Nem számít, hogyha valaki csak most ismerkedik a hajózással, vagy már sok éves tapasztalattal rendelkezik. Tortolán olyan nyaralásban lesz része, ami semmihez sem fogható. Tortola a Brit Virgin-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigete, ahol a körülmények szinte egész évben adottak a vitorlázáshoz. Meleg az idő és a tenger, amiket állandó szellők frissítenek. A kikötők és a szigetek között rövidek a távolságok, hajóutunk pihentető, mégis látványos lesz. Csodaszép partok, káprázatos búvárhelyek, pazar éttermek és pörgős bárok várnak. Tortola egy igazi tengerész mennyország. Vitorlázás Tortolán
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Tortola időjárása

Tortolán az időjárás trópusi. Egész évben meleg van, de az uralkodó passzátszelek némileg hűtik. Jellemzően a decembertől márciusig tartó időszak enyhébb, ekkor az átlaghőmérséklet 24-25 °C. Május és október között nagyobb a forróság, ilyenkor a napi átlag 28 °C körüli. A száraz évszak januártól áprilisig tart, azon belül is a legszárazabb a február és a március. Nagyobb esőzések májustól decemberig vannak. A hurrikánszezon júliustól októberig tart, ilyenkor előfordulhatnak erős szelek és heves esőzések is. A tenger egész évben meleg, átlagosan 27 °C. A vitorlásszezon a december és április közötti időszak. Ilyenkor nincs akkora forróság és kevesebb eső esik, valamint kisebb a trópusi viharok és hurrikánok kockázata is. A téli hónapokban a szél északkeleti irányú, februárban kelet felé halad és júniusra délkelet felé vált. Általában 28-38 km/h erősségű, kivéve a Karácsonyi szeleket, ezek akár 50 km/h-sak is lehetnek. Az tengerek viszonylag nyugodtak.
időjárási feltételek, széladatok Tortolán .

Kikötők és szigetek Tortola környékén

Tortola a világ egyik legkedveltebb hajós úti célja. Ebből adódóan nagyon sok kiváló jachtkikötő várja a tengerészeket, nem csak a saját partjainál, hanem a közeli szigeteken is. Lássunk ezekre néhány példát.

Nanny Cay

Nanny Cay Tortola déli partján fekszik. Valamivel több, mint három kilométerre van a Burt Pointtól. A kikötőben lehetőségünk van a hajó kihúzására és minden más szolgáltatásra is. A Nanny Cay Marinában háromszázhúsz hajóhely áll rendelkezésre, százhúsz a külső részen és kétszáz belül. Mindkettőben biztosítanak üzemanyag, illetve elektromos áram hozzáférést. A belépéshez egy keskeny csatornán kell végig haladnunk. A környéken találunk kisebb éttermeket, szupermarketet és egyéb butikokat. Kikötök Tortola környékén

Road Harbour

Road Town Tortola fővárosa, és a Brit Virgin-szigetek hajós központja. A kikötőbe a Sir Francis Drake csatornán keresztül tudunk belépni. A Road Harbour számos jachtkikötő otthona, amik teljeskörű szolgáltatást és szállást is kínálnak. Itt van a Road Reef Marina, a Fort Burt, valamint a Wickham’s Cay I és II. A Road Reef Marina és a Fort Burt a nyugati oldalon fekszik, a Wickham’s Cay pedig északon. Itt több mint százhúsz hajóhely áll rendelkezésre, és közel van Road Town belvárosa. Sok hajós innen kezdi útját, amikor a Brit Virgin-szigetekre látogat.

Fat Hog’s Bay és East End Bay

A Fat Hog’s Bay és az East End Bay Tortola keleti partján található, Parham Townnál. Mindkét öbölben nagyon jó rögzítőhelyek vannak, amik éjszakai horgonyzásra is megfelelőek. Megközelíteni ezt is a Sir Francis Drake csatornán tudjuk, a bejáratot két bója jelöli. A kikötőben, a zátonyok mögött nagyon jó a védelem és a tartás. A víz mélysége viszonylag sekély, három és négy méter közötti. A kikötőben (harbour) három jachtkikötő (marina) kapott helyet, a James Young, a Penny’s Landing és a Harbour View. A James Youngban és a Harbour View-ban tudunk tankolni, valamint vizet és jeget szerezni. A parton találunk ATM-et, és kisebb piacot, üzleteket.

A BVI National Park Trust bójái

A Tortolát körülvevő vizeken a BVI National Park Trust kétszáz rögzített felszíni bóját helyezett el. Ezeknél maximum kilencven percre lehet lehorgonyozni. A rendszer célja, hogy védjék a térség tengeri élővilágát. A bójákat különböző színekkel jelölték, jelezvén, hogy melyik bóját milyen hajók vehetik igénybe. Használatukért egy kisebb összeget kell minden esetben fizetni. A színkódok a következők: narancssárga – napi használat, nem búvárhajóknak (non-diving); fehér – csak búvárhajóknak (dive use); kék – csak csónakoknak; sárga – kereskedelmi hajóknak. Ilyen bójákkal többek között a Penn’s Landingnél, Great Camanoe-nál, Cooper -szigetnél, Norman -szigetnél, The Indiansnál és a Guana -szigetnél találkozhatunk. Mindegyik helyen nagyon óvatosan horgonyozzunk le, hogy ne károsítsuk meg a törékeny korallzátonyokat. Ha nem találunk kikötőbóját, lehorgonyozhatunk a homokos területeken. Az éjszakai hajózást kerüljük.

Peter -sziget

Peter -sziget a Brit Virgin-szigetek ötödik legnagyobb szigete. Gyönyörű strandjai a Karib-tengerre, az Atlanti-óceánra és a Sir Francis Drake csatornára néznek. Mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ugyanis a sziget számos remek horgonyzóhelynek és jachtkikötőnek ad otthont. A Little Harbor egy nagyon pici, ám elég jól védett kikötő, a tőle keletre fekvő Great Harbour szintén jó horgonyzóhely. Nem árt tudni, hogy a Great Harbournál esetenként a víz túl mély a rögzítéshez. A sziget északi oldalán fekvő Sprat Bayen találjuk a Peter -sziget Resort and Yacht Harbort. Ez egy exkluzívabb, előkelőbb hely. A déli parton, a White Bayen akadhatunk kiváló horgonyzóhelyekre. Előnye a szigetnek, hogy kevés hajó fog szembe jönni. Kevesen ismerik, mivel kiesik a legnépszerűbb útvonalakból. Kikötők Tortola környékén

Marina Cay

A Marina Cay Tortola keleti végén fekszik. Egészen pontosan a Beef -sziget, a Great Camanoe és a Scrub szigetek között. Ez az alig háromhektáros kis sziget 1937-ig lakatlan volt. Elsőként Robb White író és a felesége költözött ide. A White házaspár egykori otthona bárként működik, impozáns olvasóteremmel, egy gyönyörűszép domb tetején. Az északnyugati oldalon, egy nagyobb területen, nagyon jó és védett rögzítőhelyeket találhatunk. Könnyen megközelíthető a Sir Francis Drake csatornán keresztül, illetve a Great Camanoe és Beef -sziget között is. Igen népszerű úti cél, ezért gyakori, hogy a horgonyzóterület elég hamar megtelik. A Pusser’s Marina Cay-ben van egy bájos ajándékbolt és étterem is.

Maya Cove

A Hodges Creek néven is ismert Maya Cove, Tortola délkeleti partján található, a Buck -szigettől nyugatra. A területet egy zátony védi és az északkeletről fújó szél hűti. A bejáratot bóják jelölik, a bevezető csatorna viszont elég keskeny. A Maya Cove egy nagyon nyüzsgő kikötő, főleg a főszezonban. Az elsődleges horgonyzóterület a kikötő déli végén van. A hajót biztonságosan tudjuk itt rögzíteni. A parthoz ne menjünk túl közel, ugyanis ott már elég sekély a víz. Itt találjuk a Hodges Creek Marinát is, ami egy teljeskörű szolgáltatást nyújtó jachtkikötő, ahol kaphatunk jeget és vizet. Nagyon szép a kilátás és van jó pár pompás étterem is.

Vitorlázz Tortolán! Tortolai hajós útvonalak

Vitorlázás Tortolán: 1 hetes hajós útiiterv

Ezen a hétnapos hajóúton körbehajózzuk Tortolát, néhány kisebb szigetet is érintve. Sok esetben belefér az időnkbe, hogy beiktassunk még egy megállót napközben. Például Norman -sziget után elhajózhatunk a The Indianshoz, vagy Scrub -sziget előtt Guana -szigetre. Mindegyik nagyon izgalmas hely, csak nem mindig alkalmasak a körülmények az éjszakai rögzítésre.  Tortolai hajós útvonaltervező

1. nap Nanny Cay, Tortola – The Bight, Norman -sziget

9, 70 km (6, 02 mi)
Norman -szigetben az a csodálatos, hogy rengeteg lélegzetelállító horgonyzóhely van. Az egyik legnépszerűbb a Bight. Ez egy remekül védett öböl, és a környezet is nagyon idilli. A sziget északi partján fekszik. Az öbölben nagyjából hetvenöt bója áll rendelkezésre, és további tizenhét a többi közelben lévő rögzítőponton. A horgonyzóhelyeken a Pirate’s Bight személyzetének kell fizetni a használatért. A sziget délnyugati sarkánál, a Treasure Pointnál van, az úgy nevezett Caves. A tengeri élet élénk, és a sekélyvízű barlangokban izgalmas a búvárkodás. Horgonyozzunk le, vegyünk magunkhoz egy italt, lebegjünk a vízen és élvezzük Norman -sziget nyugalmát.

2. nap The Bight – Hallovers Bay, Cooper -sziget

16, 35 km (10, 16 mi)
Cooper -szigeten több horgonyzóterület van. Eléggé közkedvelt hely, így hamar megtelik hajókkal. A kevésbé ismert Hallovers Baynél kössünk ki, ami a sziget üdülőjétől kissé délre fekszik. Ez egy nyugodtabb öböl, nagy homokos területtel. Mindig kellemes szellő járja át, fantasztikus a tenger és lenyűgöző a strand is.

3. nap Hallovers Bay – Trellis Bay, Beef -sziget

10, 90 km (6, 77 mi)
A Beef -sziget Tortola keleti csúcsánál található Trellis Bay egy csodálatos, nagyterületű horgonyzóhely. A mélység körül-belül négy és fél méter, a tengerfenék puha és homokos, jó tartással. Középpontjában a Bellamy Cay nevű kicsi sziget fekszik. A homokzátony környékén elég sekély a víz, legyünk itt óvatosak. Miután ezen a partszakaszon van a sziget reptere, van pár különleges navigációs szabály. A nyugati oldalon van egy ’No go zone’, ami a kifutópálya végétől terül el. Ezt nyolc darab, villogó bója is jelzi. Ebbe a zónába a három méternél magasabb hajók nem mehetnek be és a vitorlásoknak szabadon kell hagyni. A tizenöt méternél magasabb árbocú hajóknak minden esetben engedélyt kell kérni az öbölbe való belépéskor. A szigeten van több étterem és üzlet, valamint az öbölben rendezik meg a sziget híres full moon partiját.

4. nap Trellis Bay – Scrub -sziget

2, 20 km (1, 37 mi)
A Scrub -sziget két és fél kilométerre fekszik Tortolától. Ez a sziget alig három kilométer hosszú és mindössze kétszázharminc hektár a területe. A központja a Scrub -sziget Resort Marina. A jachtkikötő ötvenöt mélytengeri horgonyzóhelyet kínál, rövid- és hosszútávú dokkolásra egyaránt. A kikötőfaluban jó néhány éttermet és üzletet is találunk. Több tengeri túra indul innen, melyeken megismerhetjük a környék lenyűgöző vízivilágát. Scrub -sziget nagyon közel van a North Drophoz, ahol a világ legnagyobb kardhalai élnek. Tortola szigetei

5. nap Scrub -sziget – Cane Garden Bay

18, 90 km (11, 74 mi)
A Cane Garden Bay egy pazar rögzítőhely, Tortola északi partján, gyönyörű stranddal. Könnyű bejutni és nagyméretű horgonyzóterülettel rendelkezik. Az öblöt mesés hegyek veszik körül, és némelyik étteremben esténként élő műsorral szórakoztatják a vendégeket. Sok hajós kedvenc kikötője.

6. nap Cane Garden Bay – Jost van Dyke, Great Harbour

10, 40 km (6, 46 mi)
Ahogyan a neve is utal rá, a Great Harbor Jost van Dyke legnagyobb kikötője. Nagyon védett a terület a magas hegyeknek köszönhetően. A mélység öt és kilenc méter közötti. Van lehetőségünk kikötésre (anchor), de használhatjuk a bójákat is (mooring balls). A parton számos bár, étterem, templom és üzlet van, illetve van a közelben egy nagyszerű zátony, ahol remek a búvárkodás.

7.nap Jost van Dyke – Soper’s Hole – Nanny Cay

18, 90 km (11, 74 mi)
A Soper’s Hole Tortola nyugati végén található. A belépés egyszerű és elég széles a rendelkezésre álló hely. A torkolat és a védelem nagyon jó. A terület legtöbb részén vannak rögzítésre alkalmas pontok, a legtöbb kelet-északkeleten. A Soper’s Hole Wharf and Marina egy olyan kikötő komplexum, ahol egy helyen juthatunk hozzá minden szolgáltatáshoz. Van itt üzemanyag, víz, jég, és egy remek szupermarket, ahol bármit meg tudunk venni. A Frenchman’s Cay nyugati oldalánál találunk egy csónak kikötőt is. Ez egy gyönyörűszép hely, színes dizájnnal.
Habár az utóbbi évek egyik legpusztítóbb hurrikánja Irma nyomot hagyott a szigeten, amennyiben csodálatos környezetben szeretnéd élvezni a helyi konyha különlegességeit egy cocktail mellett, mindenképpen Nanny Cay kell, hogy legyen állomásod! Olyan kultikus bárok várnak a szomjas túristákra, mint például a Soggy Dollar Bar.Kikapcsolódnál este is valahol? Biztosan fogsz találni neked tetsző helyet.

Hétnapos hajóút Tortoláról Brit Virgin-szigeteken át

Ezen az útvonalon kicsit távolabb fogunk hajózni, Virgin Gordán keresztül Anegadáig. Itt fordulunk vissza. Anegada egy igazán egyedi célpont a Brit Virgin-szigeteken. A többi szigettel ellentétben elég lapos, messziről nem látszik és korallzátonyok veszik körül A megközelítése ebből kifolyólag bonyolultabb, mindenképpen használjunk valamilyen navigációs eszközt. Bár ez az út nagyobb kihívás, ne bátortalanodjunk el. Csak tervezzük meg alaposan az utat, válasszunk egy olyan napot, amikor jó az idő, és induljunk el korán. Hajós útvonaltervező Tortolán
1. nap Nanny Cay – Peter -sziget, Little Harbor 6, 35 km (3, 94 mi) 2. nap Peter -sziget – Manchioneel Bay, Cooper -sziget 10, 70 km (6, 65 mi) 3. nap Manchioneel Bay – Marina Cay 9, 05 km (5, 62 mi) 4. nap Marina Cay – Leverick Bay, Virgin Gorda 17, 00 km (10, 56 mi) 5. nap Leverick Bay – Anegada, The Settlement 24, 65 km (15, 32 mi) 6. nap Anegada – Guana -sziget – Jost van Dyke, Little Harbor 51, 35 km (31, 91 mi) 7. nap Jost van Dyke – West End Tortola – Nanny Cay 16, 00 km (9, 94 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Tortola környékén, hajós benzinkutak a Brit Virgin-szigetek környékén

  • FORT BURT, TORTOLA: Mélység: 2 m, GPS Koordináták: 18.412269, -64.613963
  • HODGES CREEK, TORTOLA: Mélység: 2, 5 m, GPS Koordináták: 18.424174, -64.568258
  • MANUEL REEF MARINA, TORTOLA: Mélység: 2m GPS Koordináták: 18.407174, -64.631785
  • NANNY CAY, TORTOLA: Mélység: 3 m, GPS Koordináták: 18.396844, -64.636066
  • SOPER’S HOLE, TORTOLA: GPS Koordináták: 18.385014, -64.701245
  • PETER ISLAND: Mélység: 3, 5 m, GPS Koordináták: 18.356766, -64.580064
  • GREAT HARBOR, JOST VAN DYKE: GPS Koordináták: 18.442594, -64.753877
  • LEVERICK BAY MARINA:, Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-22 GPS Koordináták: 18.497400, -64.385500

Ha egyszer Tortolára utazunk, biztosan vissza akarunk még menni többször. Van valami egészen különleges a szigetben, ami semmihez sem hasonlítható. Talán a Karib-tenger szépsége, vagy a trópusi hangulat, vagy a tengerész-centrikusság. Szálljunk hajóra és döntsük el magunk, mi Tortola igazi varázsa. Több BVI sailing routes vagy válassz másik other Caribbean sailing destinations.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Tortola

5/5 - (138 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.