Korčula szigetét rendkívül tiszta vizei, sűrű feketefenyő erdejei és festői szépségű települései különösen vonzó úti céllá teszik. Cikkünkből kiderül, milyen időjárás vár, ha Korčula szigetén vitorláznál, ráadásul egy egyhetes útiterv összeállításához is hasznos tanácsokat adunk. Fedezd fel a gyönyörű dél-dalmáciai szigetet!

Korčula-sziget elhelyezkedése

A festői szépségű Korčula az Adria hatodik legnagyobb szigete. Horvátország legdélibb részén, Dalmáciában, Dubrovnik-Neretva megyében található. A Pelješac-félszigettől az azonos nevű Pelješac-csatorna választja el.

Korčula-sziget története

A legenda szerint Korčula szigetét a trójai hős, Anténór fedezte fel. Már a közép- és újkőkorban is lakott területnek számított. Ezt a Vela Spila-nál, azaz a Nagy Barlangnál talált régészeti leletek bizonyítják. A sziget hosszú történelme során állt többek között illír, görög, római, velencei és osztrák uralom alatt is. E népek egyedülállóan gazdag kulturális emlékei egész Korčulán felfedezhetőek. Szépségét az a legenda is bizonyítja, mely szerint Poszeidón, a tenger istene a gyönyörű nimfának, Kerkyrának adományozta a szigetet. Érdekesség, hogy az i. e. 4. században betelepült görögök sűrű feketefenyő erdejei miatt „Fekete Korfu” néven emlegették. Az egyik legismertebb horvát várossal, Dubrovnikkal való hasonlóságának köszönhetően pedig gyakran a „mini Dubrovnik”-nak is hívják. Korčula lakóinak megélhetését leginkább a turizmus, valamint a mezőgazdaság – bortermelés, olíva- és zöldségtermesztés – biztosítja.

Korčula-sziget éghajlata

Korčulát nagyon enyhe, mediterrán éghajlat jellemzi. Az átlaghőmérséklet júliusban 26, 9 °C. A szeleket tekintve nyáron a Misztrál hoz felfrissülést, míg télen a Jugó, a Bóra, valamint a Tramontana fúj. Imádsz úszni vagy egyéb vízi sportot űzni? Az Adriai-tenger átlaghőmérséklete augusztusban 25, 3 °C.

Főbb látnivalók Korčula-szigeten

Ha szeretsz kirándulni, feltétlenül látogass el a Vela Luka-öböl felett található Vela Spila barlanghoz. Szívesen megtekintenél érdekes műemlékeket is? Korčula város legfőbb nevezetességei közé tartozik a gótikus-reneszánsz Szent Márk-katedrális és Marco Polo feltételezett szülőháza.

Korčula-sziget gasztronómiája

A dél-dalmáciai sziget konyháját elsősorban a halak, a tenger gyümölcsei és a zöldségek jellemzik, kiváló minőségű olívaolajáról is híres. Ha itt jársz, feltétlenül kóstold meg a borokat, melyeket Horvátország legjobbjai között tartanak számon. A Grk vagy a Pošip nevű italt különösen ajánljuk.

Strandok Korčula-szigeten

Vela Pržina (Lumbarda)

A Vela Pržina Horvátország egyik legnépszerűbb strandja. Korčula déli részén, Lumbardában található. Homokos partján vannak öltözőkabinok, bérelhetsz napernyőt és nyugágyat. Ha megéheznél, látogass el éttermébe, míg bárja finom hűsítő italokkal vár.

Bilin Žal (Lumbarda)

A homokos strand egy része betonozott, a napozás mellett kellemes sétákra is ideális. A Bilin Žal a Vela Pržinához hasonlóan rendkívül felkapott, a gyermekes családok kedvence. A kristálytiszta tengernek és a gazdag víz alatti világnak köszönhetően nagyszerű hely merülésre. Ha finom fogásra vágysz, keresd fel a strand halspecialitásokat kínáló éttermét.

Banje (Korčula)

A kavicsos Banje Korčula városának legrégebbi strandja. A turisták és a helyiek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend. A strandot számos létesítménye miatt különösen ajánljuk gyermekes családok számára.

Istruga Beach (Brna)

Az Istruga Brna település közelében található. Homokos parttal rendelkezik, a strandot körülvevő fenyőfák hűsítő árnyékot nyújtanak. A közeli pálya kiválóan alkalmas strandröplabdázásra. Ha szeretnél a gasztronómiának hódolni, nem messze van egy étterem, mely házias tengeri ínyencségekkel vár.

Hajóbérlés a Korcula-szigeten

A sziget tökéletes kiindulópont a további dél-dalmáciai települések, lélegzetelállító szigetek meglátogatásához. Ismerd meg Korčula és a környék horgonyzásra alkalmas helyeit.

Marina Vela Luka

A Korčula-szigeten található kikötő 45 helyet kínál, melyek legfeljebb 17 méter hosszú hajók kikötésére alkalmasak. A mélység 4 méter. A jachtok mólója közvetlenül a benzinkút mellett található.

ACI Marina Korčula

A kikötő 159 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 45 métert. A mélység 5 méter. A kikötő területén van Wi-Fi, mosoda, valamint benzinkút; a hajó karbantartása miatt sem kell aggódnod. Bár és étterem szintén várja a hajósokat.

Lumbarda Marina

A Lumbarda-öbölben fekvő kikötőt gyönyörű természeti környezet jellemzi. 115 hajó fogadására képes, ezek maximum 25-30 méter hosszúak lehetnek. A mélység 8 méter. Van víz, villamos energia, zuhanyzó; bárral és étteremmel is rendelkezik. A kikötő egész évben nyitva tart.

Zavalatica Marina

A Korčula-sziget déli részén található kis kikötő az azonos nevű Korčula óvárosától körülbelül 27 km-re nyugatra található. Ha finom fogásra vágysz, az öbölben, közvetlenül a tenger mellett egy hangulatos étterem vár.

Marina Orebić

A Pelješac-félsziget legnagyobb városának kikötője 220 hellyel rendelkezik, legfeljebb 12 méter hosszú hajók vehetik igénybe. A mélység 2 méter. Mivel a nagy móló kompok és kis személyszállító hajók részére van fenntartva, így kikötéskor más helyet kell választanod.

Marina Lovište

A csodálatos öbölben fekvő Lovište a Pelješac-félsziget északnyugati végében található. 20 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 20 métert. A települést gasztronómiai kínálata miatt is szívesen választják a hajósok, ízletes dalmát halspecialitások jellemzik.

Porto Rosso Marina

A Lastovo-sziget kikötője 30 hellyel rendelkezik, a hajók mérete nem haladhatja meg a 60 métert. A mélység 1, 8-10 méter. Van víz, villamos energia, Wi-Fi és mosoda; egészségügyi ellátást is igénybe vehetsz.

Ha Korčula szigetére hajózol, ne hagyd ki a környék szebbnél szebb üdülőhelyeinek meglátogatását sem. Orebić, Vela Luka, a Biševo-sziget, Vis, Stari Grad, Sućuraj és Lovište szintén nagyszerű élményekkel vár. Olvass tovább ha másik Korčula szigeteki hajós úti cél, vagy hajóbérlés Dalmáciában érdekel.

Korčula időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Korčula maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Korčula
szelerosseg Korčula

Korčula szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Korčula esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Korcula-szigetet

1.nap Korčula (ACI Marina Korčula) – Orebić 3, 72 km (2, 31 mi), 2.nap Orebić – Vela Luka 53, 84 km (33, 45 mi), 3.nap Vela Luka – Biševo–sziget (Porat) 62, 14 km (38, 61 mi), 4.nap Biševo–sziget – Vis (Marina Vis) 26, 16 km (16, 25 mi), 5.nap Vis – Stari Grad (Mooring Bouys) 36, 41 km (22, 62 mi), 6.nap Stari Grad – Sućuraj
61, 22 km (38, 04 mi), 7.nap Sućuraj – Lovište – Korčula (ACI Marina Korčula) 38, 57 km (23, 97 mi)

Korcula-szigeti hajós útvonaltervező

1.nap Lumbarda – Trstenik 19, 54 km (12, 14 mi), 2.nap Trstenik – Dubrovnik (Porto Di Dubrovnik) 66, 54 km (41, 34 mi), 3.nap Dubrovnik – Sobra 42, 71 km (26, 54 mi), 4.nap Sobra – Lastovo (Porto Rosso) 66, 48 km (41, 31 mi), 5.nap Lastovo – Vela Luka 42, 30 km (26, 28 mi), 6.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 7.nap Lovište – Orebić – Lumbarda 59, 69 km (37, 09 mi)

Hajós útvonaltervező a Korcula-szigeten

Több korčulai vitorlázás.

1.nap Vela Luka (Marina Korkyra) – Proizd–sziget 8, 29 km (5, 15 mi), 2.nap Proizd–sziget – Lovište (Pelješac) 36, 64 km (22, 76 mi), 3.nap Lovište – Ploče 41, 32 km (25, 67 mi), 4.nap Ploče – Baška Voda 55, 08 km (34, 22 mi), 5.nap Baška Voda – Split (ACI Marina) 45, 41 km (28, 22 mi), 6.nap Split – Stari Grad (Mooring Bouys) 39, 21 km (24, 36 mi), 7.nap Stari Grad – Vis (Vis Marina) – Vela Luka (Marina Korkyra) 82, 75 km (51, 41 mi)

Korcula-szigeti vitorlás útvonaltervező

Több Vela lukai vitorlázás

Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét. Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

Hajóbérlés a Korcula-szigeten, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt a Korčula-szigeti hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Korčula-szigetről, Korčula-sziget időjárása. Meríts ihletet a Korčula-szigeti hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz Korčula-szigeti vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a Korčula-szigeti hajózás írásunkat
  2. Hajóbérlés Korčula-szigeten: Kattints a kiválasztott úti célra a Hajóbérlés Korčula-szigeten fülön és keress hajót a kiválasztott desztináción. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a “Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattintson az “új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban)
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked emailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.