Olaszországi vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! Az ország természeti szépsége mindenkit elvarázsol. Most bemutatjuk, mikor érdemes Olaszországban hajózni. Hasznos tippeket is adunk ahhoz, hogyan állíts össze egy lehetséges egyhetes útitervet. Ha megfogadod tanácsainkat, fantasztikus élmények várnak rád.
Vitorlázás Olaszországban
A cikk a következő témákat foglalja össze:

Olaszország időjárása: mikor érdemes hajózni?

A legideálisabb időszak a hajózáshoz márciustól novemberig tart. A dél-olasz vizek hőmérséklete nyáron akár a 26 fokot is elérheti. Szardínia vagy Szicília felé hajózva nagy kiterjedésű a nyílt vízfelület. Ez azt jelenti, hogy még gyenge szélben is jelentős vízmozgásra számíthatsz. A tényleges árapály-szintváltozás mindenhol maximum fél méteres. A széljárás és annak erőssége azonban jobban befolyásolja a tengerszintet. A sirokkó például akár Velencéig is feltolhatja az adriai víztömeget. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Olaszországban .

Kikötők és szigetek Olaszországban:lélegzetelállító helyek, ahol lehorgo-nyozhatsz

Olaszország rendkívül kedvelt hajózási úti cél. Gyönyörű szigetein, Szicílián és Szardínián különösen felejthetetlen élmény vízre szállni.

Szicília

A Földközi-tenger legnagyobb szigete. Aktívabb nyaralást tervezel? Akkor érdemes a május, június, szeptember vagy október hónapok közül választanod. Ekkor nappal általában 24-26 fok van. Ha főleg a tengerparton töltenéd a nyaralást, látogasd meg júliusban vagy augusztusban. A nappali hőmérséklet 30 fok körüli, míg a tengeré a 26 fokot is eléri. Amennyiben nem ragaszkodsz a kánikulához, májustól egészen októberig érdemes elutaznod Szicília szigetére. A tenger ilyenkor is alkalmas fürdésre. A hűvösebb hónapok októbertől áprilisig tartanak, a tél rövid és enyhe.
hajózás olaszországban

Capo d’Orlando kikötő

A kikötő a rakpartokat és a belső tereket is beleszámítva egy 183 ezer négyzetméteres területen helyezkedik el. 553 kikötőhelye van, 7, 50-től 40 méter hosszú hajók számára. A komplexum egyedülálló, ugyanis teljes körű szolgáltatást nyújt. Célja, hogy az utasok minél kellemesebben érezzék itt magukat. Rendelkezésedre áll Wi-Fi, bár, valamint éttermeket és üzleteket is találsz.

Marsala kikötő

Marsala Szicília legnyugatibb részén, Trapani tartományban helyezkedik el. A Tunézia felé haladó jachtok népszerű megállási pontja. A kikötő mélységei 2-től 3-3, 5 méterig terjednek. Rendelkezésre áll víz és elektromos áram. Érdemes arra figyelni, hogy a kikötőben előfordulhat a marrobio jelensége. Ez egy árapály, mely 10-15 perc alatt akár egy méterrel is növelheti és csökkentheti a vízszintet. Leggyakrabban a téli hónapokban jellemző, erős nyugati szeleknél.

Szardínia

A Földközi-tenger második legnagyobb szigete számos látnivalóval vár. Szardíniának igazi mediterrán éghajlata van. Hosszú, forró nyár és hűvös, esős tél jellemzi. A legtöbb csapadék novemberben és december hull. Tavasszal és ősszel rendkívül kellemes az idő. A hőmérséklet tökéletes az utazáshoz, valamint ahhoz is, ha kirándulnál a szigeten. Amennyiben fürödni szeretnél, május végétől szeptember végéig élvezheted az igazi strandidőt. Júliusban például az átlaghőmérséklet 24 fok, a tengeré pedig 25 fok.

Cagliari kikötője

Cagliari nemcsak Szardínia legnagyobb városa, hanem a Földközi-tenger egyik legszebb kikötővárosa is. A nemzetközi repülőtérről könnyen elérheted. Hála földrajzi helyzetének, az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt olasz kikötő. A luxus jachtok számára különösen ideális. Van víz, áram, és olyan szolgáltatásokat is választhatsz, mint például fedélzeti takarítás, élelmiszer-ellátás vagy orvosi segítség. A kikötőből rendszeresen indulnak kompok Civitavecchiába, Palermóba és Nápolyba.
Olasz kikötők és szigetek

Carloforte kikötő

Carloforte Szardínia egyik legszebb városa, mely az év bármely szakaszában elvarázsolja a turistákat. Itt találhatod a Marine Sifredi kikötőt, mely 250 kikötőhellyel rendelkezik. Akár 60 méter hosszú hajókat és vitorlásokat is képes fogadni.

Porto di Santa Teresa Gallura

A kikötő a híres Costa Smeraldán a Santa Teresa Gallura nevű üdülőhelyen van. 700 hellyel rendelkezik olyan hajók számára, melyek legfeljebb 45 méter hosszúak. A mélység 5 méter. A kikötő védett, számos remek szolgáltatást kínál, bárt és éttermet is találsz.

Puglia

Pugliának szuper mediterrán éghajlata van, ezért egész évben kitűnő úti cél egy hajós nyaralás szempontjából. Tavasszal már Áprilisban 20°C fölé emelkedik a hőmérő, és ilyenkor is már napos időre számíthatunk. A nyár hosszú, forró és száraz és gyakran emelkedik 35°C fölé a hőmérséklet. Az ősz beköszöntével sem csökken hirtelen a hőmérséklet. 20°C alá is csak október végén esik. Télen is kellemes 10-12°C-ban élvezhetjük a látnivalókat.

Az Afrika felől érkező szelek forróságot hoznak magukkal, és nagy hullámokat gerjesztenek a tengeren, Salento Jón-tenger felőli részén. Salento jelentése „nap, tenger és szél”, ezért ebből kikövetkeztethető, hogy Pugliában folyamatosan jelen vannak szelek, akkor is, ha csak alacsony erősséggel. Puglia egy lapos terület, a hegyvonulatok innen nagyon messze találhatóak, és minden oldalról tengerrel van körbe véve. Ezért a szél egyszerűen átfúj ezen a területen.

Gallipoli

Gallipoli városa két részből áll, az új és az óvárosból. Kikötője pontosan a két város csatlakozásánál terül el. Innen minden reggel halászok tucatjai indulnak a tengerfelé, hogy friss halakat fogjanak az odalátogatók számára. A kikötőnek 200 hajóhelye van, ahol színes halászhajók, yacht-ok és csónakok sorakoznak.

kikötők Olaszországban

Otranto

Ha hangulatos Puglia-i hajózásra vágysz, amikor még maga a kikötő látványa is magával ragadó, akkor Otranto kikötőjére essen a választásod. Az itt található kikötő 1, 5 kilométerre található a városközponttól. Halászhajók, yachtok és teherhajók tucatjai kötnek itt ki. Ezen felül, itt található az olasz partiőrség, és a vámhatóság hajóflottája is.
A kikötő mellett található a Stazione Marittima, azaz a tengerész központ. Ez a kikötött hajósok és hajók számára különféle szolgáltatásokat nyújt. A horgonyzóhelyek mélysége 6, 4-7, 6 méter, illetve maximum 150 méter hosszúságú hajók befogadására alkalmas.

Amalfi partvidék

Az Amalfi-part kellemes szélviszonyokkal és mikroklímával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy cseppet sem szokatlan, ha az egyik pillanatban elered az eső, a következő pillanatban pedig kisüt a nap. Nyáron az átlaghőmérséklet 26 és 29 fok között van. A legjobb időszak az Amalfi-part felfedezésére, ha áprilistól júniusig látogatsz ide. Ilyenkor kellemesen meleg az idő, és a Földközi-tenger hőmérséklete már a szezon első megmártózását is lehetővé teszi.

Agropoli kikötő

A kikötő Nápoly és Salerno közelében van, remek közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. Általában magán hajók, jachtok kikötésére szolgál. Kiváló bárokat, éttermeket és szállodákat is találsz. A dokkok mentén, a kikötő közelében, a hajók számára könnyen megközelíthető, nagy parkoló helyezkedik el.

Salerno kikötője

Salerno város és egyben megyeszékhely Campania régióban, az azonos nevű öböl partján fekszik. A Tirrén-tenger egyik legforgalmasabb kikötője. Hatalmas méretekkel rendelkezik, összterülete 1, 7 millió négyzetméter. A kikötő bejárata 280 méter széles, a víz mélysége pedig 13 méter.

Olaszországi vitorlázás

Liguria

Liguria partjait az Appenninek védi, ennek köszönhetően tavasztól őszig enyhe fuvallatokkal lehet számolni ezeken a tájakon. A turista szempontból forgalmas nyári hónapokban gyenge szelek jellemzőek. A part felől pedig éjszaka és korán reggel számíthatsz északi szélre. A délnyugatról vagy nyugatról fújó fuvallat a Libeccio, az erős, olykor viharos intenzitású pedig a Tramontana.

San Remo

A városnak két kikötője van, egy új, és a régi.

Portosole

A Földközi-tenger egyik legnagyobb, és legelegánsabb yachtkikötője a Portosole. Új építésű, teljes felszereltséggel rendelkezik. Maximum 90 méter hosszú hajókat fogadnak, a vízmélység 2, 5-7 méter között van. Van 24 órás szolgálat, elsősegély, vezetékes víz, áram, üzemanyag és műszaki segítség. A kikötő közvetlen közelében szálloda, étterem, és vásárlási lehetőség is van.

Porto Vecchio Sanremo

A Porto Vecchio a régi kikötő, mely jóval kisebb, mint a Portosole. Itt 50 yacht befogadására vannak felkészülve, a vízmélység 1-4, 5 méter között van. Főleg halászhajók állnak itt. A Santa Tecla erőddel szemben a mólón már kora hajnalban zajlik az élet. A halászok kínálják a friss zsákmányt, és a szemfüles vásárlók hamar elkapkodják az árut.
Olaszország kikötői

Genova kikötője

A genovai kikötő több részből áll, van kereskedelmi és turisztikai célú terminálja. A régi kikötő ( Porto Antico) a yachtok és vitorlások közkedvelt horgonyzóhelye. Kapacitását tekintve maximum 280 hajó fér el, legfeljebb 60 méteres hosszig. A parton körbe szórakoztató komplexumok biztosítják a felhőtlen kikapcsolódást. Teljes körű ügyintézés, szerviz, nonstop őrszolgálat és vendéglátóhelyek várják a betérőket

Garda-tó

Az Alpok és a Pó-síkság között, a Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán helyezkedik el. Olaszország legnagyobb tava. Csaknem 55 kilométer hosszú és 18 kilométer széles. Mediterrán időjárás jellemzi, így a pihenést, valamint az aktív turizmust kedvelőknek is ideális a nyári időszakban. Az átlaghőmérséklet 25 fok körül van. A tó északi részén számos sportolási lehetőség közül választhatsz. Vitorlázhatsz, szörfözhetsz, kirándulhatsz, sőt a túrázást és a hegymászást is kipróbálhatod.

Marina di Navene kikötő

A Marina di Navene kikötő több mint 200 helyet kínál a motorcsónakok számára. Elindításukhoz és vontatásukhoz két daru áll rendelkezésre. A területen találsz éttermet, bárt, egy kis edzőtermet, valamint privát strandot is.

kikötők Olaszországban

Moniga Porto kikötő

A Moniga Porto a Garda-tó egyik legmodernebb és rendkívül jól felszerelt kikötője. 2005-ben a legmagasabb építészeti szabványok szerint épült, környezetbarát módszerek alkalmazásával. A rakpart mélysége eléri a 3, 20 métert. 280 hely áll rendelkezésre, akár 18 méteres hajók számára is. Van friss víz, elektromos áram, Wi-Fi és TV. Ha autóval érkezel, a nyitott és a fedett parkoló szintén a kikötő szolgáltatásai közé tartozik.

421.25 EURdufour-360-gl-3-cab-2019-2Olbia
10.7 m / 35 ft3 Kabin /8 Ágy

Vitorlázz Olaszországban! Olaszországi hajós útvonalak

Egyhetes vitorlás útvonal az Amalfi-partvidéken

Az utazás Nápolyban kezdődik, és a végén ide is térünk majd vissza.

 

Amalfi part hajós útvonaltervező

1.nap: Nápoly – Torre del Greco

11.09 km (6.89 mi)
Első állomásunk a közeli Torre del Greco lesz.A Vezúv számos kitörése után a város újra- és újra lett építve, így legrégebbi épületei a XVIII-XIX. századból valóak.Ebből a korból maradtak fent a település legszebb villái és templomai.Mindenképpen érdemes meglátogatni a Villa delle Ginestre-t, a Basilica di Santa Croce-t és Szent Alfonso templomát.

2. nap: Torre del Greco – Sorrento

17.47 km (10.86 mi)
Torre del Greco-t elhagyva, a következő úti cél a híres tengerparti nyaralóhely, Sorrento. Strandjai rendkívül változatosak. Fekete homokos, kavicsos és sziklás partokon fürödhetsz. Ha idelátogatsz, a gasztronómiának is érdemes hódolni. A helyi pizzákat, a pastiera tortát vagy az olasz citromlikőrt, a limoncellót kár lenne kihagynod.

3. nap : Sorrento – Praiano – Conca dei Marini

40.06 km (24.89 mi)

Sorrento után látogasd meg a híres Amalfi-partvidéket. Ha szeretsz kirándulni, menj végig legszebb túraútján, az Istenek Ösvényén. Innen nemcsak a partvidékben gyönyörködhetsz, de tiszta időben Capri szigetét is láthatod. Tengerparti sétányán, a Corso Repubblica Marina mentén haladva gyönyörű épületeket csodálhatsz meg. A városban és annak környékén gyönyörű strandokat találsz. Legismertebb közülük a Spiaggia Fornillo.

Az Amalfi-part közepén, Positano és Amalfi városa között helyezkedik el. Hírnevét annak köszönheti, hogy vendégszerető és divatos üdülőhelyként ismert. A tenger vize kiváló tisztaságú, melyért Kék zászló minősítést is kapott. Marina di Praia csodálatos kavicsos strandja két szikla között helyezkedik el, Torre a Mare mellett, mely egy ősi, szaracéni őrtorony. Ha itt jársz, fedezd fel hangulatos kávézóit és éttermeit, ahol remek tengeri fogásokat kóstolhatsz meg. Az Africana az Amalfi-part egyik legnépszerűbb éjszakai klubja.

Conca dei Marini Amalfi városától 5 km-re fekszik. Kikötője egy kis öbölben helyezkedik el. A falu partszakaszának különleges látványossága a Grotta dello Smeraldo, vagyis a Smaragd-barlang. Vizét és belsejét ugyanis zöldre színezi a napfény. A csodálatos 60 méter hosszú karsztbarlangot csónakkal, sziklába vájt lépcsőkön és lifttel is meg tudod közelíteni.

Hajós útvonaltervező Olaszországban

4. nap : Conca dei Marini – Salerno

12.58 km (7.82 mi)

Tengerparti sétánya az egyik legszebb Olaszországban. Közel 5 mérföld hosszú, ritka pálmafajok szegélyezik. Salernóban találod Olaszország egyik legnagyobb parkját, a Mercatello Parkot is. A város keleti részén helyezkedik el. 1998-ban létesítették, nagysága 10 hektár. A Várnegyed peremén pedig érdemes meglátogatnod Európa egyik első botanikus kertjét, a Hortus Sanitatist is.

5.nap: Salerno – Amalfi

15.42 km (9.58 mi)
Pazar tengerparti környezete és enyhe éghajlata miatt rendkívül népszerű üdülőhely. A városban és annak környékén gyönyörű strandokat találsz. Ezek közül legismertebb a Marina Grande. Ha több időd van, és kirándulni is szeretnél, kapaszkodj fel a város feletti dombra, vagy használd a sétautat, melyet a Valle dei Mulini mentén találsz.

6. nap : Amalfi – Capri

32.27 km (20.05 mi)

A következő úti cél Capri, mely kavicsos tengerparttal és kristálytiszta vízzel vár. Fő látványossága a Grotta Azurra, vagyis Kék Barlang. Nevét onnan kapta, hogy a víz alatt beszűrődő napfény gyönyörű kék fénnyel világítja meg a helyet. A barlang viszonylag kicsi, 60 m magas és 25 méter széles, így csak néhány fős csónakok férnek be. Ha olcsóbb szálláshelyet keresel, Capri helyett válaszd Anacaprit, mely a sziget nyugati részén helyezkedik el.

7. nap : Capri – Ischia – Nápoly

63.58 km (39.51 mi)
Mielőtt visszatérnénk Nápolyba, rövid kitérőt teszünk Ischia szigetére. A sziget hasonló népszerűségnek örvend, mint Capri és legalább 1 hétre elegendő látnivalóval várja a turistákat.Botanikus kertek, paloták, fürdők, múzeumok, csodás strandok és rengeteg természeti szépség közül tudsz választani, ha erre a szigetre látogatsz.

Ischiat elhagyva visszatérhetsz utazásod első állomásához, Nápolyhoz. Partvidékén gyönyörű kastélyokat csodálhatsz meg, a villák és jachtkikötők között pedig lélegzetelállító nyaralóhelyek vannak. Ha szereted a kulináris élvezeteket, a pizzán kívül a jellegzetes nápolyi sült tésztákat, sült rizst, valamint a töltött tésztaféleségeket is meg kell kóstolnod.
Róma és Milánó után Olaszország harmadik legnagyobb városa, a pizza szülőhazája. Ha itt jársz, feltétlenül kóstold meg. Térj be a híres L’Antica Pizzeria da Michele-be, a város egyik legjobb pizzériájába. Egy finom desszertre is vágysz? Válaszd tipikus édességüket, a Babát. Ez egy rumba áztatott piskóta. Amennyiben megmártóznál a tengerben, két homokos strandot is találsz a Via Posilippo elején.

12.1 m / 40 ft3 Kabin /8 Ágy
13.2 m / 43 ft4 Kabin /10 Ágy
16.6 m / 54 ft3 Kabin /6 Ágy

7 napos szardíniai hajós útiterv

1. nap Cagliari – Pula 27.73 km (17.23 mi), 2. nap Pula – Nora – Chia 16.97 km (10.55 mi), 3. nap Chia – Sant’Antioco 65.29 km (40.57 mi), 4. nap Sant’Antioco – Portocuso 16.58 km (10.30 mi), 5. nap Portocuso- Carloforte 9.73 km (6.04 mi), 6. nap Carloforte – Porto Pino 41.05 km (25.51 mi), 7. nap Porto Pino – Perda Longa – Cagliari 79.40 km (49.34 mi)

olaszországi vitorlás útvonaltervező

Egyhetes Costa Smeralda-i hajós útvonal ajánlatunk

1. nap Carloforte – Portoscuso 9.62 km (5.98 mi), 2. nap Portoscuso – Marceddì 76.80 km (47.72 mi), 3. nap Marceddì – Oristano 20.84 km (12.95 mi), 4. nap Oristano – Porto Mandriola 29.25 km (18.18 mi), 5. nap Porto Mandriola – Alghero 61.70 km (38.34 mi) , 6. nap Alghero – S’Archittu 58.01 km (36.05 mi), 7. nap S’Archittu – Portixeddu – Carloforte 111.75 km (69.44 mi)

vitorlás útvonaltervező Olaszországban

Hajós útvonalterv Puglia-ban( 7 napos)

1. nap Gallipoli – Santa Maria al Bagno 9, 53 km (5, 92 mi), 2. nap Santa Maria al Bagno – Sant’Isidoro 13, 17 km (8, 18 mi) 3. nap Sant’Isidoro – Porto Cesareo 5, 71 km (3, 55 mi) 4. nap Porto Cesareo – Torre Colimena 13, 34 km (8, 29 mi), 5. nap Torre Colimena – Lido di Silvana 34, 15 km (21, 22 mi), 6. nap Lido di Silvana – Lido Bruno 15, 29 km (9, 50 mi), 7. nap Lido Bruno – Parco naturale regionale Porto Selvaggio e Palude del Capitano – Gallipoli 83, 77 km (52, 05 mi)

Hajózás Olaszországban

Liguriai vitorlázás Genovából

1. nap Genova – Arenzano 21.39 km (13.29 mi), 2. nap Arenzano – Varazze 11.54 km (7.17 mi), 3. nap Varazze – Savona 9.61 km (5.97 mi), 4. nap Savona – Albenga 34.69 km (21.55 mi), 5. nap Albenga – Imperia 25.67 km (15.95 mi), 6. nap Imperia – Vado Ligure 60.45 km (37.56 mi), 7. nap Vado Ligure – Cogoleto – Genova 46.87 km (29.12 mi)

Vitorlás útvonaltervező Olaszországban

Garda-tavi hajózás: egyhetes útvonal

1. nap Moniga del Garda – Maderno 14.48 km (9.00 mi), 2. nap Maderno – Limone Sul Garda 25.85 km (16.06 mi), 3. nap Limone Sul Garda – Riva del Garda 9.32 km (5.79 mi), 4. nap Riva del Garda – Val di Sogno 17.68 km (10.98 mi), 5. nap Val di Sogno – Torri del Benaco 18.67 km (11.60 mi), 6. nap Torri del Benaco – Sirmione 14.07 km (8.75 mi), 7. nap Sirmione – Desenzano del Garda – Moniga del Garda 13.17 km (8.18 mi)

vitorlázás Olaszországban

Ha vitorlázni szeretnél, Olaszország kiváló úti cél. Bárhol is kötsz ki, látnivalóinak köszönhetően felejthetetlen élményben lesz részed. More Mediterrán térség sailboat cruises

SEGÍTS KIVÁLASZTANI AZ IDEÁLIS HAJÓT

További információ Olaszországról

4.4/5 - (308 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.