Az Exumák egy nagyobb szigetlánc a Grand Bahama Bank keleti szélén, Nassautól délre. Háromszázhatvanöt kisebb szigetből és homokzátonyból áll, melyek közül jó pár lakatlan. Lenyűgöző a térség állat- és növényvilága, szárazföldön és tengerben egyaránt. A szigetcsoport egy jelentős része a világ egyik legnagyobb nemzeti parkjához, az Exuma Cays Land and Sea Parkhoz tartozik. A lánc legnagyobb szigete, a Great Exuma, a terület déli végén fekszik. Hatalmas kikötője van, ami a téli időszakban mindig megtelik hajókkal. A szigetnek van saját nemzetközi reptere is. Úgy tartják, hogy Bahamák legjobb strandjai az Exuma-szigeteken itt vannak, így bárhol meg tudunk pihenni hajózás után egy hűsítő koktél mellett. Páratlan hely egy felemelő nyaraláshoz.

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Kattints a “Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattintson az ”új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban)

Nem találtad meg a számodra megfelelő hajót?

Szakértőink segítéségét kérnéd a megfelelő eredményhez? Küldd el nekünk igényeidet és mi megtaláljuk a számodra ideális yachtot!

  A mezők kitöltése kötelező

  FIGYELEM: Kérésed fontos számunkra. Amennyiben az űrlap beküldése után a weboldal nem kerül átirányításra és nem kapsz visszaigazoló e-mailt (ellenőrizd a spam mappát is), frissítsd az oldalt, töltsd ki ismét az űrlapot és küldd el megint! Abban az esetben, ha az újbóli próbálkozásod is sikertelen, vedd fel a kapcsolatot velünk e-mailen info@boattheglobe.hu keresztül, vagy hívd a (+36) 20 468 2804-es telefonszámot.

  Az Exuma-szigetek elhelyezkedése

  Az Exumák a Bahamákhoz tartozó szigetlánc, amely több mint háromszázhatvanöt szigetből áll. Ezek közül a legnagyobb Great Exuma, ami körül-belül hatvan kilométer. Közvetlenül hozzátartozik egy kisebb sziget, Little Exuma. Fővárosa George Town. A teljes szigetcsoport kétszázkilenc kilométer hosszú, és teljes területe majdnem százkilencven négyzetkilométer. Itt, egészen pontosan Little Exumán halad keresztül a Ráktérítő. A láncot délen Great Exuma, északon a Ship Channel Cay zárja. Utóbbi mindössze ötven kilométerre fekszik Nassautól. Az Exuma Nemzetközi Reptér, George Townban található, ahova Floridából, Atlantából, Torontóból, valamint Nassauból érkeznek közvetlen járatok. Az Exumák északi szigeteitől körül-belül egyóra a hajóút Nassauba.

  Az Exuma-szigetek történelme

  Exuma első lakosai Lucayan indiánok voltak. Ekkor a területet még Summa és Yummy-nak hívták. Az 1500-as években érkeztek a spanyol felfedezők, akik Exumát a terület legfontosabb sóbányász-szigetévé tették. Az amerikaiak az 1700-as években foglalták el a szigetet. Ők gyapotültetvényeket létesítettek, és nemsokára a szigetcsoport vált a környék legfontosabb gyapotexportőrévé. Ugyanebben az időszakban Karib-tengeri kalózok uralták a környező vizeket. Több híres kalóz, például Vörösszakáll és Anne Bonny használta menedékhelyként a rejtett barlangokkal teli szigetláncot. Az 1970-es és 1980-as években Norman’s Cay volt a kábítószercsempészet egyik kiemelt bázisa. Carlos Lehder drogbáró itt állította fel központját. Miután Florida viszonylag közel esik, Lehder egy kifutópályát építtetett, hogy gyorsan és minél több kokaint szállíthassanak az Egyesült Államokba. A kifutópálya a mai napig működik, de természetesen már nem drogcsempészésre használják. Napjainkra Exuma egy békés trópusi pihenőhellyé vált, ahova turisták özönlenek minden évben egy nyugodt bahamai vakációra.

  Az Exuma-szigetek éghajlata

  Az Exumákon az éghajlat a szubtrópusi. Ez azt jelenti, hogy egész évben enyhe meleg van. Az évi középhőmérséklet 28 °C, ez télen körül-belül 21°C-t, nyáron 27 °C-t jelent. 16 °C alá általában nem esik a hőmérséklet és a maximum is nagyjából 32 °C körüli. Az uralkodó szél télen északkeletről, nyáron délkeletről fúj, és ez némileg hűti is a levegőt. Sebessége egész évben átlagosan 15 km/h. Csapadék leginkább a nyári hónapokra jellemző. Nyár végén, ősszel – a júniustól novemberig tartó időszakban – veszélyt jelenthetnek a trópusi ciklonok (hurrikánok). Az erős szél és az általa felduzzasztott tengervíz gyakran súlyos károkat okoz. Alapvetően az Exumákon az időjárás egész évben kellemes, így a hajózás is élvezetes mindegyik évszakban. Egyedül a hurrikánszezont kerüljük, ugyanis a viharok komoly kihívások elé állíthatják a tengerészeket.

  Főbb látnivalók az Exuma-szigeteken

  Az Exumák elsősorban a csodálatos strandjai és tengerpartjai miatt népszerűek. Azonban sok más egyéb látnivaló akad még, amik miatt érdemes legalább egyszer ellátogatnunk ide. A Staniel Cay közelében található a Thunderball Grotto, ami az egyik legkeresettebb búvárhely a Bahamákon. De elhajózhatunk a Big Major Cay-re, ahol megismerhetjük a méltán híres bahamai úszómalacokat. Az Allen Cayen betekintést nyerhetünk az ott élő hatalmas iguána-család életébe. A Waderick Wells Cayen találjunk az Exuma Sea and Land Park központját, ahol tanulmányozhatjuk a Bahamák színes élővilágát. Ha egy kellemes városi sétához van kedvünk, elutazhatunk George Townba. Az autentikus üzleteken és piacon kívül a város érdekessége még, hogy itt tartják a környék egyik legnagyobb vitorlásversenyét is. Rengeteg izgalmas része van a szigetláncnak, és mindig más arcát mutatja. Megéri megismerni.

  Az Exuma-szigeteken gasztronómiája

  Az exumai konyhaművészet nagyon hasonlít a bahamaihoz, lényegében annak egy külön variánsa. A legnépszerűbb ételek a tenger gyümölcseiből készült fogások, és a friss helyi gyümölcsök, gyümölcsös frissítők. A menükön a legkülönfélébb halfélélket fogjuk találni, mint a barracuda, a sügér, a jakabhal, vagy a csattogóhal. De halásznak kagylóféléket és homárt is. Van egy különleges hely Great Exumán, ahol jó áron kóstolhatjuk meg az igazi autentikus exumai ételeket. Ez a Fish Fry George Townban. A hely magába foglal több kisebb éttermet, ahol a sziget legfinomabb ételeit készítik. Nagyon sokszínű a kínálat, és a helyiek életében épp úgy szeretik, mint a turisták.

  Strandok az Exuma-szigeteken

  Tropic of Cancer Beach

  A Tropic of Cancer Beach az Exumák egyik legszebb strandja, hivatalos nevén Pelican Beach. Little Exumán, Williams Town közelében található. A strand bejáratánál egy kicsiny kunyhó áll, ahonnan egy rövid lépcsősor vezet a partra, a Tropic of Cancer Beach felirattal. Érintetlen fehér homok, elektromos kék víz, valamint nyugtató magány. Így tudnánk röviden jellemezni, ezt a meseszép partot, ahol a búvárkodás is csodálatos élmény.

  Forbes Hill Beach

  A Forbes Hill Beach a Little Exumát és Great Exumát összekötő híd végénél fekszik. A félhold alakú partvonal egészen lélegzetelállító, hisz ez a környék egyik leglátványosabb partszakasza. Egyik oldalát a felszín fölé emelkedő mészkő képződmények veszik körül, mellette a türkiz víz lágyan omlik rá a homokora. Míg a másik oldalon már az óceán festői partján találjuk magunkat, ahonnan gyönyörű a kilátás minden irányba. Nyugodt és káprázatos környék, ahol felfedezhetjük a rejtélyes sziklaalakzatokat, pihenhetünk a puha homokban, és játszhatunk a hömpölygő tengerben.

  Coco Plum Beach

  A Coco Plum Beach Great Exuma északi részén található. A strand egy igazi kis gyöngyszeme a szigetláncnak. Sétálhatunk az apálykor felbukkanó homokpadokon (sandbar), vagy kutathatunk tengeri kincsek után. Hiszen a part tele van gyönyörűszép pasztellszínű kagylókkal, tengeri csillagokkal, és különleges clypeasteroidákkal (sand dollar). Nagyon kedvelt búvárhely, de kipróbálhatjuk az egyre népszerűbb kiteboardingot is.

  Three Sister Beach

  A Three Sisters Beach egy másik gyönyörűszép tengerpart Great Exumán. A strand húsz kilométerre fekszik George Towntól. A szemkápráztatóan kék vizet, a partot beterítő tiszta homok váltja. Itt találjuk a Három nővér névre keresztelt tengeri sziklaalakzatokat, melyekre tökéletes a kilátás a víz mellől.

  Stocking -sziget Beach

  A Great Exumai-i Elizabeth Harbourtól néhány kilométerre találjuk a Stocking -szigetet, ami számos pazar strandnak ad otthont. A sziget nevét viselő, Stocking -sziget Beach a Bahamák egyik legszebb tengerpartja. A szigetet körülvevő vizeket a különleges kéklyukak, korallzátonyok és víz alatti barlangok teszik igazán színessé. Nemcsak a fürdőzők, de a sznorkelezők és a búvárok számára is igazán izgalmas hely.

  Kikötők az Exuma-szigeteken

  Az Exumai partokon számtalan pompás kikötő- és horgonyzóhelyet találunk, és van jó pár remek jachtkikötő is. A legtöbb sziget környékén vannak alkalmas rögzítőhelyek, ezért be tudjuk járni hajóval az egész szigetcsoportot. A következőkben a legjobbakból mutatunk be néhányat.

  George Town

  George Town Great Exuma közép-nyugati részén fekszik. A város körül szinte bárhol le tudunk horgonyozni, nagyon védett környék. Jó rögzítőhelyek vannak a központban, a Kidd Cove-nál, valamint kicsit délebbre a Crab Cay mögött, a Red Shanksnél. A centerben van egy nagyobb, az Exuma Markethez tartozó kikötő, ahonnan könnyen eljuthatunk az központ üzleteihez. A közelben találunk üzemanyagtöltő állomást. Van több jachtkikötő is a környéken, például a February Point Marina és a Marina Village Crab Cay. Mindegyik kisebb, családiasabb hely. A város déli részén található az Exuma Yacht Club. Itt hozzájuthatunk üzemanyaghoz, elektromos áramhoz, vízhez, jéghez, valamint van zuhanyzó is.

  Great Guana Cay

  A Great Guana Cay az Exuma szigetlánc középpontjában helyezkedik el. Két jó horgonyzóterülete van, a Black Point és a Little Bay. A Black Point egy igazi kis gyöngyszem. Nagyszerű a kikötője, sok-sok rögzítőhellyel. A Little Bay egy kisebb öböl a Black Point déli végénél. A tengerfenék homokos, ami kiválóan megtartja a hajókat. A mélység három-négy méter körüli. Gyönyörű strandja van és nagyon védett, azonban errefelé nincs semmilyen létesítmény.

  Little Farmer’s Cay

  A Little Farmer’s Cay egy fejletlenebb sziget a Great Guana Cay és a Great Farmer’s Cay között. Kikötője, a Little Harbour nagyon jól védett, kiváló rögzítőhelyekkel. A sziget északi csücske és a Great Guana Cay közötti területen a kihelyezett kikötőbójáknál tudunk lehorgonyozni. Itt kapott helyet a Farmer’s Cay Yacht Club is. Ez egy kisebb jachtkikötő, ahol hozzájuthatunk üzemanyaghoz, vízhez, jéghez és elektromos áramhoz. A jachtklubhoz tartozik egy étterem és egy bár. Egyéb horgonyzóhelyeket is találhatunk a közelben, ezek viszont más vállalkozások tulajdonában állnak. Sajnos nincsenek megfelelően jelölve, ezért nem tudhatjuk pontosan, kikhez tartoznak. A területen dagálykor a víz mélysége négy méter.

  Norman’s Cay

  A Nomran’s Cay az Exumák egyik legkáprázatosabb szigete, ugyanis az egész területet egy ősi korallzátony veszi körül. A sziget több pontján le tudunk horgonyozni. Azok a hajók, amik jobban bírják az erős hullámzást, használhatják a Battery Point és a Norman’s Cut közötti területet. A kisebb merülésű járművek pedig a Boot Cay közelében találhatnak megfelelő rögzítőhelyeket. További horgonyzóhelyekre a délkeleti oldalon bukkanhatunk, a dokk és a repülőroncs között. Ez a környék elég jól védett a szelek ellen, és a mélység két méter körüli.

  Staniel Cay

  Az exumai hajósok egyik kedvenc célpontja a Staniel Cay. A szigetnek van egy pompás jachtkikötője, a Staniel Cay Yacht Club. Tizennyolc hajó fér el, van náluk üzemanyag, elektromos áram, víz és jég. A mélység kettő és három méter közötti. A környéken találunk még további jó horgonyzóhelyeket a Sampson Cay közelében. Ez a homokzátony nagyjából öt kilométerre fekszik, és a körülötte lévő sekély vizeken biztonságos a rögzítés.

  Compass Cay

  A Compass Cay az Exumas Cays Land and Sea Park része. A sziget jachtkikötője eléggé elszigetelt, és csak néhány alap ellátást biztosítanak. Kijjebb is le tudunk horgonyozni, de a terület használata ugyancsak díjköteles. Déli irányba van még egy nagyon jó menedékhely, kiváló rögzítőhelyekkel. Ez egy nagyon csendes és nyugodt környék, viszont csupán tíz hajó számára van elegendő hely.

  Highbourne Cay

  A Highbourne Cay egy kisebb magántulajdonban lévő sziget Nassau és Eleuthera között. Kedvelt megállója azoknak a hajósoknak, akik Nassau felé tartanak. Be tudunk itt szerezni vizet, jeget üzemanyagot, élelmiszert és minden alapvető kelléket, amire szükségünk lehet. Kikötője gyönyörű, jól karbantartott és védett.
  Ha az Exumákra utazunk, a tengeri élet megannyi oldalát meg fogjuk ismerni. Minden hajós számára tartogat izgalmakat, emellett csodálatos helyeket barangolhatunk be. A kiváló kikötők és a meseszép tengerpartok teszik a tengerészek elsőszámú célpontjává ezt az ezerarcú szigetláncot.

  Kattints ha másik vitorlás úti cél az Exumákon, vagy egy másik bahamai hajóbérlés érdekel.

  Exumas időjárása

  Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja az Exuma-szigetek maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

  szelrozsa Exumas
  szelerosseg Exumas

  Az Exuma-szigetek szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram az Exuma-szigetek esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

  Bérelj hajót és fedezd fel az Exuma-szigeteket!

  1. nap George Town – Lee Stocking -sziget 42, 15 km (26, 19 mi), 2. nap Lee Stocking -sziget – Great Guana Cay 49, 00 km (30, 45 mi), 3. nap Great Guana Cay – Shroud Cay 64, 00 km (39, 77 mi), 4. nap Shroud Cay – Highbourne Cay 22, 55 km (14, 01 mi), 5.nap Highbourne Cay – Norman’s Cay 18, 20 km (11, 31 mi), 6. nap Norman’s Cay – Big Farmer’s Cay 92, 80 km (57, 67 mi), 7. nap Little Farmer’s Cay – Emerald Bay – George Town 51, 45 km (31, 97 mi)

  hajoberles az exuma szigeteken

  Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét.
  Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

  Hajóbérlés az Exuma-szigeteken, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt az Exuma-szigeteki hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz : információk az Exuma-szigetekről, Exuma-szigetek időjárása. Meríts ihletet az Exuma-szigetek–i hajózási útvonalakból és kezdd el következő útvonalad megtervezését, olvasd el az Exuma-szigetek-i vitorlázás írásunkat!
  2. Hajóbérlés az Exuma-szigeteken: Keress hajót a Hajóbérlés az Exuma-szigeteken fülön. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a “Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattintson az ”új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban)
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked emailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

  Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

  A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.