Virgin Gorda a Brit Virgin-szigetek része, a szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. Csodálatosan hosszú partja van, ami telis-tele van jobbnál jobb kikötőhelyekkel. Virgin Gorda északi csücskénél találjuk a North Sound nevű területet. Ez a karibi térség egyik legkedveltebb hajós célpontja. Nagyon sok kicsi sziget van itt, mint például a Prickley Pear -sziget, a Moskito -sziget, vagy a Saba Rock Mindegyik egy külön világ, amit érdemes felfedezni. Ha egy igazán izgalmas és felemelő vakációra vágyunk, Virgin Gorda lesz a tökéletes bázis ahhoz, hogy bebarangoljuk ezt a csodás vidéket.  Vitorlázás Virgin Gordán
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Virgin Gorda időjárása

Virgin Gordán trópusi az időjárás. Egész évben meleg van, de az uralkodó passzátszelek némileg hűtik. Jellemzően a decembertől márciusig tartó időszak enyhébb, ekkor az átlaghőmérséklet 24-25 °C. Május és október között nagyobb a forróság, ilyenkor a napi átlag 28 °C körüli. A száraz évszak januártól áprilisig tart, azon belül is a legszárazabb a február és a március. Nagyobb esőzések májustól decemberig vannak. A hurrikánszezon júliustól októberig tart, ilyenkor előfordulhatnak erős szelek és heves esőzések is. A tenger egész évben meleg, átlagosan 27 °C. A vitorlásszezon a december és április közötti időszak. Ilyenkor nincs akkora forróság és kevesebb eső esik, valamint kisebb a trópusi viharok és hurrikánok kockázata is. A téli hónapokban a szél északkeleti irányú, februárban kelet felé halad és júniusra délkelet felé vált. Általában 28-38 km/h erősségű, kivéve a Karácsonyi szeleket, ezek akár 50 km/h-sak is lehetnek. Az tengerek viszonylag nyugodtak. időjárási feltételek, széladatok Virgin Gordán.

Kikötők és szigetek Virgin Gorda környékén

Prickley Pear

A Prickley Pear, Virgin Gordával szemben a North Soundon fekszik. Miután 1988-ban az egészet nemzeti parknak nyilvánították, a sziget infrastruktúráját nem fejleszthették tovább. Így állandó lakosa sincs, de egy tengerparti bár és különböző vízi programok várják az ideérkezőket. A terület egyik legcsodálatosabb strandja, a sziget délnyugati csúcsánál van. Felette húzódik egy rész, ahol korallokba ütközhetünk, ezekkel legyünk óvatosak. Remek hely, ha egy kis magányra vágyunk. A közelben tíz kikötőbója található, valamint van egy csónak kikötő is a közelben. A sziget délkeleti sarka ritkán látogatott, ahol néhány kijelölt dokkolóhelyre bukkanhatunk. Egy másik kiváló rögzítési pont a sziget északnyugati sarkában, a Cactus Reef alatt található. Ezt kevesebben ismerik és használják, pedig nagyon jól védett hely, meseszép panorámával.

Eustatia -sziget

Eustatia Virgin Gordától kissé északra, Prickley Peartől délre fekszik. 2004-ben Eustatiát az -szigetek Magazine a világ húsz legszebb szigete közé sorolta. A sziget megközelítése komoly figyelmet és alaposságot igényel. Sok a sekély rész, Prickley Peartól északra és a Saba Rock körüli keskeny csatornában is. A kisebb merülésű hajók remek rögzítőhelyeket találhatnak mind a déli, az északi és a keleti részeken. Ezek közül az északi partot ajánljuk, ahol homokos a tengerfenék és a zátony mögötti rész nagyon védett. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk megfelelő helyet a hajó lengésének is, mert elég sok a korall a sziget környékén. Kikapcsolódásként számos vízi tevékenység közül választhatunk, mint a búvárkodás, a szörfölés vagy a wake-boarding. Sőt átlátszó kajakot is bérelhetünk, amin evezés közben fedezhetjük fel a North Sound bámulatos vizeit.

Dog -szigetek

A Dog -szigetek a Brit Virgin-szigetek egy kisebb csoportja. Virgin Gordától körül-belül tíz kilométerre fekszenek a Sir Francis Drake csatornán. A szigetláncot négy részre osztják. Great Dog -szigetre, George Dog -szigetre, West Dog -szigetre és a Seal Dogs nevet viselő kisebb szigetek együttesére. Úgy beszélik, hogy nevét, a szigetre érkező tengerészek adták, akik kikötés közben ugatást hallottak. Azt feltételezték, hogy a hangok kutyáktól származnak. Csak később jöttek rá, hogy az hangokat valójában az itt élő karibi barátfókák adják ki. A szigeteket körülvevő vizek mind pompásak és akad jó néhány szuper kikötőhely is. George Dogon például a Kitchen Pointtól nyugatra lévő öbölben, Great Dogon pedig a sziget déli és északnyugati partjai mentén. Ezek legtöbbje a National Park Trust rögzítőpontja, amiket engedéllyel tudunk használni. A Dog -szigetekre érdemes olyankor hajózni, amikor csendes az idő, ugyanis a terület nyitottabb. Viszont kár lenne kihagyni, mert csodaszép eldugott helyekre lelhetünk. Virgin Gorda szigetei

Fallen Jerusalem -sziget

A Fallen Jerusalem Virgin Gorda déli csücskétől alig egy kilométerre fekszik. A szigeten robosztus sziklák, romok és elhagyatott homokos partok várnak. Ezek a part menti képződmények különleges medencéket alkotnak. A terület érintetlenségének köszönhetően, a sziget számos különleges madárfajnak és trópusi növénynek ad otthont. Ha idehajózunk, felfedezetlen alagutakat és barlangokat járhatunk be. Éjszakai kikötésre ugyan nincs lehetőség, viszont napközben le tudunk horgonyozni a North Lee Bay-en. Legyünk azonban óvatosak, mivel ezek a parti sziklaalakzatok néha hajlamosak megtréfálni a navigációt.

Biras Creek

A Biras Creek Virgin Gorda keleti részén található. Ha az időjárás rosszra fordul, nagyon jó menedéket nyújt. Amikor közeledünk, figyeljünk oda, mert a déli oldalon, az üdülőtől alig egy kilométerre lesz egy akadály, az Oyster Rock. Szerencsére a sziklát egy vörös bójával jelölik, ezt balról kerüljük ki. Biras Creek nagyon népszerű a Virgin Gordára látogató hajósok körében. Esténként a kikötő előtti nyílt vízen gyönyörködhetünk a tükröződő holdban, vagy a naplementében. Mindegyik nagyon romantikus hangulatot teremt.

Bitter End

A Bitter End Virgin Gorda északi részén található, ott ahol a Karib-tenger és az Atlanti-óceán találkozik. Nevét a magányos és ezért idilli helyének köszönheti, ahonnan meseszép a kilátás a North Soundra. Védett kikötője és az állandó passzátszelek miatt a hajózás szerelmeseinek paradicsoma. Vízivilága bámulatos, gyönyörű korallokkal és halakkal van tele a tenger. Az itteni jachtklub egy teljes szolgáltatást nyújtó kikötő, energia ellátással, vízzel, jéggel és több mint huszonöt hajóhellyel.

Virgin Gorda Yacht Harbor

A Virgin Gorda Yacht Harbor a St. Thomas öbölben fekszik, a sziget délnyugati partján. Megközelítése egyszerű, csupán a megjelölt csatornán kell végig haladnunk. A kikötő nagyon szép, és mindenféle szolgáltatást, valamint üzemanyag hozzáférést is biztosítanak. Majdnem száz rögzítőhely áll rendelkezésre, és van lehetőség, pár órás, napi és hosszútávú kikötésre is. Nincs messze Spanish Town belvárosától. Ez egy elég békés település, ahol találunk itt jó pár üzletet, éttermet és bárt is. Nagyjából három kilométerre van innen a sziget egyik legismertebb és legnépszerűbb látványossága a „The Baths”. Ezek olyan gránitképződmények, melyek nagyméretű sziklahalmokká alakultak a tenger partjain. A sziklák árapályos medencéket, alagutakat és bámulatos barlangokat alkotnak, melyek nyitottak az őket körülvevő vizekre.

Vitorlázz Virgin Gordán! Virgin Gordai hajós útvonalak

Vitorlázás Virgin Gordán: 1 hetes hajós útiterv

Ezen a körúton Virgin Gorda északi csücskéből indulunk nyugat felé, a Tortolától alig nyolc kilométerre fekvő Cooper -szigetig. Itt fordulunk vissza és Virgin Gorda keleti partjai mentén hajózunk kiindulási pontunkig. Alapvetően mindennap kisebb távokat fogunk megtenni, de így lehetőségünk lesz megismerni sziget és környékének minden apró kis részletét.  Virgin Gordai hajós útvonaltervező

1. nap Bitter End – Necker -sziget

3, 00 km (1, 86 mi)
Necker -sziget Virgin Gorda északi csücskétől nagyjából három kilométerre található. A szigetet szinte teljes egészében korall veszi körül, leszámítva egy keskeny átjárót a déli részeken. Ezen a nagyjából négy kilométeres területen tudunk lehorgonyozni. Ha valaki szereti az állatokat, imádni fogja ezt a szigetet. Élővilága nagyon színes, rengeteg féle egzotikus madár él itt.

2. nap Necker -sziget – Long Bay

8, 00 km (4, 97 mi)
A Long Bay egy meseszép, félhold alakú strand és kikötőhely Virgin Gorda északnyugati partján, a Mountain Point mögött. Ez a hely ritkán kapja meg a megérdemelt figyelmet. Viszont érdemes mindig csekkolni az időjárás előrejelzést, ugyanis néha a hullámok hajlamosak megduzzasztani a tengerfeneket. Fekvése miatt délelőtt kissé árnyékos, viszont a nap többi részében gyönyörű fényes, és meseszép innen a naplemente.

3. nap Long Bay – George Dog – St. Thomas Bay

8, 95 km (5, 56 mi)
A Virgin Gorda-i hajóutunk során nem hagyhatjuk ki Spanish Townt. Rögzítőhelyeket a St. Thomas Bayen találhatunk, közvetlenül a kompkikötő mellett. A parttól pár percnyi sétára van a jachtkikötő, egy csomó üzlet, köztük élelmiszerbolt is, és egy nagyon szép strand.

4. nap St. Thomas Bay – Fallen Jerusalem – Cooper -sziget, Manchioneel Bay

11, 40 km (7, 09 mi)
Cooper -sziget, gyönyörű ívelt tengerpartjával az egyik legjobb kikötőhely a The Baths és Peter -sziget közötti területen. Az öböl mély, és kissé füves a fenék, azonban van itt jó néhány kikötő gömb (mooring ball), amik megkönnyítik a rögzítést. A legvédettebb pontok a déli részen vannak. Ha tehetjük, itt keressünk magunknak helyet. Virgin Gorda kikötői

5. nap Cooper -sziget – Biras Creek Marina

20, 50 km (12, 74 mi)
A Biras Creek egy nagyon népszerű jachtkikötő, és az egyik legjobb horgonyzóhely a sziget keleti partján. Tizennyolc hely áll rendelkezésre, de le tudunk horgonyozni kívül is. A rögzítő területet egy keskeny, de magas földszoros választja el a tengertől. Nem messze a kikötőtől van egy üzemanyag-dokkoló is.

6. nap Biras Creek – Eustatia

8, 55 km (5, 32 mi)
Ahogy korábban már említettük, Eustatia több pontján is találunk jó rögzítőhelyeket. Ha szeretnénk picit megpihenni, három gyönyörű fehér homokos tengerpart is van itt, ahol úszhatunk és búvárkodhatunk is. Káprázatos a hely vízivilága és a sziget neve is igazán találó. Eustatia egy görög eredetű szó, ami annyit tesz, egy hely, ahol jó lenni.

7. nap Eustatia – Saba Rock – Bitter End

1, 05 km (0, 7 mi)
Saba Rocknak igen izgalmas története van. Bert Kilbride, az Introductory SCUBA Course alapítója, a hatvanas években érkezett Saba Rockra és tette a helyet saját bázisává. Az évek során megnyitotta a Pirates Pub nevű bárt. Majd kialakított pár horgonyzóhelyet, és idővel ez a kicsiny szárazföld a hajósok „menedékévé” vált. Később mindezt felvásárolták tőle, és egy komplett üdülőhelyet építettek ide. A rögzítőhelyeket megtartották, és a hely fő vonzereje azóta is a vitorlásközpontú hozzáállás.

7 napos Virgin Gorda hajós útvonal

Ezen az útvonalon ugyancsak Virgin Gorda északi partjáról indulunk, azonban először Anegada felé vesszük az irányt. Onnan délnyugat felé fordulunk és egészen Jost van Dyke-ig hajózunk. A visszaúton ismét a sziget nyugati és északi részén haladunk. Kicsit hosszabbak a távok, de ez egy nagyon népszerű út a Karib-tengeren.
1. nap Bitter End – Prickley Pear 1, 55 km (1 mi) 2. nap Prickley Pear – Anegada, Setting Point 23, 65 km (14, 69 mi) 3. nap Setting Point – Trellis Bay, Beef -sziget 35, 30 km (21, 93 mi) 4. nap Trellis Bay – Great Harbor, Jost van Dyke 23, 90 km (14, 85 mi) 5. nap Great Harbor – Scrub -sziget 25, 60 km (15, 91 mi) 6. nap Scrub -sziget – Virgin Gorda Yacht Harbor 8, 40 km (5, 22 mi) 7. nap Virgin Gorda Yacht Harbor – Leverick Bay – Bitter End 27, 70 km (17, 21 mi)
Hajós útvonaltervező Virgin Gordán

Hajó tankolási lehetőségek Virgin Gorda környékén

  • VIRGIN GORDA YACHT HARBOR: , Mélység: 3m, Nyitvatartás: 8-17, GPS Koordináták: 18.449791, -64.436778
  • LEVERICK BAY MARINA: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-22 GPS Koordináták: 18.497400, -64.385500
  • BITTER END YACHT CLUB: , Mélység: 3 m Nyitvatartás: 7-23, GPS Koordináták: 18.499486, -64.357347
  • OIL NUT BAY MARINA, Mélység: 2.5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 18.499443, -64.329932
  • GREAT HARBOR, JOST VAN DYKE: GPS Koordináták : 18.442594, -64.753877

Virgin Gorda egy fantasztikus gyöngyszeme a Karib-tengeri térségnek. Ideális célpont, ha még sosem jártunk a környéken, de annyira izgalmas és sokszínű, hogy megéri többször is ellátogatni ide. Több BVI sailing routes vagy válassz másik other Caribbean sailing destinations.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Virgin Gorda

5/5 - (413 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.