötőjére, Galesnik egy középkori település maradványa.

4. nap: Jelsa – Sucuraj

42, 66 km (26, 51 mi)
Továbbhajózol keletre a sziget északi oldala mentén, közben rengeteg szebbnél szebb partszakaszon köthetsz ki fürdőzni. Végül megérkezel Hvar keleti csücskébe, itt déli-délnyugati irányba fordulva kikötsz Sucuraj-ban. Ez egy csendes, nyugodt kis halászváros szép partszakaszokkal a sziget északi és déli oldalán. Méretéhez képest számos látnivalóval és történelmi emlékkel büszkélkedhet a városka. Ezek különféle történelmi korszakokból származnak. A ferencesek kolostorát a 9. században építették, a Szent Antal-templomot és a Fortica erődöt az 1600-as években, a világítótornyot 1889-ben.

5. nap: Sucuraj – Zavala

40, 45 km (25, 14 mi)
Sucuraj-ból végig nyugat felé haladva követed Hvar déli partját, majd megérkezel Zavala-ba. Ez egy nyugodt, csendes város gyönyörű partszakasszal. Itt nincsenek szállodák és hangos szórakozóhelyek, így a sziget többi városára jellemző nyüzsgéstől mentesül Zavala. A város főleg bortermesztéséről híres, mindenképpen kóstold meg a bogdanjusa nevű különlegességüket! Ha a szinte érintetlen természet vonz, akkor taxihajóval vagy a bérelt hajóddal átmehetsz a várossal szemközti Scedro szigetre. Itt szép öblöket és strandokat láthatsz.

6. nap: Zavala – Vis

42, 32 km (26, 30 mi)
Érdemes kiruccannod a délkeletre lévő Vis-szigetre is egy nap erejéig. Számos hajóroncsa és gazdag vízi élővilága miatt búvárok körében nagyon népszerű ez a sziget. Vis városában kötsz ki, itt találod a régészeti múzeumot a régi erődben. Érdemes még megnézned a Rdošije-palotát is. Ha érdekel a szovjet időkben alkalmazott katonai arzenál, fedezd fel a tengeralattjáró-bunkereket és katonai bázisokat.

7. nap: Vis – St. Klement-sziget – Hvar

27, 15 km (16, 87 mi)
Vis-ből északkeletre hajózva St. Klement szigetére érkezel, itt gyönyörű fenyő- és babér erdőket láthatsz. A Palmižana-öböl sekély vize remek választás úszni kevésbé jól tudóknak.
A szigetet északkeleti irányban elhagyva rövidesen meg is érkezel Hvar-ba. Ez állítólag a horvát térség legnaposabb városa évi több mint 2700 órával. A kikötőből egyből a főutcára érkezel, itt találod a legfontosabb látnivalókat. A Dalmácia legnagyobbjának nevezett főtéren találod a katedrálist. Az óváros fölött a nagyszerű kilátást biztosító Spanjola erődöt érdemes megnézned.

1 hetes oda-vissza út Hvar-sziget körül

Az előző, egyirányú úthoz képest hosszabb útvonal kevesebb kitérővel. Split-ből indulva csak Brac szigetét látogatod meg, mielőtt körbehajózod Hvar-t. Nyáron a Split felé vezető visszaúton megnehezítheti utadat a szembeszél.
katamarános út Hvar-sziget körül
1. nap Split – Supetar (Brac) 16, 12 km (10, 02 mi), 2. nap Supetar – Sumartin (Brac) – Jelsa 55, 33 km (34, 38 mi), 3. nap Jelsa – Sucuraj 42, 66 km (26, 51 mi), 4. nap Sucuraj – Zavala 40, 45 km (25, 14 mi), 5. nap Zavala – Hvar 22, 55 km (14, 01 mi), 6. nap Hvar – Stari Grad 26, 81 km (16, 66 mi), 7. nap Stari Grad – Split 42, 62 km (26, 48 mi),

Hajó tankolási lehetőségek Split környékén, hajós benzinkutak Hvar-sziget közelében

 • SOLTA: Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • SPLIT: Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • TROGIR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • PRIMOSTEN: Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • VIS: Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • HVAR: Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VRBOSKA, HVAR: Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • MAKARSKA: Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • PLOCE: Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • VELA LUKA: Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • ACI Marina KORCULA: Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • LASTOVO: Mélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • SOBRA, MLJET: Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • DUBROVNIK, ACI Marina: Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: Mélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

Ha szeretnéd felfedezni a legszebb horvát szigetet, válassz egyet útvonalaink közül! Felejthetetlen élményekben, csodás tengerpartokban és gyönyörű városkákban gazdag útjaink örökre emlékezetesek lesznek számodra! Több hajós úti cél Splitből.

5/5 - (218 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.