Dalmácia a hajósok paradicsoma. Megannyi lakott és lakatlan sziget és a szárazföld partjai ideális terepet biztosítanak a túrázáshoz. A kellemes mediterrán éghajlat és a különleges történelmi városkák hangulatának együttese magas szintű kikapcsolódást és felejthetetlen élményt nyújtanak. Biograd na Moru jelentése: fehér város a tengernél. A mintegy 6000 lakosú település egy félszigeten található. Ettől a helytől akár a szárazföldön, akár a tengeren számtalan irányban kiváló kirándulások, túrák tehetőek.
Vitorlázás Biograd na Moru-ban

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Kikötők Biograd na Moru környékén

A városnak két kikötője is van, melyek gyakorlatilag teljesen egymásba érnek, víz felőli bejáratuk közös is. A Marina Sangulin és a Marina Kornati összesen így közel 1000 tágas férőhelyet jelent. A felszereltség kiváló, a kikötőhelyek tágasak. Nem messze van benzinkút is, illetve a Konzum áruház, ahol a heti teljes nagybevásárlást is könnyedén megoldhatjuk.

Zadar kikötője

A város kikötőjét az Adriai-tenger partjának középső részén, Zadar központjában találod. 200 vízi, valamint 100 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áram, de találsz itt zuhanyzót, mosodát, élelmiszerboltot, éttermet is. A Kék zászló minősítésű kikötőben a tankolás szintén szerepel a szolgáltatások között. Kattints ha zadari vitorlázás, vagy hajóbérlés Zadarban érdekel.

D-Marin Dalmacija (Sukošan)

Horvátország legnagyobb kikötője 1200 vízi és 300 szárazföldi helyet biztosít a hajók számára. Hosszuk 40 méter, az áthaladó szuperjachtoké akár 80 méter is lehet. A D-Marin Dalmacija az egyik legjobban felszerelt kikötő az Adriai-tengeren. Területén van kávézó, bár, étterem, tengerparti klub, hajófelszerelés bolt és élelmiszerüzlet. Benzinkút, valamint javítóműhely is a rendelkezésedre áll.

Marina Veli Rat (Dugi Otok)

Az idilli környezetben lévő kikötő Dugi Otok szigetének északi részén található, a Pantera-öbölben. 200 hajó számára biztosít helyet, kiváló védelmet nyújt a szél és az áramlás ellen. Van pénzváltó, kisbolt, az autó- és kerékpárkölcsönzés is biztosított.

ACI Marina Žut (Kornati)

A Kornati-szigetcsoport északnyugati részén fekvő kikötő 120 helyet kínál, maximum 40 méter hosszú hajóknak. A kikötő ápr. 1. és okt. 31. között tart nyitva. Erős Bóra szél esetén az északi mólójánál, valamint a bójáknál ajánlott lehorgonyozni. A szintén erős Jugó szélnél viszont sokkal kellemesebb a déli mólón kikötni.

ACI Marina Vodice

A kikötő 273 vízi és 55 szárazföldi helyet biztosít, maximum 25 méter hosszú hajók számára. A mélység 3, 5 méter. A kikötő területén van mosoda, étterem és benzinkút is. Nagyszerű menedéket nyújt a szelek ellen, kivéve az erős Jugót, mely nagy hullámokat okozhat. Kattints ha vodicei vitorlázás, vagy hajóbérlés Vodicéban érdekel

Marina Tribunj

Tribunj kikötője 220 vízi és 150 szárazföldi helyet kínál, melyek mindegyike vízzel és villamos energiával felszerelt. Legfeljebb 26 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység 4 méter. Az egész évben nyitva tartó kikötő Kék zászló minősítéssel is rendelkezik. A közelében található kör alakú Lukovnic-szigetnek köszönhetően kiválóan védett a szelektől.

ACI Marina Jezera (Murter)

A Kék zászló minősítéssel is rendelkező ACI Marina Jezera kedvező elhelyezkedése miatt ideális horgonyzóhelyet jelent a hajósok számára. Festői dombok által körülvett öbölben található, így nincs kitéve a szélnek. A kikötő 225 vízi és 60 szárazföldi helyet kínál, maximum 25 méter hosszú vízi járműveket képes fogadni. A mélység 5 méter. Az ACI Marina Jezera egész évben várja a hajósokat. Területén a legfontosabb szolgáltatások mellett a tankolás is megtalálható. Kattints ha murteri vitorlázás, vagy hajóbérlés Murterban érdekel.

D-Marin Mandalina (Šibenik)

A gyönyörű kikötő egyik legnagyobb előnye kedvező fekvése, ugyanis Šibenik történelmi központjától mindössze néhány km-re található. Ráadásul kiváló védelmet nyújt a szelek és a hullámok ellen. A D-Marin Mandalina 5 Aranyhorgonyt kapott, sőt, a Kék zászló büszke tulajdonosa is. 429 vízi és 50 szárazföldi hellyel rendelkezik, előbbiek közül 79-et kifejezetten a szuperjachtok számára terveztek. Ez az egyetlen olyan kikötő Horvátországban, mely akár 140 méter hosszú szuperjachtok fogadására is képes. A mélység 5,5 méter. A kikötő színvonalas szolgáltatásai között szerepel a tankolási lehetőség. Ha megéheznél, bárt, éttermet, valamint élelmiszerboltot is találsz. Kattints ha sibeniki vitorlázás, vagy sibeniki hajóbérlés érdekel

Látnivalók Biograd na Moru-ban

A kikötőktől kezdődik a parti sétány, ahol számtalan étterem, kávézó és bolt található. Több kellemetlen történelmi esemény tépázta meg a városkát, óvárosa így is csodálatos maradt. A látnivalók legkorábban a 19. században épültek, melyek megtekintésére érdemes legalább egy fél napot szánni. A városkában van egy tájtörténeti múzeum is, ahol például megtekinthető egy 1583-ban elsüllyedt kereskedelmi hajóról származó, víz alatt talált leletegyüttes. Partok és szigetek Biograd na Moru környékén

Biograd na Moru környékének szigetvilága

Az Észak-Dalmáciában található szigetek egy része lakatlan, a nagyobbakon kellemes mediterrán települések fejlődtek ki. A szigetek a szárazföld partjával párhuzamosan nyúlnak el, kisebb csoportokban. A zadari szigetek összterülete 378, 7 négyzetkilométer, ami a horvát szigetek területének 11, 9 százaléka. A nagyobbak Vir, Ugljan, Pasman, Brgada.

Kissé távolabb található a Kornatok, ami a Földközi-tenger legtagoltabb és egyik legismertebb szigetcsoportja. A jelentősebb szigetei Dugi otok, Rava, Iz, Sestrunj, Molat, Ist, Skarda, illetve még messzebb Olib, Silba és Premuda.

Az észak-dalmát régió igen biztonságos a még kezdő hajósok számára is, hiszen egymást érik a szigetek. Olyan, mintha nem is tengeren járnánk. Változatos terület, bárhol kötünk ki, csodálatos látványban és élményben lehet részünk. A klíma tökéletes, a tengervíz meleg és kristálytiszta. Ez mind bőven elég egy csodálatos túrához a tenger szerelmeseinek.

Vitorlázz Biograd na Moru-ban! Biograd na Moru-i hajós útvonalak

Vitorlázás Biograd na Moru-ban: egy hetes hajózási útvonal-ajánlatunk

1. nap : Biograd na Moru – Pirovac

23.24 km (14.44 mi)
Pirovac egy nagyon hangulatos tengerparti városka, igazi nyaralóparadicsom. Az óváros egy kis félszigetre épült. Számos középkori építmény van az óvárosban, a várfal még most is épségben áll. Éjszakázás a település kikötőjében.

2. Pirovac – Murter – Jezera (Murter-sziget)

7.15 km (4.44 mi) – 19.17km (21, 78 mi)- total: 26.22 km (16.29 mi)
A šibeniki szigetcsoport legnagyobbja. Négy település található itt, ezekből Murter és Jezera régebbiek, Tisno és Betina újabbak. Murter sziget a gyönyörű homokos és kavicsos kék-zászlós strandjairól ismert. Nagy számban vannak a kis, rejtett öblök is. A sziget dombos, karsztos. Festőiek a szőlő -mandula-, füge- és olívaligetek a szigeten. Éjszakázás a település kikötőjében.

3. nap : Jezera – Tribunj – Vodice

9.31 km (5.78 mi) – 3.29km (2.05 mi), Total: 12.60 km (7.83 mi)
A hangulatos halászfalú óvárosa egy szigeten terül el. A szigetet egy kis híd köti össze a szárazfölddel. Itt napsütés, a nyugalom és a kristálytiszta tenger vár rád. Tribunj legnagyobb ünnepe a júliusi Halászok éjszakája.

Vodice egy hosszan elnyúló öbölben található. Festői szépségű kis óvárosa mellett a jól felszerelt kikötő környéke különösen sok lehetőséget tartogat. Számos étterem és kávézó várja vendégeit. Népszerű a fiatalok körében is a pezsgő társasági élete miatt. Éjszakázás a település kikötőjében. Biograd na Moru-i hajós útvonaltervező

4. nap Vodice – Zlarin – Sibenik

15.33 km (9.53 mi)

A Sibeniki szigetcsoporthoz közel 250 sziget és sziklazátony tartozik. Ezek közül a szigetek közül csak néhány lakott. Elsősorban hajóval, (esetleg komppal) juthatsz el ezekre a szigetekre. Csak gyalogosan vagy biciklivel lehet a szigeteken közlekedni. A Zlarin sziget a van a legközelebb Sibenikhez. Területe 8 km2, jellemző növényzete a ciprus és fenyőerdők, illetve füge és olíva. Gyönyörű rejtett öblöket és partszakaszokat találhatsz itt, amit Te fedezhetsz fel.A Krka folyó és az Adriai-tenger találkozásánál fekszik, Horvátország 3. legnagyobb kikötővárosának számít. Šibenik központja a szélvédett kikötő körül helyezkedik el. Sibenik csodálatos műemlékekkel rendelkezik, leghíresebb közülük a Világörökséghez tartozó székesegyház.Éjszakázás a Sibenik kikötőjében.

5. nap: Sibenik – Skadrin (Krk)

16.83 km (10.46 mi)
Skadrin barokk városa Sibeniktől 17 km-re, a Krk-folyó mellett található.Miután kikötöttél Észak-Dalmácia egyik legszebb kikötőjével, célozd meg a Krk Nemzeti Parkot. Hajók viszik a látogatókat a park bejáratához, ahol a fő attrakció is található, a Skradisniki Buk.I nnen sétányokon, gyalog fedezhető fel a park területe. 17 vízesés található itt , az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A legnagyobb vízesés 37 m magas. Mindenképpen nézd meg a Roski Slap-vízesést és a Visovac-szigetet is.

Day 6. Krk – Kaprije

39.58 km (24.59 mi)

A Krk Nemzeti Parkban eltöltött napod után hajózz Kaprije szigetére.Nevét a kapribogyó fűszernövény után kapta, amiből rengeteg található itt.Partja 25 km hosszú, amelynek mentén mintegy 20 öböl található.Ezek közül a leghíresebb a Szent Péter-öböl, ahol a kikötő is található.Húzz túracipőt és mászd meg a Gigina Glavicát, majd látogass el a sziget védőszentjének templomához.A túra fáradalmait kipihenheted a kikötőben található éttermek egyikében, ahol mindenképp kóstold meg a helyi halspecialitások egyikét!

Day 7. Kaprije – Vrgada – Biograd na Moru

36.66 km (22.78 mi)

Utolsó napodon térj vissza Biograd na Moru-ba, de előtte érdemes egy rövid kitérőt tenni Vrgada felé.A sziget kíváló levegővel, árnyas fenyvesekkel, sziklás partokkal várja látogatóit.Érdemes bevárásolni a helyi olívából-, szőlőből- és gyógynövényekből készült kézműves termékekből
Biograd egy viszonylag csendes, családok számára is ideális úti cél. Ha az aktív nyaralást kedveled, itt az Adria talán legmodernebb teniszcentruma vár. Kézi- és kosárlabdázásra, focizásra, minigolfra szintén van lehetőség. Biograd mediterrán hangulatú tengerparti sétányán minden reggel megfigyelheted a halászhajók lehorgonyzását. A kikötő oldalában egy mini tengeralattjáró található, ahol a víz alatti világ rejtelmeibe nyerhetsz bepillantást.

7 napos Biograd na Moru-i vitorlás útiterv

1. nap Biograd na Moru – Sukosan 17.67 km (10.98 mi), 2. nap Sukosan – Zadar 12.29 km (7.64 mi), 3. nap Zadar – Sestrunj 23.20 km (14.42 mi), 4. nap Sestrunj – what to do in Brbinj 12.21 km (7.59 mi), 5. nap Brbinj – Sali, Croatia 24.48 km (15.21 mi), 6. nap Sali, Croatia – Murter 36.47 km (22.66 mi), 7. nap Murter – Vrgada – Pakostane – Biograd na Moru 19.05 km (11.84 mi)
Hajózás Biograd na Moru-ban

14 napos dalmáciai hajós útvonal

1. nap Biograd na Moru – Pirovac 23.24 km (14.44 mi), 2. nap Pirovac – Murter – Jezera (Murter -sziget) 7.15 km (4.44 mi) – 19.17km (21, 78 mi), Total: 26.22 km (16.29 mi) 3. nap Jezera – Tribunj – Vodice 9.31 km (5.78 mi) – 3.29km (2.05 mi), Total: 12.60 km (7.83 mi) 4. nap Vodice -Sibenik 15.33 km (9.53 mi), 5. nap Sibenik – Skadrin (Krk) 16.83 km (10.46 mi), 6. nap Krk – Primosten 36.77 km (22.85 mi), 7. nap Primosten – Rogoznica 10.38 km (6.45 mi), 8. nap Rogoznica – Trogir 31.26 km (19.43 mi), 9. nap Trogir – Split 15.47 km (9.62 mi), 10. nap Split – Stari Grad 41.38 km (25.71 mi), 11. nap Stari Grad – Vis 39.63 km (24.62 mi), 12. nap Vis – Zirje 81.69 km (50.76 mi), 13. nap Zirje – Sali, Croatia 49.91 km (31.01 mi), 14. nap Sali, Croatia – Tkon – Biograd na Moru 32.54 km (20.22 mi)

Hajós útvonaltervező Biograd na Moru-ban

Hajó tankolási lehetőségek Biograd na Moru közelében, hajós benzinkutak Észak-Dalmáciában

 • VODICE: , Mélység: 3, 3 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.762718, 15.775681
 • TRIBUNJ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-21, GPS Koordináták: 43.753809, 15.747321
 • ŠIBENIK, Marina Mandalina: , VHF: 17, Mélység: 5, 5 m, GPS Koordináták: 43.71894, 15.900435
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • ROGOZNICA: , Mélység: 3, 7 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.529952, 15.963572
 • JEZERA, MURTER: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.785188, 15.643681
 • MURTER: , Mélység: 2, 3-3, 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.824445, 15.593815
 • ZAGLAV, DUGI OTOK: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 43.948775, 15.143664
 • BIOGRAD NA MORU, Marina Šangulin: , VHF: 17, Mélység: 1, 5-4 m, GPS Koordináták: 43.940002, 15.444817
 • BIOGRAD NA MORU, Marina Kornati: , Mélység: 2, 3-3, 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.941732, 15.445418
 • PREKO, UGLJAN: , Mélység: 2-2, 7 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 44.080626, 15.188219
 • SUKOŠAN: , Mélység: 6 m, Nyitvatartás: 7-21, GPS Koordináták: 44.055107, 15.300838
 • ZADAR: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 7-22, GPS Koordináták: 44.119839, 15.226764
 • NOVALJA, PAG: , Mélység: 1, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 44.5568, 14.882164
 • Biograd na Moru Horvátország egyik népszerű üdülőhelyének és fontos hajózási központjának számít vonzó mediterrán hangulata miatt. A település kiváló kiindulópontja egy több napos vagy egy hetes tengeri hajótúrának. Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia.

  SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

  További információk innen: Biograd na Moru

  5/5 - (267 votes)
  Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.