Olaszország délkeleti csücske felé irányítod hajódat? Nem fogsz csalódni, mert ez a csodálatos régió rengeteg látnivalóval, stranddal és gasztronómiai élvezettel vár majd téged. Ebben a cikkünkben mindent megtudhatsz Pugliáról, ami hajósként fontos számodra. Ha nem szeretnél lemaradni Puglia által kínált legjobb lehetőségekről, olvass tovább.

Puglia elhelyezkedése

Puglia Olaszország déli részén terül el, az Appennini-félszigeten. A régió fővárosa Bari, de további felkapott nagyvárosok is találhatóak itt. Például Lecce, vagy Brindisi. Puglia testesíti meg az olasz csizma sarkát, illetve még hozzátartozik a Gargano-félsziget, ami maga a csizma sarkantyúja. Keleten az Adriai-tenger, délen pedig a Jón tenger határolja. Fennsík lévén nem sok magaslattal fognak találkozni az odalátogatók, de Puglia ennek ellenére is tökéletes úti cél nyaralóknak, strandolni vágyóknak, és hajósoknak egyaránt.

Puglia története

Több mészkőbarlang is található Puglia területén, ami őskori barlangrajzokkal van teli. Ezek mind arról árulkodnak, hogy akár már 250 ezer évvel ezelőtt is népes lehetett ez a terület. Elsőként az illírek és a japigok látogattak ide a Kr.e. 2. században, amikor a terület neve még Apudia volt. A Római Birodalom idején kapta Apulia nevét, aminek a rövidítését, Puglia, a mai napig használják.
A görögök is letelepedtek itt egy ideig, de a dél-itáliai törzsek erős szövetségesként tekintettek az akkor már terjeszkedő Rómaiakra. A Római Birodalom részeként gyorsan fellendült Puglia gazdasága és szellemi fejlődése. Később a Nyugatrómai Birodalom bukása után a gótok, szaracénok és a bizánciak küzdöttek a területért, amiből végül 1009-ben végleg a bizánciak kerültek ki nyertesként.
II. Frigyes nevéhez kötődik rengeteg vallási és középület megépítése Pugliába, melyekben egészen a mai napi gyönyörködhetünk. A spanyolok is letelepedtek ezen a csodás vidéken, és az Anjou-uralmat a Bourbon-dinasztia váltotta fel. Az olasz egység kialakulása után Puglia végleg Olaszország tartomány lett, bár a szegény réteg nagy ellenállással és fenntartásokkal kezelte az új rendszert. Persze egy idővel lenyugodtak a kedélyek, de a dél-olasz régiók „leszakadását” még a mai napig is érezhetjük azok elmaradásában az északi tartományokhoz képest.

Puglia időjárás

Puglia tökéletes választás az év bármely szakában, hiszen Mediterrán időjárásának köszönhetően még télen sem csökken 10˘C alá a hőmérséklet. Mivel egy sík területről beszélünk, ezért a szelek szabadon, akadály nélkül átfújnak a Puglia felett. Nyáron leginkább az Afrika-felől fújó déli, és a tenger felől fújó észak-keleti szelek dominálnak. Nyáron gyakran mérnek 35°C feletti hőmérsékletet, ezért ezek a nyári szellők valódi megkönnyebbülést jelenthetnek a nyaralóknak. Ha kedvet kaptál a hajózáshoz Puglia környékén, akkor nézz körül, hiszen számos lehetőséget találsz, hogy hajót és yachtot kölcsönözz Pugliában. Ha rendelkezel sajáttal, akkor számos kikötő közül választhatsz, hogy lehorgonyozd, amíg te élvezed a szárazföldi kikapcsolódást.

Puglia főbb látnivalói

Rengeteg lehetőséggel vár téged ez a régió, akár családdal érkezel vagy barátokkal, kettesben vagy egyedül, bőven lesz mit megnézned.
A következő helyszíneket ajánljuk számodra, mint főbb látványosságokat. Ha erre jársz, mindenképp látogass meg egy párat közülük.

Gargano Nemzeti Park

Az 1991-ben létrehozott nemzeti park Foggia tartományban terül el. A park célja, hogy megőrizze az ősi erdő maradványait, ami régen szinte egész dél-Olaszországot beborította.

Grotte di Castellana- közel Monopoli-hoz

Ez a cseppkőbarlang a régió egyik leglátogatottabb turista látványossága. Majdnem 3400m hosszú, és egyedülálló sztalaktit és sztalagmit formálódásokat találhatunk benne.

Isla de San Domino

A Tremiti-szigetek egyike San Domino, amit másnéven „Zöld Szigetnek” is becéznek. Lenyűgöző növény és állatvilágával, illetve áttetsző kék vizével elvarázsolja az odalátogatókat.

Porto Salveggio Nemzeti Park

Ezt a Nemzeti parkot Lecce megyében találhatod. 2007-ben alapították a parkot, és azóta természetjárók ezreit vonzza minden évben. A sziklás parttól befelé találhatsz fenyveseket, és Olaszországra jellemző mediterrán éghajlaton meghonosodott más növényeket is.

Santa Croce bazilika- Lecce

Lecce egyik legjelentősebb temploma, amelyet a 14. században alapítottak. Egyedi kupolája és homlokzata különböző építészeti stílusokról árulkodik. Oszlopait és belső tereit egyedülálló növénymotívumok és néhol groteszk alakok díszítik.

Legjobb strandok Puglia-ban

Torre del’Orso (Melendugno)

Melendugno öblében elhelyezkedő Torre del’Orso strand mellett egy 16. századi erődítmény található, ami különleges hangulatot kölcsönöz a strandnak. A part 1 kilométer hosszú, homok dűnés, és örökzöld erdő határolja. Találkoztál már ennyire sokszínű stranddal valaha? A part különlegessége a két iker szikla, melyek pár méterre a tenger mellett találhatóak. Mivel ikersziklákról van szó, „Two Sister”-nek nevezik őket. Albánia partjai itt vannak Olaszországhoz a legközelebb, mindössze 71 km-re, ezért a víz sekély és kristály tiszta. Tökéletes választás azoknak is, akik gyerekkel érkeznek Pugliába.

Polignano a Mare (Bari)

Polignano a Mare Puglia egyik legfelkapottabb és legnyüzsgőbb partja. 2014-ben hetedjére is megkapta a Kék Zászló díjat vize minőségének, és a strandon elérhető szolgáltatásoknak köszönhetően. A víz kristály tiszta. A partvonalon ragyogóan aranyló homokot találhatsz. A part két oldalán sziklák magasodnak, ahonnan gyakran tinédzserek ugranak a vízbe, a még nagyobb szórakozás érdekében. Ha nem zavar a nyüzsgés, és egy tiszta vizű strandra vágysz, Polignano a Mare tökéletes választás.

Lido del Sole (Rodi Garganico)

Rodi Garganico városától nyugatra található ez a gyöngyszem, ahol a homokdűnés part várja a pihenni vágyókat. Lido del Sole egy nagyon felkapott strand. Tökéletes választás családok számára is a homok és a megfelelően kiépített szolgáltatások miatt. Az északi irányú szelek tökéletes feltételeket biztosítanak a szörfözni vágyóknak. Kristálytiszta vizének köszönhetően egy valódi élmény itt a merülés.

Hajóbérlés Puglia-ban

Ha hajóval érkezel Pugliára akkor rengeteg olyan helyszín van, amit meg kell látogatnod. Számos stranddal rendelkezik a régió, ami csak hajóval megközelíthető, így nyugodt és elzárt kikapcsolódási helyszínként várják a megpihenni vagy merülni vágyó hajósokat. Ha nincs saját hajód, akkor se aggódj, mert a következő városokban cégünk hajó kínálatából biztosan megtalálod a kedvedre valót.

San Foca

San Foca városa több hajó bérlési lehetőséget biztosít számodra. A város kikötője 150 hajónak tud horgonyzóhelyet biztosítani. Ivóvíz, áram, zuhany és mosdó található nem messze a kikötőtől. Továbbá, Wi-Fi is működik a környéken a hajósok kényelme érdekében

Leuca

A Porto Turistico Marina de Leuca, egy olyan hajó kikötő, ahol 100%-ban biztonságban tudhatod bérelt hajódat az év bármely napján. A kikötőben sorakozó több száz yacht és hajó közül kedvedre válogathatsz, hogy ellátogass az általad preferált partszakaszokra.

Porto Cesareo

Ebben a kikötőben 300 horgonyzóhelyet találhatsz. A kikötő alja homokos, és elhelyezkedésének köszönhetően biztonságot nyújt az északi és északkeleti szelek ellen. Porto Cesareo dél-Olaszország felkapott kikötői közé tartozik, ezért rengeteg hajóbérlési lehetőség közül szemezgethetsz.
Nézzük a strandokat, amik csak hajósok számára közelíthetők meg:

Baia delle Zagare (Mattinata)

Mattinata-tól 15 km-re levő partszakaszt gyakran Baia dei Mergoli-nak is nevezik. Az 1 km hosszú partszakaszt egy zárt öbölben található, aminek sóderes és kavicsos talaja van. A megközelítés hajóval rendelkezőknek a legkönnyebb, hiszen csak a tenger felől vagy a parton elhelyezkedő hotelen keresztül lehet eljutni ide. Ha ezt az öblöt hajóval szeretnéd meglátogatni, akkor még szebb élményben lehet részed, hiszen gyönyörködhetsz messziről is az impozáns mészkősziklában. A yacht és hajó kölcsönzés egyszerű a környéken. Nézz szét a közeli városokban, hogy eljuss erre a helyre is.

Cala San Felice (Vieste)

Cala San Felice egy mély nyúlvány, ahol két nagyszerűen védett köves part található. A két part sziklákkal van elválasztva egymástól. Az egész területet növényzet határolja. A közelben található a híres Architiello, ami egy természetes kő boltív, mely ékesíti a partot. Ez a természetesen kivájt szakasz nagyjából 50 méter hosszú, de tökéletes választás fürdéshez és úszáshoz. Vieste területén található, de csak hajóval közelíthető meg. Vieste-ben is találhatsz yacht és hajó kölcsönzési lehetőségeket, mindenképpen nézz szét, ha ide is el akarsz látogatni.

Tremiti-szigetek

A Tremiti-szigetek Termolitól csak néhány kilométerre találhatóak hajóval. Ha rendelkezel sajáttal, akkor látogasd meg a szigetek partjait. Háborítatlan környezettel, és azúrkék vízzel várják a megfáradt, vagy kalandra kész hajósokat és turistákat. Ne aggódj, Termoliban is tudsz hajót vagy yacht-ot bérelni, ha nem akarsz lemaradni a Termiti-szigetek varázsáról. Kattints ha másik vitorlás úti cél Pugliában, vagy pugliai hajóbérlés érdekel.

Puglia időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Puglia maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Puglia
szelerosseg Puglia

Puglia szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Puglia esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Pugliát

Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét. Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

Hajóbérlés Pugliában, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt a Pugliai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Pugliáról, Puglia időjárása. Meríts ihletet a Pugliai hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a Pugliai vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a Pugliai hajózás írásunkat.
  2. Hajóbérlés Pugliában: Kattints a kiválasztott úti célra a Hajóbérlés Pugliában fülön és keress hajót a kiválasztott desztináción. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a „Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattintson az „új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban).
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked emailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.