Zadari vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! Zadar tökéletes kiindulópontja egy élményekben gazdag hajós vakációnak. Ha az észak-dalmáciai várost választod, a környező szigetek szintén felejthetetlen látnivalókkal várnak. Cikkünkből kiderül, mikor érdemes hajóutat tervezni Zadarba, és egyhetes útitervek összeállításához is hasznos tippeket adunk. Fedezd fel Horvátország egyik legcsodálatosabb városát!
Vitorlázás Zadarban

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Zadar időjárása

Az üdülőhely mediterrán éghajlatú, meleg, száraz nyarakkal és enyhe telekkel. Az átlaghőmérséklet 14, 1 °C. Nyáron szinte nem is hull csapadék vagy csak nagyon kevés. Júliusban az átlaghőmérséklet 23, 1 °C, és januárban sem süllyed 5, 9 °C alá. Télen néha erős lehet a szél – a Bóra okozhat kellemetlenséget. Ha szeretsz úszni, a tenger hőmérséklete augusztusban a 25, 6 °C-ot is elérheti. Több infó: Időjárási feltételek, széladatok Zadarban

Kikötők Zadar környékén

Marina Zadar

A város kikötőjét az Adriai-tenger partjának középső részén, Zadar központjában találod. 200 vízi, valamint 100 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áram, de találsz itt zuhanyzót, mosodát, élelmiszerboltot, éttermet is. A Kék zászló minősítésű kikötőben a tankolás szintén szerepel a szolgáltatások között. hajóbérlés Zadarban, vitorlázás Zadarban

Olive -sziget Marina (Ugljan)

Az Olive -sziget Marina Ugljan szigetének északi partján, a békés Sutomišćica nevű faluban található. Érdekesség, hogy 2014-ben elnyerte a horvátországi legjobb kis kikötő elismerést. 225 vízi és 25 szárazföldi hellyel rendelkezik, maximum 24 méter hosszú hajók, jachtok számára. A hullámtörő gátnál akár 50 métert meghaladó járművek fogadására képes. A kikötő területén bár, étterem, hajózási felszerelésekkel foglalkozó üzlet, úszómedence és egy privát strand is helyet kapott. Ráadásul állatbarát, így a látogatók magukkal hozhatják házi kedvenceiket.

Marina Preko (Ugljan)

Ez a 95 horgonyzóhelyet biztosító kikötő szintén az Ugljan-szigeten található, Zadartól mindössze 4, 8 km-re. Legfeljebb 20 méter hosszúságú jachtok fogadására képes. A vízmélység 2 méter. Itt találsz mosodát, bárt, éttermet és benzinkutat is.

D-Marin Dalmacija (Sukošan)

Horvátország legnagyobb kikötője 1200 vízi és 300 szárazföldi helyet biztosít a hajók számára. Hosszuk 40 méter, az áthaladó szuperjachtoké akár 80 méter is lehet. A D-Marin Dalmacija az egyik legjobban felszerelt kikötő az Adriai-tengeren. Területén van kávézó, bár, étterem, tengerparti klub, hajófelszerelés bolt és élelmiszerüzlet. Benzinkút, valamint javítóműhely is a rendelkezésedre áll. hajóbérlés Sukosanban, vitorlázás Sukosanban

kikötők Zadar környékén

Marina Kornati (Biograd na Moru)

Biograd Kék zászlós kikötője összesen 705 hajót tud fogadni, melyek hossza akár 23 méter is lehet. A bejárat 40 méter széles, a víz maximum mélysége 6, 5 méter. Van 24 órás biztonsági felügyelet, karbantartási szolgáltatás és benzinkút, a kikötő étterme akár 370 fő befogadására is alkalmas.Biogradi vitorlázás, hajóbérlés Biogradban

Marina Veli Rat (Dugi Otok)

Az idilli környezetben lévő kikötő Dugi Otok szigetének északi részén található, a Pantera-öbölben. 200 hajó számára biztosít helyet, kiváló védelmet nyújt a szél és az áramlás ellen. Van pénzváltó, kisbolt, az autó- és kerékpárkölcsönzés is biztosított.

ACI Marina Žut (Kornati)

A Kornati-szigetcsoport északnyugati részén fekvő kikötő 120 helyet kínál, maximum 40 méter hosszú hajóknak. A kikötő ápr. 1. és okt. 31. között tart nyitva. Erős Bóra szél esetén az északi mólójánál, valamint a bójáknál ajánlott lehorgonyozni. A szintén erős Jugó szélnél viszont sokkal kellemesebb a déli mólón kikötni.

D-Marin Mandalina (Šibenik)

A gyönyörű kikötő egyik legnagyobb előnye kedvező fekvése, ugyanis Šibenik történelmi központjától mindössze néhány km-re található. Ráadásul kiváló védelmet nyújt a szelek és a hullámok ellen. A D-Marin Mandalina 5 Aranyhorgonyt kapott, sőt, a Kék zászló büszke tulajdonosa is. 429 vízi és 50 szárazföldi hellyel rendelkezik, előbbiek közül 79-et kifejezetten a szuperjachtok számára terveztek. Ez az egyetlen olyan kikötő Horvátországban, mely akár 140 méter hosszú szuperjachtok fogadására is képes. A mélység 5,5 méter. A kikötő színvonalas szolgáltatásai között szerepel a tankolási lehetőség. Ha megéheznél, bárt, éttermet, valamint élelmiszerboltot is találsz. hajóbérlés Sibenikben, vitorlázás Sibenikben

28 %elan-36-2002Murter
11.0 m / 36 ft3 Kabin /7 Ágy
45 %nautitech-40-2008Split
12.0 m / 39 ft4 Kabin /10 Ágy

Vitorlázz Zadarban! Zadari hajós útvonalak

1 hetes zadari hajós útiterv

Utazásunk Zadarból indul és a csodálatos üdülőhelyek, szigetek meglátogatása után ide is térünk majd vissza.

Zadari hajós útvonaltervező

1. nap: Zadar (Marina Tankerkomerc) – Sukošan (Marina Dalmacija)

11, 17 km (6, 94 mi)

Sukošan egyik legfőbb látnivalója a 11. században épült Szent Cassianus-plébániatemplom, mely végleges külsejét csak a 17. században nyerte el. A település öblében ma is megtekintheted az egykori zadari érsekek nyári rezidenciájaként szolgáló épületnek a falmaradványait. A palota súlyosan megrongálódott a velencei–török háborúk idején, majd romjait a földrengések még tovább pusztították. Napjainkban csak három falpillér látható az épületből. A szórakozásra vágyókat az úgynevezett „sukosani éjszakák” várják, melyek nyáron rengeteg turistát vonzanak. A vendégszeretetéről híres település éttermeiben megkóstolhatod a hamisítatlan horvát konyha specialitásait. Olvass tovább ha sukosani programok, sukosani vitorlázás, vagy hajóbérlés Sukosanban érdekel..

2. nap: Sukošan – Biograd na Moru (Marina Kornati – dél)

17, 68 km (10, 99 mi)

Biograd egy viszonylag csendes, családok számára is ideális úti cél. Ha az aktív nyaralást kedveled, itt az Adria talán legmodernebb teniszcentruma vár. Kézi- és kosárlabdázásra, focizásra, minigolfra szintén van lehetőség. Biograd mediterrán hangulatú tengerparti sétányán minden reggel megfigyelheted a halászhajók lehorgonyzását. A kikötő oldalában egy mini tengeralattjáró található, ahol a víz alatti világ rejtelmeibe nyerhetsz bepillantást.

Kikötők és partok Zadar környékén

3. nap: Biograd na Moru – Kornati Nemzeti Park

27, 86 km (17, 31 mi)

A Kornati Nemzeti Park Horvátország egyik leggyönyörűbb és legkedveltebb nemzeti parkja, melyet az 1980-as évek elején nyilvánítottak természetvédelmi területté. Nevét a legnagyobb szigetéről, a Kornatról kapta. Területe 220 km², melyen körülbelül 140 sziklás, a bálnákra emlékeztető sziget található. Illír várak, római villaromok is felfedezhetőek a szigetcsoporton. A parkra rendkívül szigorú előírások vonatkoznak, horgonyozni kizárólag a kijelölt helyeken lehet – bizonyos szigeteken még az sem megengedett. Ha saját hajóval érkezel, belépődíjra van szükség, melynek összege a vízi jármű méreteitől függ. Ezt legkésőbb a Nemzeti Park bejáratánál kell megvenned.

4. nap: Kornati Nemzeti Park – Sali (Dugi Otok)

10, 32 km (6, 41 mi)

A Dugi Otok-sziget délkeleti részén fekvő Sali Horvátország egyik legrégebbi halászati hagyományával büszkélkedhet. Itt van a sziget legnagyobb olívatermelő vidéke – a Saljsko Polje botanikai rezervátumban akár többszáz éves olajfákat is láthatsz. Az egyik legérdekesebb helyi nevezetesség a Boldogságos Szűz Mária-templom, de a Szent Rókus- és a Szent Miklós-templomot is érdemes megtekinteni. Az óváros szűk utcáiban, sikátoraiban kellemes sétákat tehetsz. A Sali Kulturális Nyáron kiállítások, koncertek és gasztronómiai specialitások várják az érdeklődőket. A Saljske užance nevű rendezvény fél évszázados hagyományokkal rendelkezik. Augusztusban a Halászok éjszakájával indul, majd különböző sportversenyek következnek, végül az úgynevezett “Szamárversennyel” ér véget.

5. nap: Sali – what to do in Brbinj (Dugi Otok)

23, 54 km (14, 63 mi)

A települést két oldalról a gyönyörű Jaz és Lučina nevű öblök határolják. Itt található a környék egyik legvédettebb kikötője – csak a Bóra szél éri el. Brbinj legfőbb látnivalói az egykori glagolita írások emlékei, melyek a régió legrégebbi horvát nyelvű maradványai. A településtől délnyugatra található a Brbinjšćica-öböl, ahol hatalmas sziklákat és több barlangot is megcsodálhatsz. A 12. századi sólepárlók, sóraktárak maradványait szintén megtekintheted, a falu közelében olajfa-ültetvények vannak.
Zadar közeli partook és kikötők

6. nap: Brbinj – Nin (Seaport Ninski 2)

31, 76 km (19, 74 mi)

Nin festői fekvésének és számos műemlékének köszönhetően népszerű turistacélpont, gyógyiszapjáról is híres. Legismertebb szimbóluma a Prahulja mezőn álló Szent Miklós-templom, mely a hagyomány szerint hét király megkoronázásának volt a helyszíne. Szintén itt található a Szent Kereszt-templom, a világ legkisebb katedrálisa. Nin olyan vendéglátóhelyekkel vár, mint a Branimir és Sentimenti konobák vagy a Peperoni pizzéria.

7. nap: Nin – Sutomišćica (Olive -sziget Marina) – Zadar (Marina Tankerkomerc)

34, 79 km (21, 61 mi)

Sutomišćica az Ugljan-sziget keleti partján található, Zadarral szemben. A település egyik legfőbb nevezetessége a 13. században épült Szent Eufémia-templom, melyet a 17. században barokk stílusban alakítottak át. A Lantana család szintén barokk kastélya is érdekes látnivaló. Sutomišćicától délnyugatra található a 238 méter magas Vela Glava-kilátó, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Kornati-szigetvilágra, valamint a Zadar-csatornára.

Miután leadtuk a hajónk, és van még időnk, érdemes Zadarban körbenéznünk. Olyan kihagyhatatlan látnivalókkal rendelkezik, mint a Szent Donát-templom, valamint a Szent Anasztázia-katedrális. A Tengeri orgona vagy a Nap köszöntése nevű alkotás is érdekes nevezetesség, a Népek terére ugyancsak érdemes ellátogatni. Ha finom fogásra vágysz, válaszd a 2Ribara vagy a Pet Bunara éttermet.

7 napos zadari vitorlás útvonal

Zadarból indulva dél felé vesszük az irányt, és meglátogatjuk Šibeniket, melyet Murter szigetéről a Tisno-híd alatt közelítünk meg. Utóbbit naponta kétszer nyitják fel, 9.00 és 9.30, illetve 17.00 és 17.30 között. Šibenik leghíresebb műemléke a Szent Jakab-székesegyház, mely a világörökség részét képezi. Érintjük a nyílt Adrián található Vist, a természeti szépségekben gazdag Žirje-t és a Kaprije-öbölben elhelyezkedő azonos nevű szigetet is.

Zadari vitorlás útvonaltervező

1. nap Zadar (Marina Tankerkomerc) – Sukošan (Marina Dalmacija) 11, 17 km (6, 94 mi), 2. nap Sukošan – Murter (Marina Hramina) 35, 21 km (21, 88 mi), 3. nap Murter – Šibenik (Marina Mandalina) 32, 40 km (20, 13 mi), 4. nap Šibenik – Rogoznica (Marina Frapa) 33, 69 km (20, 93 mi), 5. nap Rogoznica – Vis (Marina Vis) 58, 50 km (36, 35 mi), 6. nap Vis – Žirje 92, 14 km (57, 25 mi), 7. nap Žirje – Kaprije – Zadar (Marina Tankerkomerc) 75, 05 km (46, 63 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Zadar környékén, hajós benzinkutak Közép-Dalmáciában

 • ZADAR: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 7-22, GPS Koordináták: 44.119839, 15.226764
 • SUKOŠAN: , Mélység: 6 m, Nyitvatartás: 7-21, GPS Koordináták: 44.055107, 15.300838
 • PREKO, UGLJAN: , Mélység: 2-2, 7 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 44.080626, 15.188219
 • NOVALJA, PAG: , Mélység: 1, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 44.5568, 14.882164
 • BIOGRAD NA MORU, Marina Šangulin: , VHF: 17, Mélység: 1, 5-4 m, GPS Koordináták: 43.940002, 15.444817
 • BIOGRAD NA MORU, Marina Kornati: , Mélység: 2, 3-3, 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.941732, 15.445418
 • ZAGLAV, DUGI OTOK: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 43.948775, 15.143664
 • MURTER: , Mélység: 2, 3-3, 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.824445, 15.593815
 • JEZERA, MURTER: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.785188, 15.643681
 • TRIBUNJ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-21, GPS Koordináták: 43.753809, 15.747321
 • VODICE: , Mélység: 3, 3 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.762718, 15.775681
 • ŠIBENIK, Marina Mandalina: , VHF: 17, Mélység: 5, 5 m, GPS Koordináták: 43.71894, 15.900435
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • ROGOZNICA: , Mélység: 3, 7 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.529952, 15.963572

Ha Zadar körül hajózol, rengeteg nevezetességet is megcsodálhatsz. Környékén számos kisebb-nagyobb sziget található, a Kornati Nemzeti Parkba mindenképpen érdemes ellátogatni.

Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmáciában.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Zadar

4.6/5 - (377 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.