Eleutherai vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! Eleuthera a Bahamák negyedik legnépesebb szigete. A szigetlánc a környék egyik legmeghatározóbb része, végtelen ananászmezőivel és rózsaszín homokkal borított strandjaival szinte ikonikussá vált. Keleti oldala az Atlanti-óceán felé néz, nyugati oldala pedig a Great Bahama Bank felé. Nagyon keskeny, viszont hosszú a sziget, átlagosan négy kilométer széles, és száznyolcvan kilométer hosszú. Varázslatos partjai vannak, és kristály tiszta türkiz, valamint kék vizek veszik körül. Neve görögül annyit tesz, szabadság. Fedezzük fel és tapasztaljuk meg ezt a szabadságot! Vitorlázás Eleutherán
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Eleuthera időjárása

Eleutherán az éghajlat a szubtrópusi. Ez azt jelenti, hogy egész évben enyhe meleg van. Az évi középhőmérséklet 28 °C, ez télen körül-belül 21°C-t, nyáron 27 °C-t jelent. 16 °C alá általában nem esik a hőmérséklet és a maximum is nagyjából 32 °C körüli. Az uralkodó szél télen északkeletről, nyáron délkeletről fúj, és ez némileg hűti is a levegőt. Sebessége egész évben átlagosan 15 km/h. Csapadék leginkább a nyári hónapokra jellemző. Nyár végén, ősszel – a júniustól novemberig tartó időszakban – veszélyt jelenthetnek a trópusi ciklonok (hurrikánok). Az erős szél és az általa felduzzasztott tengervíz gyakran súlyos károkat okoz. Alapvetően Eleutherán az időjárás egész évben kellemes, így a hajózás is élvezetes mindegyik évszakban. Egyedül a hurrikánszezont kerüljük, ugyanis a viharok komoly kihívások elé állíthatják a tengerészeket. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Eleutherán

Kikötők és szigetek Eleuthera környékén

Eleutherán nagyon sok kikötő és horgonyzóterület van. Több mint húsz lehorgonyzásra, és egy tucat kikötésre alkalmas pont várja a hajósokat. Érdemes azonban tudni, hogy a szigeten a hajózás nem mindig egyszerű. Sok helyen sekélyek a vizek, számos zátony nehezíti a haladást és durva árapályok is előfordulnak. Gyönyörű a táj és a helyiek nagyon vendégszeretők. Partok és öblök Eleutherán

Spanish Wells

Spanish Wells a St. Georges Cay-en fekszik, Eleuthera északi csúcsától nyugatra. Kikötőjét egy hosszú csatorna alkotja, melyet két kicsi sziget határol. Elég jól védett, egyedül a keleti irányból fújó szelek irányából nyitott. A nyugati részen egy nagyon jó kikötő és hurrikánlyuk (hurricane hole) található, ahol a hajókat a mangrovefákhoz rögzítik. A keleti oldalon hat kikötőbója van elhelyezve. Itt találjuk a Spanish Wells Yacht Haven & Marinát. Innen a belváros sétatávolságon belül van. A nyugati részen a Royal -sziget Harbournál tudunk kikötni, ami nagyon jó rögzítőhelyeket nyújt a mélyebb merülésű hajók számára is. Egyetlen hátránya, hogy semmilyen létesítmény és szolgáltatás nincs.

Governor’s Harbour

Governor’s Harbour Eleuthera közepén fekszik, és ez a sziget fővárosa. Gyönyörűszép hely, aminek látképét viktoriánus kori épületek teszik mesebelivé. A Governor’s Harbour-i parthoz tartozik egy kicsi keskeny félsziget, a Cupid’s Cay. Ez egy nagyon jó horgonyzóhely. A part közelében három és négy méter közötti a mélység és a tengerfenék biztonságosan megtartja a hajókat. A terület jól védett, egyedül a nyugati szelek okozhatnak néha kellemetlenséget. Az elsőszámú jachtkikötő, a French Leave Marina, a város délkeleti sarkánál található. A kikötőben vannak kiépített horgonyzóhelyek (slips) nagyobb méretű megajachtok, illetve kisebb hajók számára is. Mindegyik dokknál biztosítanak elektromos áramot és vizet. A város egyik legnagyobb eseménye a nyári vitorlásverseny (regatta), ami nagyon izgalmas és látványos, nemcsak a versenyzőknek, hanem a nézőknek is. Kikötők Eleutherán

Palmetto Point

A Palmetto Point Governor’s Harbourtól nagyjából tíz kilométerre fekszik. Két része van, North Palmetto és South Palmetto. Az utóbbi években ez lett a sziget legnépszerűbb nyaralóhelye. A Palmetto Point vendégeit, barátságos emberek, rengeteg szolgálatás és éttermek várják. Az egyik legjobb horgonyzóterületet a Pau Pau Bay-en találjuk. A tenger békés és a kijelölt helyeken biztos a rögzítés. Egyedüli hátrány, hogy az öböl nem teljesen védett a dél és délkeleti szelektől. A sziget közepén van egy jachtkikötő is, a Runaway Bay Marina. A bevezető csatorna három méter mély, a kikötőben van friss víz és elektromos áram.

Rock Sound

A Rock Sound egy nagyobb öböl, Governor”s Harbourtól délre. Nagyon barátságos település, remek üzletekkel és a különböző szolgáltatások nagy választékával. Nagyon jó rögzítőhelyek vannak a környéken, de egyik sem teljesen védett. A Wild Orchid közelében két kisebb, ingyenes kikötőt (dinghy dock) találunk és egy pompás strandot. A legközelebbi jachtkikötő, a Davis Harbour Marina, a sziget déli részén fekszik. Huszonnégy rögzítőhely áll rendelkezésre, a mélység körül-belül kettő és fél méter. A kikötőben van zuhanyzó, mosoda, hozzájuthatunk friss vízhez, jéghez, üzemanyaghoz, illetve vállalnak hajókarbantartást is.

Harbour-sziget

A Harbour-sziget a szigetcsoport északi részén fekszik, kiváló hely az olyan hajósoknak, akik szeretik a változatosságot. A part menti övezet tele van csodaszép barlangokkal, melyek közül a legnagyobbat a tizennyolcadik században börtönné alakítottak át. Manapság ez az egyik leglátogatottabb látnivaló. Másik nevezetessége a miniatűr szigetnek a különleges rózsaszínű homokkal borított strandok. A szigeten két jachtkikötőt találunk, a Harbour -sziget Club & Marinát és a Valentines Marinát. Mindegyik jól felszerelt kikötő, üzemanyag-dokkolóval, zuhanyzóval, éttermekkel és bárokkal.

Hatchet Bay

Az Alice Townnál található Hatchet Bay körül-belül húsz kilométerre van a Harbour -szigettől. Ez a nyugati part egyik legjobb horgonyzóhelye. Az öbölbe való bejutás első ránézésre félelmetesnek tűnhet, ugyanis a csatorna szűknek látszik. De valójában elég széles, a legtöbb hajó kényelmesen át tud haladni, és a víz is megfelelően mély. A kikötő előtti kőgátnak köszönhetően az öböl védett. A horgonyzóhelyek ingyenesek, a legjobbak az északnyugati oldalon vannak. Alice Town közelében van két csónak kikötő is. Tökéletes hely egy kellemes tengerparti sétához, és a parton van élelmiszer bolt, étterem, valamint hajószervíz is.

Vitorlázz Eleutherán! Eleutherai vitorlás kalandok

Hajózás Eleutherán: 1 hetes vitorlás útiterv

Ezen az útvonalon Eleuthera északi csúcsából indulunk, a gyönyörű Harbour -szigetről. Dél fele haladunk aztán, érintve a sziget összes jelentősebb kikötővárosát, majd áthajózunk Nassauba. Előtte a Highbourne Cayen iktatunk be egy megállót, hogy fel tudjunk készülni a hét leghosszabb napjára. Nassau után még két kisebb szigetnél kötünk majd ki, amik már Eleuthera közvetlen szomszédai. eleutherai hajós útvonaltervező

1. nap Harbour -sziget – Spanish Wells

18, 80 km (11, 68 mi)
Mielőtt Spanish Wellsbe hajóznánk, érdemes előre tanulmányozni az útvonalat. A kikötőbe vezető csatorna szoros, a megfelelő irányt fehér bóják jelzik. Ezeket tartsuk a jobb oldalon (leave to starboard). A csatornán belül, amikor már közeledünk a városhoz, ügyeljünk a többi hajóra. A legtöbb horgonyzóhely viszonylag kicsi. A Spanish Wells Yacht Havenben, harminc hajó fér el, és a maximum mélység három és fél méter. Van náluk jég, víz, elektromos áram, étterem és bár is.

2. nap Spanish Wells – Governor’s Harbour

77, 00 km (47, 85 mi)
Governor’s Harbournál több kikötőhely közül választhatunk. A legjobbak a Club Med dokk közelében, valamint a városközponttól északnyugatra vannak. Ezeknél nagyon jó a védelem az északi szelek ellen. A környék kikötőbójái jelöletlenek, igénybe vételük előtt keressük fel a kikötő-hatóságot (port authority) a VHF 16-os csatornán.

3. nap Governor’s Harbour – Cape Eleuthera

40, 60 km (25, 22 mi)
A Cape Eleuthera a bahamai horgászok egyik kedvenc helye, és kiemelt célpontja a tenger szerelmeseinek. Az Exuma Sound és a Rock Sound között fekszik. Egy full-service jachtkikötő várja itt a hajósokat, ami szigorú környezetvédelmi megoldásainak köszönhetően megkapta az úgy nevezett „Kék Zászló” minősítést. Bőségesen akad rögzítőhely, minden típusú vízijármű számára, továbbá díjmentes a Wi-Fi és van zuhanyzó, mosoda. Be tudunk szerezni vizet, jeget és üzemanyagot, van hajószervíz élelmiszerbolt és étterem is. A közelben találjuk a környék egyik legszebb strandját, ami fürdőzéshez és búvárkodáshoz is kiváló.

4. nap Cape Eleuthera – Highbourne Cay

49, 70 km (30, 88 mi)
A Highbourne Cay egy kisebb, magántulajdonban lévő sziget Nassau és Eleuthera között. Kedvelt megállója azoknak a hajósoknak, akik Nassau felé tartanak. Be tudunk itt szerezni vizet, jeget üzemanyagot, élelmiszert és minden alapvető kelléket, amire szükségünk lehet. Kikötője gyönyörű, jól karbantartott és védett.

5. nap Highbourne Cay – Nassau

61, 30 km (38, 09 mi)
A New Providence nevű kisebb szigeten találjuk Nassaut, a Bahama-szigetek legnagyobb települését és fővárosát. Jó pár szuper kikötőt találunk. A Nassau Yacht Haven és a Harbour View Marina a város két nagyobb jachtkikötője. A Nassau Yacht Haven, egy védett dokkokkal rendelkező, százharmincöt férőhelyes teljeskörű szolgáltatást nyújtó létesítmény. A víz mélysége öt és fél méter. A Harbour View Marina egy biztonságos és kényelmes kikötő, üzemanyag és elektromos áram hozzáféréssel. Negyvenhárom hajó fér el, és van náluk zuhanyzó, étterem, bár. A környék két kisebb kikötője az Elizabeth on Bay Marina, és az Old Bahama Bay. Eleutherai vitorlázás

6. nap Nassau – Egg -sziget

62, 30 km (38, 71 mi)
Az Egg -sziget egy nyolcszáz négyzetméteres kicsiny sziget, Eleuthera északi csücskétől nyugatra. A szigetet egy félhold alakú strand öleli. A legjobb rögzítőhelyeket a nyugati oldalon találjuk, amit egy kiterjedt zátony véd. Érdemes minél előbb, még világosban érkezni, hogy megtaláljuk a kikötő és a strand közötti átjárót. A sziget közvetlen közelében van az Arimora teherhajó roncsa. Nagyon izgalmas búvárhely, ugyanis hatalmas halcsoportok telepedtek le a maradványoknál.

7. nap Egg -sziget – Royal -sziget – Harbour -sziget

32, 60 km (20 mi)
A Royal -sziget egy négyszázharminc hektáros magánsziget, ami Eleuthera északi csücskénél fekszik. A szigetet bámulatos fehér homokos strandok veszik körül, ahonnan csodálatos a kilátás az óceánra. Nagyon békés a sziget. A partraszálláshoz és a lehorgonyzáshoz engedély szükséges, ehhez forduljunk a partiőrséghez. Tökéletes hely az utolsó éjszakához.

7 napos eleutherai vitorlás útvonal

Ez a hajóút sokban hasonlít az előzőhöz, azonban mindennap hosszabb távokat kell megtenni. Az Eleuthera és Nassau között húzódód Exuma Cays-hez tartozó szigetek közül többet érintünk majd, így jobban megismerhetjük ezt a csodálatos területet. Ez útvonal nagyon népszerű a Bahamákra érkező hajósok körében. eleutherai vitorlás kaland
1. nap Spanish Wells – Annie Bight 39, 50 km (24, 54 mi), 2. nap Annie Bight – Rock Sound 75, 85 km (47, 13 mi), 3. nap Rock Sound – Waderick Wells Cay 72, 55 km (45, 08 mi), 4. nap Waderick Wells Cay – Shroud Cay 29, 75 km (18, 49 mi) (19, 88 mi), 5. nap Shroud Cay – Highbourne Cay 23, 85 km (14, 82 mi) (46, 35 mi), 6. nap Highbourne Cay – Nassau 63, 10 km (39, 21 mi) 7. nap Nassau – Egg -sziget – Spanish Wells 67, 05 km (41, 66 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Eleuthera környékén

  • SPANISH WELLS MARINE & HARDWARE: , 8-12 & 13-17 , GPS Koordináták: 25.542075, -76.751341
  • RUNWAY BAY MARINA: , GPS Koordináták: 25.144444, -76.169167
  • CAPE ELEUTHERA RESORT AND MARINA: , Mélység: 2 m, GPS Koordináták: 24.836154, -76.343758
  • HIGHBOURNE CAY MARINA: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 8-17, GPS Koordináták: 24.708938, -76.821578
  • HARBOUR VIEW MARINA, NASSAU: , Mélység: 2 m, GPS Koordináták: 25.074623, -77.312880
  • HARBOUR ISLAND CLUB AND MARINA: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás:8-18, GPS Koordináták: 44.8749, 13.84651
  • FRENCH LEAVE HARBOUR VILLAGE MARINA: , Mélység: 2, 5 m, GPS Koordináták: 25.203069, -76.246944

Eleuthera egy csodálatos sziget. Bámulatos félreeső öblökkel, drámai sziklás területekkel, és meseszép strandokkal gyönyörködteti meg látogatóit. Pazar a kilátás az összes partról, és pompás kikötőinek hála ideális hely egy felejthetetlen hajós kiránduláshoz. Több Bahamas sailing tours or choose an another hajóbérlés in the Bahamas

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Eleuthera

4.9/5 - (409 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.