Tudj meg mindent a Slanoi vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! Ha a felkapott turistacélpontok helyett egy kis nyugalomra vágysz, Slano nagyszerű választás. Gyönyörű természeti környezet jellemzi, biztonságos öble ideális horgonyzóhely. Cikkünkből kiderül, mikor érdemes Slanoban vitorlázni, ráadásul látnivalókban gazdag útitervek összeállításához is hasznos tippeket adunk. Fedezd fel Dél-Dalmácia festői települését! Vitorlázás Slanoban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Slano időjárása

A horvátországi Slano nagyon kellemes, mediterrán éghajlattal rendelkezik. Júliusban az átlaghőmérséklet 24, 8 °C, januárban sem süllyed 7, 4 °C alá. Szeretsz úszni? A víz hőmérséklete augusztusban akár a 26, 1 °C-ot is elérheti. A dél-dalmáciai település meglátogatásához az enyhe időjárásnak és a kevés csapadéknak köszönhetően elsősorban a májustól szeptemberig tartó időszakot ajánljuk. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Slanoban

Kikötők és szigetek Slano környékén

ACI Marina „Veljko Barbieri” Slano

Az ACI Marina kikötők legújabbikát Veljko Barbieri-ről, a kikötőhálózat alapítójáról nevezték el. Slano városának története egészen az ókorig vezethető vissza. Mára a turisták kedvelt célpontjává vált gyönyörű strandjainak köszönhetően. A kikötő 193 hajóállással rendelkezik. Itt megtalálhatsz szinte mindent a pénzváltótól az uszodán és éttermeken keresztül egészen az önkiszolgáló mosodáig. Autót és biciklit is kölcsönözhetsz. Műszaki problémák esetén igénybe veheted a hajószerviz szolgáltatásait. Tesla töltőállomás is található Slano kikötőjében.

Lopud

Lopud kikötőjében zömében helyi hajók horgonyoznak. A vízmélység 1, 5-5 m. Itt mindössze néhány, rövid tartózkodásra alkalmas kikötőhely áll rendelkezésre, melyek vízmélysége 6, 5 m. A nagy hajó- és kompforgalom erős vízmozgásokat okozhat, ezért érdemes megbizonyosodni arról, a horgony megfelelően tart-e. Ezen felül fontos, hogy megfelelő távolságot tarts a mólótól horgonyzáskor.

Koločep

Koločep kompkikötőjét Dubrovniktól 8 km-re találod. Itt horgonyzási lehetőség van. A vízmélység 2-7 méter. A vízfenék homokos és hínáros.

ACI Marina Dubrovnik

Ezt a jól felszerelt kikötőt Dubrovnik óvárosától 6 km-re találod. Egész évben nyitva tart. 425 vízi és 140 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áramvételezési lehetőség, de találsz itt pénzváltót, éttermet, mosodát, zuhanyzót is. A kikötő elnyerte a Blue Flag minősítést. A kikötőhelyek legfeljebb 60 m hosszúságú yachtok befogadására képesek.
Miután végigjártad Dubrovnik nevezetességeit, ez a kikötő nagyszerű kiindulópont lehet, ha szeretnél körül nézni néhány környező szigeten.

Port of Dubrovnik

Ez a kikötő Gruz mellett található, Dubrovnik óvárosától mindössze 3 km-re északnyugati irányban. A környéken találsz éttermeket, kávézókat, ajándékboltokat, pénzváltókat és még bankokat is. Ami azonban igazán fontos, hogy autókölcsönző is van a közelben.
A hajók hosszát és szélességét tekintve nincsenek megkötések. A maximális merülés 11 m lehet. Horgonyzási lehetőség van: a vízmélység 42 m.

Marina Cavtat

Cavtat kikötője az óváros nyugati részén, a Sustjepan-félszigettől keletre található. Akár 60 méter hosszú hajókat is képes fogadni. A mélység 1, 5-4 méter között változik. A kikötő kiválóan védett, csak a nyugati szél okozhat kellemetlenséget.

Sobra (Mljet)

Sobra a Mljet-sziget fő kompkikötője, ahol a jachtok a kis V alakú rakpartnál horgonyozhatnak le. A mélység 4-5 méter. Van tankolási lehetőség; ha megéheznél, válaszd a közelben található Konoba Lanterna nevű helyet. A széles öbölben csak az északkeleti és a déli szelek okozhatnak kellemetlenséget.

Polače (Mljet)

Polače kikötője Mljet szigetének észak-nyugati részén található. A sziget Dubrovnik, Korčula sziget és a Pelješac-félsziget szomszédságában fekszik, melyektől a Mljet csatorna választja el. Polače a Mljet Nemzeti Park területén helyezkedik el, és a park egyik bejárata is egyben. Itt találsz utazási irodát, élelmiszerüzleteket és számos éttermet is. Horgonyzáshoz az öböl észak-nyugati része a legmegfelelőbb. A hajóállások vízmélysége 3-4 méter. A római várrom közelében a vízmélység 2-3 méter.

Žuljana (Pelješac félsziget)

A mólót az esetek többségében helyi yachtok foglalják el. A móló és a strand között vannak az állandó kikötőhelyek. Itt a vízmélység 1-3, 9 m. A kikötőben az erős nyári széllökések veszélyesek lehetnek.

Marina Lumbarda (Korčula)

A kikötő a Lumbarda-öbölben helyezkedik el, csodálatos természeti környezetben. 115 hajó számára nyújt helyet, ezek hossza 25-30 méter is lehet. A mélység 8 méter. Rendelkezik vízzel, villamos energiával és zuhanyzóval; közelében bár, étterem, valamint szupermarket is található. A kikötő egész évben várja a hajósokat. vitorlázás Korcula szigetén, hajóbérlés Korculán

ACI Marina Korčula

A festői Korčula város kikötője 159 hellyel rendelkezik olyan hajók számára, melyek maximum 45 méter hosszúak. A mélység 5 méter. Van Wi-Fi, mosoda, benzinkút, a hajó karbantartása is biztosított. A vendéglátóhelyeket tekintve találsz bárt, éttermet. Utóbbi kiváló lehetőséget kínál a horvát konyha és a friss tengeri ételek megkóstolására.

Marina Orebić (Pelješac félsziget)

A Pelješac-félsziget déli oldalán elhelyezkedő kikötő 220 hajó fogadására képes, ezek hossza legfeljebb 12 méter lehet. A mélység 2 méter. Mivel a nagy mólót kompok és kis személyszállító hajók használják kompkikötőként, így ezt a helyet számukra mindig szabadon kell hagyni.

Marina Lovište (Pelješac félsziget)

Lovište a Pelješac-félsziget északnyugati végében, egy gyönyörű öbölben található. Kikötője 20 horgonyzóhelyet kínál, maximum 20 méter hosszú hajók számára. A település gazdag gasztronómiai kínálata miatt is a hajósok kedvelt állomása. Az ízletes fogások alapját a kiváló dalmát halspecialitások adják.

Marina Vela Luka (Korčula)

A Korčula-sziget nyugati részén fekvő kikötő 45 helyet biztosít, legfeljebb 17 méter hosszú hajók számára. A mélység 3-4 méter. A kikötő rendelkezik benzinkúttal, mely közvetlenül a jachtok mólója mellett található. vitorlázás Vela Lukán

Marina Korkyra

Az új Vela Luka-i kikötő különlegessége, hogy az építkezési munkálatok során csak modern és környezetbarát anyagokat használtak. Létrehozásának fő célja az volt, hogy maximális elégedettséget, kifogástalan kiszolgálást biztosítson a látogatók számára. A kikötő 135 hajót tud fogadni, ezek akár 35 méter feletti jachtok is lehetnek.

Marina Brna

Brna kis kikötője a Korčula-sziget déli partján található, egy széles öbölben. Mivel a víz a legtöbb jacht számára túl sekély a rakpartoknál, így a kikötő északi részén elhelyezkedő két mólót ajánljuk. Ezek végeinél már megfelelő a mélység. A védett öböl ideális horgonyzóhely, ahol csak a nyugati, délnyugati szelek okozhatnak jelentősebb hullámzást.

Marina Zavalatica

A kis kikötő Korčula szigetének déli részén fekszik, Korčula óvárosától körülbelül 27 km-re nyugatra. Ha megéheznél, az öbölben, közvetlenül a tenger mellett egy szép étterem vár.

Marina Porto Rosso

A Lastovo-sziget déli felén elhelyezkedő kikötő 30 helyet biztosít, 60 méternél rövidebb hajók számára. A mélység 1, 8-10 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával. Van Wi-Fi, mosoda, valamint egészségügyi létesítmény is.

28 %elan-36-2002Murter
11.0 m / 36 ft3 Kabin /7 Ágy
45 %nautitech-40-2008Split
12.0 m / 39 ft4 Kabin /10 Ágy

Vitorlázz Slanoban! Slanoi hajós útvonalak

Vitorlázás Slanoban: 1 hetes útiterv

Utazásunk Slanóból indul és nyugat felé hajózva, a gyönyörű üdülőhelyek meglátogatása után ide is térünk majd vissza. Slanoi hajós útvonaltervező

1.nap Slano – Okuklje (Mljet)

19, 20 km (11, 93 mi)

Okuklje gyönyörű kis öble a Mljet-sziget északi partján található. A szelektől jól védett, így népszerű rögzítési hely a hajósok számára. Az öböl körüli dombok kiválóan alkalmasak túrázásra, csodálatos kilátásban gyönyörködhetsz.

2.nap Okuklje – Polače

27, 37 km (17, 01 mi)

Polače a gyönyörű Mljet Nemzeti Park része, az azonos nevű Polače-öbölben helyezkedik el. Legfőbb látnivalója egy palotarom, melyet még az ókorban építettek a rómaiak, Mljet szigetének elfoglalásakor. Az épület érdekessége, hogy a spliti Diocletianus-palota után ez a második legnagyobb római kori műemlék Dalmáciában. A vendéglátóhelyeket tekintve a Stella Maris és a Konoba Gunduliste is remek választás.

3.nap Polače – Brna (Korčula)

49, 62 km (30, 83 mi)

Brna Korčula szigetének déli részén található. Az azonos nevű öblöt a Mali Zaglav-félsziget osztja ketté. A település legfőbb nevezetessége az 1974-ben épült Szent István-kápolna. Ha megéheznél, válaszd a kikötő közelében lévő Mali Jakov vagy Brna nevű konobát. A Riva kávézó szintén itt, a két étterem között körülbelül félúton található.

4.nap Brna – Vela Luka

28, 04 km (17, 42 mi)

Vela Luka a Korčula-sziget legnépesebb települése. Az öböl felett található a Vela Spila, mely az egyik leghíresebb őskori barlanglakás Európában. Nemcsak innen, hanem a Hum-dombon található Fortecától is csodálatos kilátásban gyönyörködhetsz. Utóbbi egy 19. századi osztrák–magyar erőd volt. A különleges múzeumok és galériák a város gazdag kulturális örökségébe engednek bepillantást.

5.nap Vela Luka – Lovište (Pelješac)

42, 09 km (26, 15 mi)

Lovište a Pelješac-félsziget északnyugati végében, egy gyönyörű öbölben helyezkedik el. Leghíresebb látnivalója a Szűz Mária szíve templom, mely 1924-ben – más forrás szerint még korábban, 1885-ben – épült. A falu körül matuzsálemi korú olajfákat is rejtő olajfaültetvények vannak. A település nyári fesztiválja a „Loviško ljeto”, melyen népi együttesek, zenekarok, valamint kulturális egyesületek lépnek fel. Lovištén számos étterem, kávézó és bár közül választhatsz.

6.nap Lovište – Korčula (ACI Marina Korčula)

16, 50 km (10, 25 mi)

A város az azonos nevű sziget keleti partján, egészen pontosan egy félszigeten fekszik. Óvárosának hangulata miatt „mini Dubrovnik”-nak is nevezik. Korčula legfőbb nevezetessége a gótikus-reneszánsz Szent Márk-katedrális. Szintén itt láthatod a híres velencei utazó és kereskedő, Marco Polo feltételezett szülőházát. A kikötő közelében olyan vendéglátóhelyek várnak, mint a Radiona étterem, a Konoba Periska, valamint az Arula kávézó.

7.nap Korčula – Lumbarda – Slano

68, 07 km (42, 3 mi)

Lumbarda a Korčula-sziget keleti részén, egy sekély öbölben található. Ha itt jársz, érdemes megtekinteni a középkori templomot, a római kori romokat, sőt, néhány villát is láthatsz. Lumbarda egyik fő nevezetessége a Grk nevű fehérbor. Különleges esszenciája a sárgás, vörös homokkal borított földnek és a napsütéses órák magas számának köszönhető.

Miután leadtuk a hajónkat, és van még időnk, érdemes Slanóban körbenéznünk. A falu 2 km hosszan, az azonos nevű csodálatos öbölben terül el. Legfőbb nevezetessége a Szent Balázs-plébániatemplom, mely 1758-ban épült. A gasztronómia kedvelői a Kolarin és a Perast nevű éttermekben kóstolhatják meg a helyi specialitásokat.

7 napos hajós útvonal (hosszabb)

Slanóból indulva most Montenegró legnépszerűbb tengerparti városát, a történelmi emlékekben gazdag Budvát is meglátogatjuk. Elhajózunk a híres olívaolaj termelő településhez, Barhoz, melynek különleges látnivalója az innen 4 kilométerre található Stari Bar. Utóbbi a világ egyik legnagyobb erődített régészeti lelőhelyének számít. Az egykori templomok, a török fürdők és a vízvezetékrendszerek még napjainkban is jól felismerhetőek. hajós útvonaltervező Slanoban

1.nap Slano – Lopud-sziget 13, 32 km (8, 27 mi), 2.nap Lopud-sziget – Cavtat 27, 99 km (17, 39 mi), 3.nap Cavtat – Budva 66, 32 km (41, 21 mi), 4.nap Budva – Bar 29, 54 km (18, 35 mi), 5.nap Bar – Lokrum-sziget 99, 12 km (61, 59 mi), 6.nap Lokrum-sziget – Sobra (Mljet) 46, 26 km (28, 74 mi), 7.nap Sobra – Prapratno-öböl (Pelješac) – Slano 31, 77 km (19, 74 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Slano környékén , hajós benzinkutak Közép- és Dél-Dalmáciában

Hajó tankolási lehetőségek Slano kornyékén

 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitvatartés: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • PLOCE: , Mélység: 10-12 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • MAKARSKA: , Mélység: 5 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • HVAR: , Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • VRBOSKA, HVAR: , Mélység: 2 m, Nyitvatartés: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • MILNA, HVAR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VIS: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • BOL, BRAČ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.260791, 16.654266
 • SOLTA: , Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • SPLIT: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartés: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • TROGIR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartés: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartés: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353

Hajós benzinkutak Montenegróban

 • HERCEG NOVI – Portonovi Marina: , Mélység: 20 m, Nyitvatartés: 0-24, GPS Koordináták: 42.433903, 18.603754
 • TIVAT – Porto Montenegro: , Mélység: 12 m, Nyitvatartés: 0-24, GPS Koordináták: 42.433897, 18.691430
 • KOTOR: , Mélység: 8, 5 m, Nyitvatartés: 0-24, GPS Koordináták: 42.426348, 18.767266,
 • BUDVA – Dukley Marina: , Mélység: 4 m, Nyitvatartés: május 1.-től október 1.-ig 8-22h között, GPS Koordináták: 42.279906, 18.838321
 • BAR – AD Marina: , Mélység: 5 m, Nyitvatartés: 7-20, GPS Koordináták: 42.098617, 19.088010

Ha Slanóban és környékén hajózol, életre szóló élményekkel gazdagodhatsz. Megcsodálhatod a Dél-Dalmáciára jellemző gyönyörű természeti környezetet és számos hosszú múlttal rendelkező, történelmi épületet is felfedezhetsz. Több horvátországi hajós úti cél, vagy hajóbérlés Horvátországban.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Slano

4.7/5 - (488 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.