Olaszország délkeleti csücske felé irányítod hajódat? Nem fogsz csalódni, mert ez a csodálatos régió rengeteg látnivalóval, stranddal és gasztronómiai élvezettel vár majd téged. Ebben a cikkünkben mindent megtudhatsz Pugliáról, ami hajósként fontos számodra. Ha nem szeretnél lemaradni Puglia által kínált legjobb lehetőségekről, olvass tovább.
Vitorlázás Puglia-ban
A következőkről olvashatsz cikkünkben:

Vágjunk is bele!

Puglia időjárása

Hőmérséklet

Pugliának szuper mediterrán éghajlata van, ezért egész évben kitűnő úti cél turizmus szempontjából. Tavasszal már Áprilisban 20°C fölé emelkedik a hőmérő, és ilyenkor is már napos időre számíthatunk. A nyár hosszú, forró és száraz és gyakran emelkedik 35°C fölé a hőmérséklet. Ilyenkor a víz is felmelegszik 20°C körülire, így tökéletes hőfoka van a fürdőzéshez. Ez az az időszak, amikor Puglia strandjai életre kelnek, városai megtelnek nyüzsgő emberekkel, és kikötői megtelnek hajókkal.
Az ősz beköszöntével sem csökken hirtelen a hőmérséklet. 20°C alá is csak Október végén esik. Télen is kellemes 10-12°C-ban élvezhetjük a látnivalókat. A téli hónapok kicsit esősebbek, de meglehetősen enyhék, ezért egyáltalán nem kell mínusz fokokra számítanunk.

Szelek

Nyáron dél felől fúj a szél Pugliában. Az Afrika felől érkező szelek forróságot hoznak magukkal, és nagy hullámokat gerjesztenek a tengeren, Salento Jón-tenger felőli részén. Déli szelek mellett, nyáron leggyakrabban északkeleti szelek fújnak, amit Tramontane-nak hívnak. A Tramontane egy hűvös, és meglehetősen száraz fuvallat, ami élvezhetőbbé tudja tenni a perzselően forró nyári napokat. Amikor ezek az északkeleti szelek fújnak, akkor a Jón-tenger partszakasza mentén az egész tenger lapossá válik, mint egy tó. Pont ezért tökéletes feltételeket nyújt a Puglia-ban való hajózáshoz.
Salento jelentése „nap, tenger és szél”, ezért ebből kikövetkeztethető, hogy Pugliában folyamatosan jelen vannak szelek, akkor is, ha csak alacsony erősséggel. Puglia egy lapos terület, a hegyvonulatok innen nagyon messze találhatóak, és minden oldalról tengerrel van körbe véve. Ezért a szél egyszerűen átfúj ezen a területen. Check the időjárási feltételek, széladatok Puglia-ban.

Kikötők Puglia-ban: ahol mindenképp érdemes lehorgonyozni

Ki szeretnéd valahol kötni hajódat Pugliában? Rengeteg opció közül választhatsz, de mi összeszedtük Neked a legjobb és legszebb helyeket.

Gallipoli

Gallipoli városa két részből áll, az új és az óvárosból. Kikötője pontosan a két város csatlakozásánál terül el. Innen minden reggel halászok tucatjai indulnak a tengerfelé, hogy friss halakat fogjanak az odalátogatók számára. A kikötőnek 200 hajóhelye van, ahol színes halászhajók, yacht-ok és csónakok sorakoznak. Kikötők Puglia-ban

Leuca

A Porto Turistico Marina de Leuca, egy olyan hajó kikötő, ahol 100%-ban biztonságban tudhatod hajódat az év minden napján. Nem csak a hajódra vannak különös tekintettel az általuk nyújtott szolgáltatások miatt, de a környezetre is figyelnek. Emiatt a legjobb nemzetközi praktikákat alkalmazzák a kikötő menedzselésekor.
Pontosan 633 horgonyzóhelyet biztosítanak, ezért Neked is juthat itt hely, ha időben foglalsz. A kikötő mellett találsz mosdó, zuhanyzó, Wi-Fi, és ivóvíz szolgáltatásokat is.

Otranto

Ha hangulatos Puglia-i hajózásra vágysz, amikor még maga a kikötő látványa is magával ragadó, akkor Otranto kikötőjére essen a választásod. Az itt található kikötő 1, 5 kilométerre található a városközponttól. Halászhajók, yachtok és teherhajók tucatjai kötnek itt ki. Ezen felül, itt található az olasz partiőrség, és a vámhatóság hajóflottája is.
A kikötő mellett található a Stazione Marittima, azaz a tengerész központ. Ez a kikötött hajósok és hajók számára különféle szolgáltatásokat nyújt. A horgonyzóhelyek mélysége 6, 4-7, 6 méter, illetve maximum 150 méter hosszúságú hajók befogadására alkalmas.

Porto Cesareo

Ebben a kikötőben 300 horgonyzóhelyet találhatsz. A kikötő alja homokos, és elhelyezkedésének köszönhetően biztonságot nyújt az északi és északkeleti szelek ellen. Porto Cesareo kikötője egy jól felszerelt hely, ahol találhatsz elektromos töltőállomásokat, és sok más hajósoknak kitűnő szolgáltatást. A víz itt 2, 4 méter mély, és az egész szakaszra a gyönyörű Torre Cesarea nevű torony figyel. Hajózás Puglia-ban

San Foca

San Foca kikötője 150 hajónak tud egyszerre horgonyzóhelyet biztosítani. A kikötő alja homokos és köves és maximum 25 méteres hajók köthetők ki ide. Ivóvíz, áram, zuhany és mosdó található a parton a kikötött hajósok számára. Továbbá Wi-Fi működik a környéken. A közelben lévő strandok mind teljesen felszereltek.

Vitorlázz Puglia-ban!Puglia-i hajós útvonalak

Vitorlázás Puglia-ban: 1 hetes hajós útiterv

Összeállítottunk neked egy tökéletes útitervet Pugliához, azért, hogy Neked már ne kelljen ezen gondolkodnod amikor Puglia-ban hajózol.
Mi Leuca városát javasoljuk bázisként, hiszen központi elhelyezkedésének hála, könnyedén körbejárhatod a térséget és több érdekes helyen tudsz kikötni. Környéke jól hajózható.
Puglia-i hajós útvonaltervező

1.nap: Leuca – Marina Serra

15, 43 km (9, 59 mi)
Marina Serra Leuca városától körülbelül 15 km-re fekszik. Partját sziklák övezik, ezért hajódat érdemes távolabb lehorgonyoznod és csónakkal megközelíteni a szárazföldet.Marina Serra egyik különlegessége a sziklák által kialakított természetes medence.A parttól 6-7 kilométerre található a község centruma, ahol számos kulturális látnivaló vár. Mindenképpen látogasd meg a San Domiengo-templomot és a Palazzo Principesco dei Gallone-t !

2. nap: Marina Serra – Porto BadiscoSan

21, 15 km (13, 14 mi)
Ez a csodálatos kisváros egy igazi olasz halászfalu. Ha egy nyugodt városra vágysz, ahol töretlenül megmaradtak az olasz hagyományok, és ahol fenntartják a régi olasz építészeti stílusokat, látogass el Porto Badisco városába.

3. Nap: Porto Badisco – Otranto

12, 09 km (7, 51 mi)
Otranto városa Olaszország legkeletibb pontja, ahol számos látnivalót találsz, mint a Torre Pinta katakombákat, egy 1088-ban épült katedrálist és több érdekes templomot is. A város hírnevét az ott tenyésztett lófajtának (murgese) köszönheti. Arról nem is beszélve, hogy Otranto homokos strandja családoknak is kitűnő választás lehet.

4.nap Porto Badisco – Almini Grande – Torre dell’Orso – San Foca

San Foca városához közel találhatod a Grotta di Poesia-t, ami egy természetes módon kialakult medence a hegy belsejében. Kristálytiszta vízével, és különböző szórakozási lehetőségeivel nap mint nap érdeklődők százait vonzza. Emellett a közelben lévő Torre de’Orso partszakasz is megér egy látogatást, mert aranyszínű homokdűnés strand lévén, kitűnő választás egy egész napos kikapcsolódáshoz. kikötők és szigetek Puglia-ban

5. Nap: San Foca – The Cesine Nature Reserve – San Cataldo

13, 38 km (8, 31 mi)
San Foca városát elhagyva San Cataldo lesz következő állomásod, azonban érdemes rövid kitérőt tenni Olaszország egyik legszebb rezervátuma felé, amely számos védett madárfajnak ad otthont.Megérkezvén San Cataldo-ba igazi szicíliai hangulat fogad.Világosra meszelt házak között vezető, szűkös sikátorokon keresztül juthatsz el a város főbb nevezetességeihez, mint például a Chiesa Madre és a Parocchia Santa Maria del Rosario. Amennyiben aktív kikapcsolódásra vágysz, a városon kívűl az Euro Park élménymedencékkel és izgalmas csúszdákkal vár.

6. Nap: San Cataldo – Torre Chianca

12, 19 km (7, 57 mi)
Következő nap Torre Chianca lesz az állomásod, ahol az előző nap nyüzsgése után igazi nyugalom vár rád. A part mentén homokos strand nyúlik el, sekély, kristálytiszta vize kiválóan alkalmas strandoláshoz.Mindenképpen érdemes tenni egy rövid sétát a parton található erődítményhez.

7. Torre Chianca – Almini Grande – Leuca

89, 97 km (55, 90 mi)
Alimni Grande mellett elhaladva visszatérsz Leuca-ba, utad kiinduló pontjára, amely Puglia legdélebbi települése Miután leadtad hajódat, indulj útra és fedezd fel a várost!Leuca már évszázadok óta zarándokhely, mivel a legenda szerint itt szállt partra Szent Péter és indult útnak Rómába.A település kulturális látnivalóinak felfedezése több napos program, azonban ha csak 1 délutánod van a városra, mindenképpen látogasd meg a Santa Maria di Finibus Terrae templomot és a világítótornyot!
Utad méltó zárása lehet az egyik helyi étteremben eltöltött este, ahol egy üveg helyi bor- és különböző antipastik mellett újra átélhetitek a vitorlás kalandotok során átélt élményeket.

7 napos vitorlás útiterv Porto Cesareo-ból

1. nap Porto Cesareo – Sant’Isidoro 5, 71 km (3, 55 mi), 2. nap Sant’Isidoro – Santa Maria al Bagno 13, 17 km (8, 18 mi) 3. napSanta Maria al Bagno – Gallipoli 9, 53 km (5, 92 mi) 4. nap Gallipoli – Torre San Giovanni 26, 42 km (16, 42 mi), 5. nap Torre San Giovanni – Torre Pali 10, 06 km (6, 25 mi), 6. nap Torre Pali – Santa Maria Leuca 15, 08 km (9, 37 mi), 7. nap Santa Maria Leuca – Torre Vado – Porto Cesareo 74, 87 km (46, 52 mi)
Hajós útvonaltervező Porto Cesareo-ban

1 hetes hajós útvonal San Foca-ból

1. nap San Foca – The Cesine Nature Reserve – San Cataldo 13, 38 km (8, 31 mi), 2. nap San Cataldo – Torre Chianca 12, 19 km (7, 57 mi) 3. nap Torre Chianca – Brindisi 31, 85 km (19, 79 mi) 4. nap Brindisi – Torre Santa Sabina 27, 23 km (16, 92 mi), 5. nap Torre Santa Sabina – Torre Canne 21, 35 km (13, 27 mi), 6. nap Torre Canne – Savelletri 7, 15 km (4, 44 mi), 7. nap Savelletri – San Foca 109, 15 km (67, 83 mi)
Hajós útvonaltervező Puglia-ban

7 napos gallipoli-i vitorlás útvonalterv

1. nap Gallipoli – Santa Maria al Bagno 9, 53 km (5, 92 mi), 2. nap Santa Maria al Bagno – Sant’Isidoro 13, 17 km (8, 18 mi) 3. nap Sant’Isidoro – Porto Cesareo 5, 71 km (3, 55 mi)4. nap Porto Cesareo – Torre Colimena 13, 34 km (8, 29 mi), 5. nap Torre Colimena – Lido di Silvana 34, 15 km (21, 22 mi), 6. nap Lido di Silvana – Lido Bruno 15, 29 km (9, 50 mi), 7. nap Lido Bruno – Parco naturale regionale Porto Selvaggio e Palude del Capitano – Gallipoli 83, 77 km (52, 05 mi)
Vitorlázás Gallipoli-ban

Hajó tankolási lehetőségek Puglia-ban

  • Bari: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-18, GPS Koordináták: 41.1115 , 16.8554
  • Brindisi: , Mélység: 8 m, Nyitvatartás:9-19, GPS Koordináták: 40.6638889, 17.976388
  • Gallipoli: , Mélység: 4 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 40.0640535, 17.9988551
  • Porto Cesareo: , Mélység: 1, 2 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 40.262824, 17.898418
  • Taranto: , Mélység: 15 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 40.4793183, 17.2272413
  • Trani: , Mélység: 3, 8 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták:41.27787780761719, 16.420852661132812
  • Vieste: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták:41.885199, 16.1697115

Reméljük, hogy összefoglalónk meghozta a kedvedet a Puglia-i hajózáshoz, illetve most már azt is tudod, hogy melyik kikötőben vagy szigeten kösd ki a hajódat, ha arra sodor a szél. Kattints ha másik vitorlás úti cél Pugliában, vagy pugliai hajóbérlés érdekel.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Puglia

5/5 - (366 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.