A Földközi-tenger térségét a lenyűgöző kulturális látnivalók mellett kristálytiszta víz, barátságos emberek, valamint kellemes időjárás jellemzi. Cikkünkből megtudhatod, mikor érdemes hat legkedveltebb országába ellátogatni, melyik évszak, melyik területeken hajózható, és egyhetes útitervek összeállításában is segítünk. Ha megfogadod tanácsainkat, fantasztikus élményekben lehet részed.
vitorlazas a foldkozi tengeren

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Mikor a legjobb vitorlázni a Földközi-tengeren?

A Mediterrán térségben nagyszerű élmény vízre szállni, a vitorlás szezon az enyhe éghajlatnak köszönhetően rendkívül hosszú. Most röviden bemutatjuk, melyik évszakot mi jellemzi, hova érdemes különösen ellátogatni. Cikkünkben lejjebb részletesen is kifejtjük a témát.

Ősszel

Nem ragaszkodsz a kánikulához? Az őszi szezon kiváló alkalom arra, hogy felfedezd a Földközi-tenger térségét, amikor nincs akkora tömeg és a hőmérséklet is enyhébb. Ugyanakkor nem árt az óvatosság. Tavasszal és ősszel az időjárás gyakran válik kiszámíthatatlanná, melyhez erős szél társul. Ilyenkor a biztonságos hajózás érdekében érdemes a kikötők közvetlen közelében tartózkodni.

Télen

Télen a változékony időjárás és a gyakori viharok miatt különösen ajánlott figyelemmel kísérni az előrejelzést. Ebben az évszakban a legkedveltebb helyek közé tartozik a Spanyolországban található Valencia, Barcelona és Cartagena. Utóbbi kiváló kiindulópont a Baleár-szigetek, Fanciaország és Korzika meglátogatásához. A Földközi-tenger legnagyobb szigetén, Szicíliában Licata és Marina di Ragusa települések számítanak népszerű téli úti célnak.

Tavasszal

A Földközi-tenger térsége tavasszal gyönyörű, ráadásul ebben az évszakban még békés. Ilyenkor érdemes Horvátország, Görögország, Szicília, Szardínia vagy a Baleár-szigetek felé venni az irányt. Görögországban elsősorban a nyugati részén, a Jón-szigetekhez tartozó Lefkádát ajánljuk. Az északnyugati oldalán fekvő Préveza nevű város vagy a híres Kréta is jó választás.

Nyáron

A nyár közeledtével sokan hajóznak a Földközi-tengeren, a legforgalmasabb hónap a július, valamint az augusztus. Az egyik legnépszerűbb vitorlás úti cél Szardínia, melynek északi és északkeleti része rögzítési pontokban gazdag. Ennek ellenére nyáron még ezek is zsúfolásig megtelnek. A szigetet erős nyári szél jellemzi, így az óramutató járásával ellentétes irányban célszerű vitorlázni. Szeretnéd elkerülni a tömeget? A csendesebb területek közé tartozik Spanyolország és Franciaország szárazföldje, Szardínia déli része, Tunézia, az Égei-tenger északi része és a Peloponnészosz.

A legszebb vitorlás úti célok a Földközi-tengeren

Hajózás Horvátországban

Horvátország tiszta tengerének, kellemes nyári klímájának és páratlan szigetvilágának köszönhetően a hajósok kedvence. A lenyűgöző történelmi városok mellett számos aprócska halászfalu, valamint idilli öböl várja a látogatókat. A horvát parton öt nemzeti park található, ebből három jellegzetesen tengerparti: Brijuni, Kornati és Mljet. Ha Horvátországban hajózol, megismerheted a minőségi alapanyagokból készülő, főleg mediterrán konyha finomságait. Ezekhez kiválóan illenek a helyi borfajták. Isztria, Kvarner és Dalmácia régiók évente turisták millióit vonzzák.
foldkozi tengeri vitorlazas

Isztriai-félsziget (Isztria)

Isztria az Adriai-tenger legnagyobb félszigete. Legmagasabb pontja az Učka-hegység, ahonnan elképesztő kilátás nyílik az egész félszigetre, a Kvarner-öbölre, sőt, utóbbi szigeteire is. Karsztvonulatainak vidéke igazi paradicsom a hegymászók számára. A környező városokból számos túraútvonal vezet az 1401 méter magas Vojak-csúcshoz. A hegy a rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Učka Nemzeti Park része. Isztria különleges természeti képződménye a Limski kanal, vagyis a Lim-csatorna, mely körülbelül 10 km hosszan nyúlik be a félsziget belsejébe. A mindkét oldalán emelkedő dombok egyes helyeken a 200 méteres magasságot is elérik. 120 méteres magasságban található a Romould-barlang, mely egy egykor itt élő szerzetesről kapta a nevét. Kerékpárral, gyalog vagy szervezett kirándulás keretében látogathatod meg. Nyugat-Isztria másik érdekes természeti látványossága a Baredine-cseppkőbarlang, mely a Porečtől 7 km-re elhelyezkedő, Nova Vas település mellett található. A gyönyörű cseppkőalakzatokon kívül két föld alatti tavat is megcsodálhatsz.

Ha itt jársz, mindenképpen érdemes elhajózni az Isztria délnyugati partjánál fekvő Brijuni-szigetcsoporthoz. 14 szigetből áll, különlegessége a buja mediterrán növényzet és a számos egzotikus állatnak otthont adó szafaripark. A szigetcsoport területét 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká.

A félsziget környékén nyáron az átlaghőmérséklet 23-28 °C, a víz 24 °C-os. Bár az Adriai-tengeren a vitorlás szezon áprilistól-októberig tart, a március és a november is alkalmas a hajózásra. A térség három jellemző szele: az észak felől fújó, száraz bóra, a Jugó, melyet rendszerint eső követ, valamint az enyhe misztrál.

Egy hetes isztriai hajózási útvonalterv

foldkozi tengeri hajozasi utvonalterv

1. nap Pula – Medulin 32.41 km (20.14 mi), 2. nap Medulin – Unije 33.34 km (20.72 mi), 3. nap Unije- Vele Srakane 11.65 km (7.24 mi), 4. nap Vele Srakane – Martinscica 27.22 km (16.91 mi), 5. nap Martinscica – Cres 27.05 km (16.81 mi), 6. nap Cres – Rabac 24, 28 km (15, 09 mi), 7. nap Rabac – Trget – Pula 90.16 km (56.02 mi)

Cres (Kvarner-öböl)

A Kvarner-öböl északnyugati részén fekvő Cres Horvátország legnagyobb szigete. Egyik legkülönlegesebb települése Lubenice, mely a tengerszint fölött 382 méterrel, egy sziklán helyezkedik el. Innen csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a kavicsos parttal szegélyezett Sv. Ivan-öbölre. Ha szórakozásra vágysz, a sziget azonos nevű festői városa Nyári Zenei Estek elnevezésű programjáról is ismert.

Az öböl szigeteinek egyik fő előnye, hogy kevesebb bérhajó járja, mint Dalmáciát. Ennek köszönhetően több szabad helyed lehet a főszezonban is. A szigetek közötti kisebb távolságok és a szél szerint választható útvonal szintén kedvező feltételeket biztosítanak. Ha szeretnél rövidíteni, két lehetőség közül is választhatsz. A felnyitható Osor-i hídnál Lošinj és Cres szigetek között, valamint a Lošinj-sziget északi és déli fele között az ugyancsak felnyitható Lošinj-hídnál.

Krk (Kvarner-öböl)

Ez Horvátország második legnagyobb szigete, közel 200 km hosszú partvonallal rendelkezik. Ha szárazföldi sportra vágysz, Krk ideális helyszín kerékpártúrákhoz. Egyik legszebb nyaralóhelye a csendes öbölben fekvő Baška, melynek közelében kipróbálhatod a zipline-ozást. A különböző nehézségű, valamint hosszúságú drótkötélpályákon való csúszás felnőttek és gyermekek számára egyaránt remek kikapcsolódás. A program nemcsak izgalmas, hanem teljesen biztonságos is, ráadásul a 460 méteres magasságnak köszönhetően csodálatos látványban lehet részed. A nyári szezonban számos kiállítás, fesztivál és koncert várja a turistákat. A sziget északnyugati részén található Malinska pezsgő éjszakai életéről híres. Érdekesség, hogy itt állomásozik egy üveg fenekű hajó is, melyben a tenger élővilágát fedezheted fel. A Krk keleti partján található Vrbnik a sziget egyik legszebb helyének számít. Egy 48 méter magas sziklán fekszik, ahonnan a kilátás is lélegzetelállító.

A horvát öböl éghajlati adottságai igencsak kedvezőek, ugyanis az Učka és a Velebit nevű hegységek óvják a nagy szelektől. Ennek ellenére a tágas Kvarner-öbölben a Jugó és a bóra is okozhat jelentős hullámokat. Egyhetes útitervedet viszont könnyen meg tudod úgy szervezni, hogy végig jó irányból érkezzen a szél.

Egy hetes kvarneri hajózási útvonalterv

vitorlazas a foldkozi tengeren

1.nap Novalja – Rab 26, 41 km (16, 41 mi), 2.nap Rab – Krk 38, 64 km (24, 01 mi), 3.nap Krk – Rijeka 43, 85 km (27, 25 mi), 4.nap Rijeka – Rabac 36, 36 km (22, 59 mi), 5.nap Rabac – Pula 65, 13 km (40, 47 mi), 6.nap Pula – Mali Losinj 72, 26 km (44, 90 mi), 7.nap Mali Losinj – Ilovik – Novalja 14, 76 km (9, 17 mi) – 29, 07 km (18, 06 mi)

Brač (Dalmácia)

Dalmácia területének a tengerre eső részén körülbelül 926 kisebb-nagyobb sziget, szikla, valamint zátony található. Brač a horvát szigetvilág harmadik legnagyobb tagja, ráadásul a legmagasabb is – tiszta időben egész Dalmáciát beláthatod a Vidova gora csúcsáról. A sziget legvédettebb öblében fekvő Milna a hajósok kedvelt horgonyzóhelye.

Brač megjelölt hegymászó útjai kiválóan alkalmasak túrázásra. Bol mellett, Murvica közelében található a Zmajeva špilja, azaz a Sárkány-barlang. Vezető kíséretével egy kápolna falainak maradványait és az egykor itt élő szerzetesek lakásait tekintheted meg. Brač északi részén, Sutivantól 3 km-re nyugatra található a 12 m2 nagyságú Sutivan Természeti Park. A gyönyörű hely meglátogatása minden korosztály számára kellemes kikapcsolódást jelenthet. A sziget programjai közül különösen ajánljuk a Brač Nemzetközi Nyári Karnevált. Fő jellemzője, hogy hét napig tart, és minden nap a sziget egy másik települése a helyszíne. Ha pezsgő éjszakai életre vágysz, Supetarban olyan hangulatos szórakozóhelyek közül választhatsz, mint a Havana, a Paparazzo vagy a Thriller.

A gyönyörű dalmáciai régió mediterrán éghajlattal rendelkezik. Az évi középhőmérséklet sok helyen a 15 °C-ot is meghaladja. A nyár forró és többnyire száraz, télen a hó csak ritkán hull. Zivatarok az év során bármikor előfordulhatnak. Az uralkodó szélirány északnyugati, meghatározóbb szelek a sirokkó, a bóra és a misztrál.

Egy hetes dalmáciai hajózási útvonalterv

vitorlazas a foldkozi tengeren
1.nap Bol – Stari Grad (Mooring Bouys) 15, 59 km (9, 69 mi), 2.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Vis (Marina Vis) 36, 41 km (22, 62 mi), 3.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 4.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 5.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 6.nap Lovište – Sućuraj 22, 07 km (13, 72 mi), 7.nap Sućuraj – Sumartin – Bol 51, 17 km (31, 8 mi)

Hajózás Görögországban

Görögország Európa délkeleti részén, a Balkán-félsziget déli felén található. Kristálytiszta vize, gyöngyszemekként tündöklő szigetei és gyönyörű part menti települései rendkívül vonzó turisztikai célponttá teszik. A horvát szigetvilághoz képest a görög szigetek közötti távolság nagyobb, így a hullámzás okozhat némi kellemetlenséget. A hajósok Görögország 6 főbb régióját ismerhetik.

Jón-tengeri szigetek

A Jón-tenger szigetei Görögország nyugati felén, az Adria folytatásában helyezkednek el. A hét nagyobb sziget: Korfu, Paxos, Lefkáda, Ithaka, Kefalónia, Zakynthos és Kythira. A „Kelet Virága” néven is ismert Zakynthos legkülönlegesebb látnivalói a Kék-barlangok, melyek a sziget északnyugati részén találhatóak. Az elszigetelt kis Navagio-öböl szépsége mellett egy régi hajóroncsról is híres.

A jón-tengeri szigeteken júniustól szeptemberig tart a legmelegebb időszak. A nyári hőséget az északkelet irányából érkező helyi szél, a gregale enyhíti időnként. Az átlaghőmérséklet Korfun alacsonyabb Görögország más részeihez képest. A nyári hónapokban a levegő 28-31 °C-os, míg a víz 21-24 °C-os. Természetesen dél felé haladva mind a levegő, mind a víz hőmérséklete emelkedik. A Peloponnészoszi-félszigethez közel fekvő Kythirán például júliusban már 32-35 °C az átlag. A csapadék szintje a görög szigetek közül ebben a régióban a legmagasabb. A „zöld mediterrán klíma” tipikus képviselője a népszerű üdülősziget, Korfu.

Peloponnészoszi-félsziget és a Korinthoszi-csatorna

A Peloponnészoszi-félsziget a görög szárazföld legdélebbi része. 1893-ban a 6 km hosszú mesterséges víziút, a Korinthoszi-csatorna létrehozásával tulajdonképpen szigetté vált. A térség legfontosabb városa maga Korinthosz. Ebben a régióban található Olympia, vagyis az ókori sportesemények otthona, Epidaurosz ókori színháza, a Tajgetosz-hegy, valamint Spárta. A térség változatos tengerpartokkal és öblökkel, páratlan gasztronómiai élményekkel várja a turistákat.

Júliusban és augusztusban nagy a hőség, a 40 °C fölötti hőmérséklet sem ritka. A Peloponnészosz körül hajózva nem árt, ha felkészülsz a – különösen a félsziget legdélibb részét érintő – kiszámíthatatlan szélre.

Athén környéke és a Szaroniki-öböl szigetei

A csodálatos Athén Görögország fővárosa. Innen indulva a közeli Szaroniki-öböl szigetei különösen ideális hajózási területet jelentenek. Az öbölben fekvő szigetek: Salamisz, Aegina, Agistri és Poros. A főváros közelsége miatt talán ez a legzsúfoltabb régió. Poros egyik legérdekesebb látnivalója a kikötővel szemben található Citrom erdő. A csodálatos helyen több mint 30 000 citrom- és narancsfa között sétálhatsz.

Athénban félszáraz szubtrópusi éghajlat uralkodik. A levegő hőmérséklete nyáron általában 28-35 °C körül mozog. Ilyenkor alacsony a páratartalom és gyakori a légmozgás, a nyári hónapokban kifejezetten kevés a csapadék. A Szaroniki-öböl szigetei a rövid távolságok és a viszonylag enyhe szél miatt kevésbé tapasztalt hajósok számára is kiváló célpontok.

Egy hetes szaroniki-öbölbeli hajózási útvonalterv

foldkozi tengeri hajos utvonal

1. nap Lavrion – Coressia (Kea-sziget) 28, 09 km (17, 46 mi), 2. nap Coressia – Merihas (Kithnos-sziget) 37, 98 km (23, 60 mi), 3. nap Merihas – Livadi (Serifos-sziget) 46, 67 km (29, 00 mi), 4. nap Livadi – Kamares (Sifnos-sziget) 23, 57 km (14, 64 mi), 5. nap Kamares – Paros 54, 25 km (33, 71 mi), 6. nap Paros – Ermoupoli (Siros-sziget) 45, 48 km (28, 26 mi), 7. nap Siros – Giaros – Lavrion 102, 29 km (63, 56 mi)

Szporádok és a Chalkidiki-félsziget az Égei-tenger északi felén

A Szporádok az Égei-tenger északi medencéjében elszórt szigetek gyűjtőneve, míg a Chalkidiki-félsziget a tenger északnyugati részén található. A Szporádok szigetei közül csak 4 lakott: Skiathos, Skopelos, Alonnisos és Skyros. Mindegyik gyönyörű, a tenger itt rendkívül tiszta és kék. A Chalkidiki-félszigetet szintén kristálytiszta tenger jellemzi, a homokos tengerpart, valamint az érintetlen természet miatt Görögország titkos paradicsomának is nevezik. Apró öblei ideális horgonyzóhelyek, a píneaerdők, olajfaligetek és festői falvak elvarázsolják a turistákat.

A Makedónia déli részén fekvő Chalkidiki-félsziget éghajlatát a kettősség jellemzi. A tengerparton mediterrán a klíma, míg a félsziget belső részén kontinentális jellegű. Nyáron akár a 30 °C-ot is meghaladhatja a hőmérséklet, az időjárás egészen októberig rendkívül kellemes. Az Égei-tenger délebbi felén, a Kükládokban vagy a Dodekanészoszban megszokotthoz képest a meltemi a Szporádokban és a Chalkidiki-félszigetnél kevésbé erős.

7 napos hajózási útvonalterv a Szporádokon

foldkozi-tengeri hajós utvonaltervezo
1. nap Skiathos – Loutraki (Skopelos) 10, 68 km (6, 63 mi), 2. nap Loutraki (Skopelos) – Patitiri (Alonissos) 31, 79 km (19, 75 mi), 3. nap Patitiri (Alonissos) – Linaria (Skyros) 67, 36 km (41, 85 mi), 4. nap Linaria (Skyros) – Skyros (Skyros) 41, 63 km (25, 87 mi), 5. nap Skyros (Skyros) – Kira Panagia 67, 67 km (42, 05 mi), 6. nap Kira Panagia – Kalamakia (Alonissos) 17, 54 km (10, 90 mi), 7. nap Kalamakia (Alonissos) – Skopelos (Skopelos) – Skiathos 48, 90 km (30, 38 mi)

Kükládok

A Kükládok szigetcsoport az Égei-tenger középső részén, a Délosz körül fekvő szigetekre utal. A legismertebbek Míkonosz, Szantorini és Kréta. A hatalmas hegyeknek, a fehér színű házaknak és az aranyhomokos partoknak köszönhetően a Kükládok a világ legszebb szigetei közé sorolhatóak.

A nyár forró, melyet egy kicsit ellensúlyoz a meltemi, a folyton fújó kükládi szél. Ennek köszönhetően a régió meglátogatását inkább a tapasztalt hajósoknak ajánljuk. Míkonosz szigetén a szelek miatt a tengervíz még a nyár közepén is viszonylag hűvös. A legmelegebb évszakban nagyon ritka a csapadék.

Egy hetes kükládoki hajózási útvonalterv

hajozas a foldkozi tengeren
1.Nap Naxos (Naxos) – Parikia (Paros) 28, 45 km (17, 68 mi), 2.Nap Parikia (Paros) – Sifnos 53, 94 km (33, 52 mi), 3.Nap Sifnos – Milos 43, 65 km (27, 12 mi)
4.Nap Milos – Folegandros 62, 74 km (38, 99 mi) 5.Nap Folegandros – Thira (Santorini) 50, 27 km (31, 24 mi) 6.Nap Thira (Santorini) – Kamari (Santorini) 23, 48 km (14, 59 mi)7.nap Kamari (Santorini) – Ios – Naxos (Naxos) 90, 92 km (56, 49 mi)

Dodekanészosz-szigetvilág

A Dodekanészosz-szigetcsoport az Égei-tenger délkeleti részén található. 12 nagyobb és mintegy 150 kisebb szigetből áll. A régió legismertebb tagjai: a festői szépségű Rodosz és a zöldellő Kos. Kalymnos, a tengeri szivacsról híres sziget szintén minden évben egyre több turistát vonz.

A vitorlás szezon Görögország többi részéhez hasonlóan itt is 9 hónapig, márciustól-novemberig tart. Uralkodó szél a meltemi, mely a Dodekanészoszban északnyugati irányból fúj, júniustól kezdve. A víz és a levegő hőmérséklete dél felé haladva növekszik. Nyáron 33-35 ˚C is lehet, melyet az állandó szél enyhít. A tenger hőmérséklete elérheti a 24-26 ˚C-ot.

Egy hetes dodekanészoszi hajózási útvonalterv

hajos nyaralas a foldkozi tengeren

1. nap Rodosz – Ano Symi 45.66 km (28.37 mi), 2. nap Ano Symi – Mandraki 72.02 km (44.75 mi), 3. nap Mandraki – Lavadia (Tilos-sziget)36.33 km (22.57 mi) , 4. nap Lavadia – Chalki (Chalki-sziget) 34.47 km (21.42 mi) 5. nap Chalki – Lindos 83.93 km (52.15 mi), 6. nap Lindos – Antony Quinn Beach 28.24 km (17.55 mi) 7. nap Antony Quinn Beach – Faliraki – Rodosz 17.14 km (10.65 mi).

Hajózás Olaszországban

Olaszország az Appennini-félszigetből, vagyis az „olasz csizmából”, Szicília és Szardínia szigetéből, továbbá több kisebb szigetcsoportból áll. 8600 km hosszú tengerpartja nagyszerű vitorlás úti célokkal, felejthetetlen élményekkel vár. A hajósok Olaszország 6 főbb régióját ismerhetik: az olasz Adriát, az olasz Riviérát, Toszkánát, a Nápolyi-öblöt, Szardíniát és Szicíliát.

Olasz Adria

A mintegy 600 km hosszú olasz Adria Velencétől Pugliáig húzódik. Legismertebb helyei: Lido di Jesolo, Lignano, Rimini, Bibione és Caorle. Ezek számos kirándulási lehetőséget is kínálnak. Bibione környékén hangulatos bortúrát tehetsz, míg a festői Caorle „kis Velence” néven is ismert. A környező lagúnavilág a jellegzetes halászkunyhókkal lenyűgöző látványt nyújt. Ha bulizni szeretnél, Bibione, Lido di Jesolo és Caorle rendkívül népszerű szórakozóhelyekkel vár. A trieszti kikötő nemcsak az olasz Adria legfontosabb tengeri kikötője, hanem Olaszország egyik legnagyobb kikötője is.

Az olasz Adriát mediterrán éghajlat jellemzi. Júliusban az átlaghőmérséklet 30 °C, és januárban sem süllyed 7 °C alá. A vitorlás szezon áprilistól októberig tart. A régió az egyszerű navigációnak, valamint a többnyire gyenge szélnek köszönhetően kevésbé tapasztalt hajósok számára is megfelelő.

14 napos olasz adriai hajózási útvonalterv

hajos utvonaltervezo a foldkozi tengeren
1. nap Velence (Marina di Lio Grando) – Cortellazzo 30, 10 km (18, 71 mi), 2. nap Cortellazzo – Grado 54, 50 km (33, 87 mi), 3. nap Grado – Trieszt 31, 22 km (19, 40 mi), 4. nap Trieszt – Umag 35, 63 km (22, 14 mi), 5. nap Umag – Novigrad – Porec 26, 04 km (16, 18 mi), 6. nap Porec – Rovinj 17, 73 km (11, 02 mi), 7. nap Rovinj – Póla 30, 69 km (19, 07 mi), 8. nap Póla – Losinj (Nerezine) 64, 41 km (40, 02 mi), 9. nap Losinj – Zára 88, 50 km (54, 99 mi), 10. nap Zára – Sibenik 75, 75 km (47, 07 mi), 11. nap Sibenik – Split 64, 38 km (40, 01 mi), 12. nap Split – Hvar 42, 83 km (26, 61 mi), 13. nap Hvar – Korcula 62, 45 km (38, 81 mi), 14. nap Korcula – Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) 88, 54 km (55, 02 mi)

Olasz Riviéra

Az olasz Riviéra, vagyis a Ligur-tengerpart meglátogatását leginkább azoknak ajánljuk, akik az ország tradicionálisabb oldalát szeretnék megismerni. A régió fővárosa Genova, legkedveltebb pontja a Cinque Terre. Az olasz Riviéra azúrkék tengerrel és bájos falvakkal várja a látogatókat, Liguria természetvédelmi területekben gazdag. Rengeteg virág, pálmafák, fenyők, olíva- és citromligetek, továbbá szőlőskertek gondoskodnak a lenyűgöző látványról. A régiót két részre lehet osztani. Nyugati fele Riviera di Ponente-ként ismert, széles partszakaszok és csodálatos naplementék jellemzik. Keleti része Riviera di Levante, mely sziklákkal szegélyezett, érintetlen vidékekkel büszkélkedhet. A Ligur-tengerpart gyöngyszeme az aprócska Portofino, melyet Olaszország legszebb települései között tartanak számon. Genova évszázadok óta Olaszország legnagyobb és legfontosabb kikötője.

A régió az Alpok védelmének köszönhetően rendkívül kellemes időjárással rendelkezik. Forró, meleg nyarak és enyhe telek jellemzik, egész évben sok a napsütés.

Egy hetes olasz riviériai hajózási útvonalterv

1. nap Genova – Arenzano 21.39 km (13.29 mi), 2. nap Arenzano – Varazze 11.54 km (7.17 mi), 3. nap Varazze – Savona 9.61 km (5.97 mi), 4. nap Savona – Albenga 34.69 km (21.55 mi), 5. nap Albenga – Imperia 25.67 km (15.95 mi), 6. nap Imperia – Vado Ligure 60.45 km (37.56 mi), 7. nap Vado Ligure – Cogoleto – Genova 46.87 km (29.12 mi)

foldkozi tengeri vitorlazas

Toszkána

Az egyedülállló szépségéről híres Toszkána borvidékeiről és gasztronómiájáról is ismert. Több településén állatkertek, kalandparkok, valamint vízi vidámparkok találhatóak, így kisgyermekes családok számára is kiváló úti cél. A Toszkán-szigeteket a 7 nagyobb szigeten kívül – Elba, Giglio, Capraia, Giannutri, Pianosa, Montecristo és Gorgona – közel 40 apró sziget alkotja. A csodálatos orchideákkal büszkélkedő Elba az olasz félszigettől mindössze 10 km távolságra fekszik. A sportok szerelmeseinek paradicsoma, ahol tenisz- és golf klubok, vitorlás-, szörf- és búváriskolák várják az érdeklődőket. Lehetőség van a sziklamászásra, sőt, az izgalmas ejtőernyős ugrás kipróbálására is.

Toszkána éghajlata kifejezetten változatos: nyugatról a tenger befolyásolja, míg északon és keleten az Appenninek hegyvonulata. A tengerpart és annak közvetlen szomszédsága viszont egyértelműen mediterrán klímájú, száraz nyarakkal, ritkán fagyos telekkel. Az éves átlaghőmérséklet 15-16 °C. A napsütéses órák száma Grosseto környékén a legmagasabb. A szeleket tekintve a sirokkó okozhat kellemetlenséget, mely képes egészen Toszkána partjáig fújni az afrikai homokot.

Nápolyi-öböl

A körülbelül 15 km széles Nápolyi-öböl a Tirrén-tenger egyik öble, mely Olaszország délnyugati partja mentén található. Északról a Pozzuoli-öböl és Nápoly határolja, keleten a Vezúv, míg délen a Sorrentói-félsziget. Szigetei: a Kék Barlangjáról híres Capri, a zöld szigetként is emlegetett Ischia és a festői Procida. A Nápolyi-öböl délkeleti partján fekvő Sorrento a gyönyörű Amalfi-part egyik „kapuja”.

A csodálatos öbölben mediterrán éghajlat uralkodik. Az átlagos maximum hőmérséklet augusztusban 30 °C, a legalacsonyabb pedig januárban 12 °C. A víz hőmérséklete 15 °C és 28 °C között mozog. A régió meglátogatásához leginkább a májustól októberig tartó időszakot ajánljuk, amikor kellemes hőmérsékletre és korlátozott esőzésekre lehet számítani.

Szicília

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, Olaszország legnagyobb területű régiója. Építészeti látnivalókban gazdag kikötővárosa Palermo, ahol az 1779-ben alapított Orto Botanico botanikus kert várja a látogatókat. A kellemes, árnyékos helyen megtekinthetsz trópusi és szubtrópusi fákat, kaktuszokat, papagájokat, kis tavacskákat, valamint szobrokat is. Szicília leghíresebb látnivalója Európa legmagasabb működő vulkánja, a 3329 méter magas Etna.

Aktívabb nyaralást tervezel? Akkor érdemes a május, június, szeptember vagy október hónapok közül választanod. Ekkor nappal általában 24-26 fok van. Ha főleg a tengerparton töltenéd a nyaralást, látogasd meg júliusban vagy augusztusban. A nappali hőmérséklet 30 fok körüli, míg a tengeré a 26 fokot is eléri. Amennyiben nem ragaszkodsz a kánikulához, májustól egészen októberig érdemes elutaznod Szicília szigetére. A tenger ilyenkor is alkalmas fürdésre. A hűvösebb hónapok októbertől áprilisig tartanak, a tél rövid és enyhe. A vitorlás főszezonban a tengeri szél északnyugat felől érkezik.

7 napos szicíliai hajózási útvonalterv

foldkozi tengeri hajos utvonal
1. nap Marsala – Isola Grande 11.47 km (7.12 mi), 2. nap Isola Grande – Favignana 16.33 km (10.15 mi), 3. nap Favignana –Marettimo 23.49 km (14.59 mi) , 4. nap Marettimo – Isola Levanzo 23.38 km (14.53 mi), 5. nap Isola Levanzo – Trapani 14.87 km (9.24 mi), 6. nap Trapani – Mozia 17.54 km (10.90 mi), 7. nap Mozia – Parco – Salinella 14.10 km (8.76 mi)

Szardínia

A Földközi-tenger második legnagyobb szigete számos látnivalóval vár. Cagliari nemcsak Szardínia legnagyobb városa, hanem a Földközi-tenger egyik legszebb kikötővárosa is. Rendszeresen indulnak kompok Civitavecchiába, Palermóba és Nápolyba. A város Orto Botanico dell’Università di Cagliari nevű botanikus kertjében mediterrán, szukkulens, azaz szárazságtűrő és trópusi növényeket is láthatsz.

A szigetnek tipikus mediterrán éghajlata van. Hosszú, meleg nyár és csapadékos tél jellemzi. Júliusban, valamint augusztusban az átlaghőmérséklet 24-25 fok. A legtöbb eső novemberben és decemberben hull. A sziget tengerhez közeli részein a tél enyhe, a hőmérséklet ritkán süllyed 0 fok alá. Januárban és februárban körülbelül 10 fok van. Szardínia domináns szelei a misztrál, valamint a sirokkó. Előbbi főleg a sziget északi és nyugati részein fúj. A szeles időjárás miatt számos szélerőmű is épült. Ha nem ragaszkodsz a kánikulához, ősszel és tavasszal szintén érdemes meglátogatni a szigetet. Utazáshoz, illetve kiránduláshoz egyaránt tökéletes az idő. Fürödni is szeretnél? Akkor a május végétől szeptember végéig tartó időszakot ajánljuk.

Egy hetes szardíniai hajózási útvonalterv

hajos utvonal a foldkozi tengeren

1. nap Alghero – Bosa 35.63 km (22.14 mi), 2. nap Bosa – Santa Caterina di Pittinuri 21, 65 km (13, 45 mi), 3. nap Santa Caterina di Pittinuri – San Giovanni di Sinis 31, 35 km (19, 48 mi), 4. nap San Giovanni di Sinis – Oristano (Marina di Torre Grande) 11, 57 km (7, 19 mi), 5. nap Oristano (Marina di Torre Grande) – Buggerru 58, 42 km (36, 30 mi), 6. nap Buggerru – Portoscuso 26, 67 km (16, 57 mi), 7. nap Portoscuso – Alghero 154, 02 km (95, 71 mi)

Hajózás Spanyolországban

Spanyolország kedvező fekvése, kellemes éghajlata és természeti szépsége miatt rendkívül vonzó turisztikai célpont. Portugáliával és Gibraltárral együtt osztozik az Ibériai-félszigeten. Északról a Vizcayai-öböl, nyugatról az Atlanti-óceán határolja, míg délről és keletről a Földközi-tenger. Spanyolország részét képezi a Baleár- és a Kanári-szigetek is. Az ország gyönyörű nemzeti parkokkal, botanikus kertekkel rendelkezik. Sőt, az európai országok közül itt van a legtöbb IBA, azaz madármegfigyelési terület is.

Costa Brava

A népszerű Costa Brava, vagyis a „vad part” Spanyolország északkeleti részén, Katalónia területén található. Blanestől, a hangulatos kis településtől a francia határig húzódik. Barcelonához való közelsége különösen vonzóvá teszi. A térség egyik leglátogatottabb tengerparti üdülővárosa Lloret de Mar, melyet számos szórakozóhelye miatt az éjszakai élet kedvelőinek különösen ajánlunk. A Costa Brava déli részén fekvő Blanes a közel 6000 virág- és növényfajjal rendelkező Marimurtra Botanikus Kertről híres.

A Costa Brava éghajlata jellemzően mediterrán, meleg, száraz nyarakkal, valamint mérsékelten hideg telekkel. Az éves átlaghőmérséklet 7 és 28 °C között van. A legmelegebb hónapok a július, valamint az augusztus. Utóbbi különösen alkalmas az úszásra, ugyanis a tenger átlaghőmérséklete ilyenkor 26 °C. A legtöbb csapadék októberben hull. Ez átlagosan 82 mm-t jelent. A nyári főszezonban a Costa Brava legtöbb üdülőhelye rendkívül zsúfoltnak számít. Éppen ezért, ha teheted, érdemes inkább augusztus végén vagy szeptemberben idelátogatnod. Az idő még kellemes, de már közel sincsenek annyian.

Egy hetes costa brava-i hajózási útvonalterv

vitorlas ut a foldkozi tengeren

1. nap Roses – Cadaqués 17.37 km (10.79 mi), 2. nap Cadaqués – El Port de la Selva 20.76 km (12.90 mi), 3. nap El Port de la Selva – Portbou 11.39 km (7.08 mi) , 4. nap Portbou – Salses-le-Château (Port Leucate) 54.58 km (33.91 mi) 5. nap Port Leucate – Narbone 36.40 km (22.62 mi), 6. nap Narbone – Lagoon La Berre (Port la Nouvelle) 15, 83km (9, 83mile), 7. nap Port la Nouvelle – Roses 102.51 km (63.69 mi)

Baleár-szigetek

A szigetcsoport az Ibériai-félszigettől keletre, a Földközi-tenger nyugati medencéjében található. Kellemes klímájának és egyéb kedvező adottságainak köszönhetően Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyének számít. A szigetcsoport 5 nagyobb tagja: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera és Cabrera. Mallorca Spanyolország legnagyobb szigete, Tramuntana nevű hegysége az UNESCO világörökségének részét képezi. Menorca a második legnagyobb Baleár-sziget, ahol sok csak itt élő állat- és növényfajjal találkozhatsz. A sziget jelentős területe az UNESCO része. Ibiza az éjszakai életet kedvelők paradicsoma, így főleg a fiatalok körében népszerű. Itt található a világ legnagyobb szórakozóhelye, az akár 10 ezer ember befogadására alkalmas Privilege.
Bár itt is többségben vannak a napos órák, nyáron gyakran elered az eső. Télen még inkább nő a csapadékmennyiség, a tenger felől pedig hideg szél fúj. A vitorlás szezon a Földközi-tenger közepén már áprilisban indul és októberben ér véget. Ősztől-tavaszig az erősebb szelek is elérik a Baleár-szigeteket. Ilyen az északnyugati misztrál, a Gibraltár felől érkező vendaval, a keleti levante vagy az afrikai sirokkó. Nyáron a jellemző széljárás délkeleties.

Egy hetes baleár-szigeteki hajózási útvonalterv

foldkozi tengeri hajozas

1. nap Palma de Mallorca – El Toro 23.23 km (14.43 mi), 2. nap El Toro – Port de Sóller 8.24 km (36.19 mi), 3. nap Port de Sóller – Port de Pollença 65.76 km (40.86 mi), 4. nap Port de Pollença – Alcúdia 22.87 km (14.21 mi), 5. nap Alcúdia – Colonia de Sant Pere 19.48 km (12.10 mi), 6. nap Colonia de Sant Pere – Porto Cristo 48.06 km (29.87 mi), 7. nap Porto Cristo – Ca’n Pastilla – Palma 94.05 km (58.44 mi),

Kanári-szigetek

A csodálatos Kanári-szigetek hét nagyobb és több kisebb szigetből áll. Tenerife a legnagyobb és a legnépszerűbb. Ráadásul itt található Spanyolország legmagasabb pontja, a 3718 méter magas Teide, így túrázási lehetőségekben sincs hiány. Az összes sziget közül Gran Canaria rendelkezik a legváltozatosabb tájjal. Ha az aktív kikapcsolódás híve vagy, rengeteg kiépített túrázásra és biciklizésre alkalmas útvonal közül választhatsz.
A Kanári-szigetek szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, kellemes meleggel és minimális csapadékmennyiséggel. A szelek 11 fajtáját lehet megkülönböztetni. Nyáron a száraz passzát a meghatározó, míg télen a csapadékot hozó nyugati szelek jellemzőek. A sirokkó sivatagi eredetű, de ugyancsak a Szahara felől érkezik a sok port hozó kalima. Utóbbi főleg tavasszal és nyáron fúj. A hideg Kanári-áramlatnak köszönhetően a tengervíz hőmérséklete földrajzi helyzetéhez képest kifejezetten hűvös, mindössze 18-22 °C.

Egy hetes kanári-szigeteki hajózási útvonalterv

foldkozi tengeri hajos nyaralas

1. nap Las Palmas de Gran Canaria – El Pagador 28.04 km (17.42 mi), 2. nap El Pagador – Santa Cruz de Tenerife 74.85 km (46.51 mi) , 3. nap Santa Cruz de Tenerife – Candelaria 19.11 km (11.88 mi), 4. nap Candelaria – Amarilla Golf 51.65 km (32.09 mi), 5. nap Amarilla Golf – Arguineguín 96.47 km (59.94 mi), 6. nap Arguineguín – Taliarte 52.94 km (32.90 mi), 7. nap Taliarte – Mercalaspalmas – Las Palmas de Gran Canaria 18.94 km (11.77 mi),

Hajózás Franciaországban

Franciaország Nyugat-Európa legnagyobb területű országa, a csatornahajózás paradicsoma. A lakóhajózás, azaz csatornahajózás lényege, hogy a bérelhető vízi járművekkel Európa belvizein, folyókon és tavakon, a túrahajózásra kialakított csatornákon hajózhatsz. Előnye, hogy itt nem okoz gondot a szél, a hullámzás, az áramlás vagy esetleg az árapályszint-változás. Kihívást maximum a zsilipeken és a hidakon való áthaladás jelenthet. A lakóhajók vezetéséhez hajóvezetői engedély sem szükséges, ugyanis csak a hivatásos, kereskedelmi forgalomtól mentes vizeken lehetséges ez a fajta hajózás. A vízi járművek összkomfortosak, fűtéssel is felszereltek, így kora tavasztól késő őszig, sőt, egyes térségekben télen is lehetséges velük közlekedni.

Francia Riviéra

A francia Riviéra vagy Côte d’Azur, azaz Azúr-part a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig tartó szakasza, melynek hosszúsága körülbelül 120 km. A valószerűtlenül kék tenger, valamint az olyan híres nyaralóvárosok, mint Cannes és Nizza minden évben rengeteg látogatót vonzanak. A májusban megrendezésre kerülő Cannes-i Filmfesztiválnak köszönhetően a francia Riviéra gyakori vendégei a világsztárok. A lenyűgöző környezetben fekvő Nizza csábító ízvilágú gasztronómiájával várja a mediterrán ízek kedvelőit. Az 1979-ben alapított Mercantour Nemzeti Parkban nagyszerű kirándulásokat tehetsz – hihetetlenül változatos állat- és növényvilággal rendelkezik.

A térség klímája mediterrán, az év nagy részében kellemes hőmérséklet jellemző. A napsütéses órák száma kivételesen magas. Nizza az erős szelektől védett, a hegyek óvják.

Korzika

Korzika a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete – csak Szicília, Szardínia és Ciprus előzi meg. A helyiek Île de Beauté-nek, vagyis a szépség szigetének hívják. A nagyszerűen kiépített, modern turistaparadicsomok, az érintetlen sziklás partok és a hosszú hegyvonulatok egyaránt elvarázsolják a látogatókat. Ha aktívan szeretnéd tölteni a nyaralást, számos hegymászó-, illetve túraútvonalat járhatsz be. A sziget keleti felén kevés kikötő található, míg északi és nyugati oldalán már számos jachtkikötő várja a hajósokat. Korzika egyedi gasztronómiájáról is híres: az olasz és a francia konyha keveredése jellemzi.

A Bonaparte Napóleon szülőhelyeként ismert sziget éghajlata mediterrán. A nyár forró és száraz, a tél pedig enyhe, de esős. A magas hegycsúcsok között az időjárás hirtelen megváltozhat. A szél sokat fúj, a helyiek több fajtáját – misztrál, libecciu, tramontana, ponente, gregale és levante – is megkülönböztetik. A legjellemzőbb az északról fújó misztrál.

Hajózás Montenegróban

A festői Montenegró Dél-Európában, a Balkán-félszigeten található. A fekete hegyek országának hívják, ugyanis nevéhez hűen 2000 méter magas hegyek és gyönyörű öblökkel tarkított türkizkék tenger jellemzi. Montenegró három részre osztható: a tengerparti régióra, a Kotori-öbölre és a központi régióra. Utóbbi terület a Dinári-hegység része.

Kotori-öböl

Az Adriai-tenger délkeleti partján fekvő Kotori-öböl Montenegró ékköve. A gyönyörű természeti képződmény mintegy 30 km hosszan nyúlik be a hegyek közé. Legfontosabb városai: “kapuja”, azaz Herceg Novi, Tivat és a híres Kotor. Utóbbi az UNESCO világörökség része, a legjobb állapotban megmaradt földközi-tengeri középkori városok közé sorolható. Az öböl legkeskenyebb pontja a 340 méter széles Verige-szoros.

A Kotori-öböl területét kellemes, mérsékelt időjárás jellemzi, meleg, száraz nyarakkal, valamint enyhe telekkel. Az éves átlaghőmérséklet 14, 9 °C. A legmelegebb hónap a július és az augusztus, a leghűvösebb a január. A közeli hegyek miatt még a legnagyobb kánikula is könnyen elviselhető. Az átlaghőmérséklet júliusban 23, 7 °C, míg januárban 6, 6 °C. A legtöbb csapadék novemberben hull. A kellemes időjárásnak köszönhetően áprilistól egészen októberig érdemes Kotorba látogatni.

Egy hetes kotori-öbölbeli hajózási útvonalterv

hajos utvonaltervezo a foldkozi tengeren

1. nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro) 15, 29 km (9, 50 mi), 2. nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13, 76 km (8, 55 mi), 3. nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbor) 44, 80 km (27, 84 mi), 4. nap Cavtat (Harbor) – Dubrovnik (ACI Marina) 23, 13 km (14, 38 mi), 5. nap Dubrovnik (ACI Marina) – Sudurad 18, 48 km (11, 48 mi), 6. nap Sudurad – Mamula-sziget 65, 81 km (40, 89 mi), 7. nap Mamula-sziget – Perast – Kotor 29, 49 km (18, 33 mi)

Tengerparti régió

A közel 300 km hosszú tengerparti régió Horvátországtól egészen Albániáig tart. Leggyönyörűbb és legismertebb városa a mini Dubrovnikként is emlegetett Budva. Óvárosa egy kicsi félszigeten fekszik, a nyár folyamán számos színházi előadás, rendezvény helyszíne. A tengerparti régióban található Montenegró legszebb szigete, a világhírű Sveti Stefan is.

Budva éghajlata tipikus mediterrán, forró, száraz nyarakkal és enyhe, csapadékos telekkel. A legmelegebb hónap a július, amikor az átlaghőmérséklet akár a 27 °C-ot is elérheti. A legtöbb csapadék novemberben és decemberben fordul elő, míg a legszárazabb a július. Budva meglátogatásához a kellemes időjárásnak köszönhetően a májustól egészen októberig tartó időszakot ajánljuk. Imádsz úszni? A tenger átlaghőmérséklete augusztusban akár 25 °C is lehet.

Egy hetes tengerparti régióbeli hajózási útvonalterv

foldkozi tengeri hajozasi utvonalterv

1. nap Budva – Bigova 20, 59 (12, 80 mi), 2. nap Bigova – Tivat (Porto Montenegro) 29, 40 km (18, 27 mi), 3. nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13, 76 km (8, 55 mi), 4. nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbour) 44, 80 km (27, 84 mi), 5. nap Cavtat (Harbour) – Dubrovnik (Orsan) 19, 93 km (13, 39 mi), 6. nap Dubrovnik (Orsan) – Sudurad 15, 26 km (9, 48 mi), 7. nap Sudurad – Szent Miklós-sziget – Budva 95, 03 km (59, 05 mi)

Ha hajózni szeretnél, a Földközi-tenger térsége kiváló úti célokat kínál, felejthetetlen élményekkel gazdagodhatsz. Felkapott és idilli, lakatlan szigeteken egyaránt kiköthetsz, megismerkedhetsz a különböző régiókra jellemző nagyszerű gasztronómiával.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT

További információk innen: Mediterrán-térség

5/5 - (425 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.