Serifosi vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! A Kükládok szigetcsoport nyugati oldalán találod Serifos szigetét. Ha viszonylagos nyugalomban szeretnél túrázni és fürdőzni, akkor remek választás. Egyedi látványossága a régi vasbánya, amely az ókortól 1964-ig üzemelt kisebb-nagyobb szünetekkel. A szigetről indulva könnyen felfedezheted a Kükládok nagy részét.
Vitorlázás Serifoson
Ezekről lesz szó a cikkben:

Serifos időjárása

Serifos éghajlata szinte teljesen megegyezik a Kükládok többi szigetével. Július-augusztus körül van a legmelegebb és legszárazabb időszak. Ilyenkor szinte egyáltalán nincs csapadék, a napi átlaghőmérséklet pedig 24 fok feletti. A tenger úszásra és búvárkodásra kiváló, 24 fok körüli hőmérsékletű. A szigetet teljes erőből érik a nyári meltemi és a téli sirokkó. Ha zavarónak találod az erős nyári szelet, a sziget déli oldalán lévő, szélvédettebb strandokat tudjuk javasolni. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Serifoson.

Kikötők Serifos környékén

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Siros

A picike Siros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxos Marina, Naxos

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.
Kikötők Serifos környékén

Paroikia Marina, Paros

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter.

Apollonia Marina, Naxos

Ez egy nagyobb kikötő Naxos északkeleti partján, a vele megegyező nevű városban. A legfeljebb 60 méteres hajók fogadására alkalmas, 4 méteres merülésű kikötőben alapszintű hajózási szolgáltatásokat kínálnak. Találhatsz még itt néhány éttermet és bárt is.

Karavostasi Marina, Ios

Ez egy közepes méretű kikötő Ios szigetén. 4 méter mély vizében legfeljebb 60 méteres hajókat fogadnak. Számos hasznos szolgáltatással, vízkészlet-feltöltéssel és remek éttermekkel várják a hajósokat.

Adhamas Marina, Milos

Adhamas városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz.
Serifosi kikötők

Athinios Port

Santorini legnagyobb kikötője az Athinios, mely a sziget nyugati oldalán található. „Új kikötő” vagy „Thira kikötő” néven is ismert, több száz jacht lehorgonyzására alkalmas. Kiválóan felszerelt, víz, villamos energia, étterem és üzemanyagtöltő állomás is a rendelkezésedre áll. A kikötő nagyon forgalmas, különösen a nyári főszezonban.

Skala Port

Ez a régi kikötő, mely a Santorini turisztikai központjának számító Fira nevű település alatt található. Legfőbb jellemzője, hogy kis méretű, így a nagyobb hajók itt nem horgonyozhatnak le. Utóbbiak utasait vízi taxival szállítják a szárazföldre. Innen a települést 600 lépcsőfokon keresztül érheted el, melyet gyalogosan, felvonóval, esetleg szamár- és öszvérháton tudsz megtenni. Ha megéheznél, a kikötőben vannak éttermek, tavernák, a kis üzletekben pedig ajándéktárgyakat vagy hagyományos helyi termékeket is vásárolhatsz.

Ammoudi Port (Santorini)

A festői Ammoudi Santorini északnyugati partján fekszik, Oia mellett, Firastól körülbelül 13 km-re. Kis kikötőjét akár 20 méter hosszú jachtok is igénybe vehetik. A vízparton hagyományos haltavernák közül választhatsz, ahol megkóstolhatod a friss halakat és a helyi receptek alapján készült ízletes fogásokat.

Vlychada Port

A 2008-ban átadott Vlychada Santorini legvédettebb kikötője. Akár 25 méter hosszú hajók lehorgonyzására is alkalmas. A mélység 4 méter. Van víz, villamos energia és benzinkút; a part mentén bárok, éttermek is várnak.

Vitorlázz Serifoson! Serifosi hajós útvonaltervek

Vitorlázás Serifoson: 1 hetes hajós útiterv

Bemutatunk egy rövidebb, 1 hetes útvonalat. Ennek során Serifos-ból kiindulva meglátogatod a Kükládok délnyugati szigeteinek nagy részét. Végül Santorini-ban, Thira kikötőjében adod le hajódat.
Serifosi hajós útvonaltervező

1. nap: Serifos – Sifnos

22, 14 km (13, 76 mi)
Elsőként hajózz délkeletre, Sifnos szigetére! Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

2. nap: Sifnos – Milos

42, 57 km (26, 45 mi)
Következő állomásod legyen a strandjairól híres Milos szigete! Ezen a gyönyörű vulkanikus szigeten a tömegtől távol élvezheted a természet és az ókori műemlékek örömeit. Adamas városában az Agia Triada templom egyházi múzeumot nyújt. A Bányászati Múzeum ásványi anyagokat és a sziget bányászati múltját mutatja be. A sziget legfontosabb műemléki a Római Birodalom korából fennmaradt ókeresztény katakombák. Közelükben találod az ókori színházat is, ahol még napjainkban is tartanak rendezvényeket és előadásokat a helyiek.

3. nap: Milos – Folegandros

61, 81 km (38, 41 mi)
Következőként vedd célba a keletre lévő Folegandros-t! Mindenképpen hajózd körül a szigetet, látogasd meg mind az öt strandját! Út közben ki ne hagyd a Chryssospilia barlangot, ahol egy ókori római szent hely maradványait tekintheted meg!

4. nap: Folegandros – Parikia (Paros)

57, 07 km (35, 46 mi)
Hajózz fel északra, a Kükládok közepén elhelyezkedő Paros szigetére! Parikia öble igen jól védett a meltemivel és a sirokkóval szemben egyaránt, hátránya a nehézkes megközelíthetősége. Tapasztalt hajósként sem könnyű itt kikötni: nyugati irányban néhány szikla nehezíti a beállást. Maga a sziget gyönyörű hófehér márvány építészetéről híres. Mindenképp látnod kell az 1260-ban épült frank kastélyt, amely manapság Parikia város részévé vált. Ha kíváncsi vagy a rengeteg márvány eredetére, mindenképpen tekintsd meg a több évezreden keresztül működtetett márványbányákat is. Hajósként kihagyhatatlan az Aliki-ben lévő Skorpios múzeum, ahol Benetos Skiadas csodálatos hajómodell-gyűjteményét látogathatod meg. Mindenképpen nézz el a Pillangók Völgyébe is, ahol nevéhez méltón rengeteg pillangót láthatsz gyönyörű természeti környezetben.

5. nap: Paros – Naxos

31, 22 km (19, 40 mi)
Paros szigetéről északkeleti irányban továbbhajózva a szomszédos Naxos szigetén köthetsz ki. Megérkezés előtt érdemes északra tekintened: egy ősi Apolló-templomból megmaradt ajtókeret látványa fogadja a szigetre érkezőket. Nagyon hangulatos a kikötő is, a táj pedig gyönyörű, bárhol is járj a szigeten. Vadregényes hegyi falvakat, különféle ősi templomok romjait és azt a barlangot is itt találod, ahol a legenda szerint Zeusz nevelkedett. Ha körbe szeretnél nézni a szigeten, mindenképpen bérautóval érdemes megtenni.
Partok Serifoson

6. nap: Naxos – Ios

49, 16 km (30, 54 mi)
A Kükládok közepére tett kitérő után haladj délre! Következőként köss ki Ios szigetén! Ez egy nyüzsgő sziget tele élettel, nyáron a fővárosban egymást érik a bulik és fesztiválok. Ha elszakadnál a fővárostól, keresd fel Homérosz sírját! Ha frissen feltárt régészeti ásatást szeretnél megtekinteni, ki ne hagyd Skarkos romvárosát!

7. nap: Ios – Kamari (Santorini) – Thira (Santorini)

68, 56 km (42, 60 mi)
Az utolsó napon haladj tovább délre, Santorini szigete felé! A partszakaszhoz legközelebbi utcákon számos boltot, kocsmát és éttermet találsz. A szigeten csak itt találhatók mozik, egyikük fák által körülvett szabadtéri. A Kék Zászló minősítést kiérdemlő partot mindenképpen járd végig! Búvárkodhatsz is és különféle vízisportokba is belekóstolhatsz. Ha érdekel a sziget ókori történelme, a délre lévő Mesa Vouno hegyen lévő Thera romjait nézd meg.
Hajód végállomása Thira kikötője, amely Fira városától délre fekszik. Innen gyalog, siklóval vagy szamárháton tudsz felmenni a városba. Rögtön megérkezéskor a helyi régészeti múzeum előtt találod magadat, itt különböző ókori leleteket tekinthetsz meg. A város északi végében találod a Gyzi Megaron múzeumot, ahol az 1956-os földrengés előtt-után készült fényképeket tekintheted meg. Mindenképpen érdemes az éttermeket is kipróbálnod, főleg a finom borokról és a gyrosáról híres ez a város.

7 napos serifosi vitorlás útvonal

Utad során körbehajózol a Kükládok délnyugati részén. Meglátogatod a középen lévő Paros-t is, majd visszatérsz Serifos-ba. Az útvonal első fele megegyezik a fentebb ismertetett egyirányúval. Viszonylag rugalmasan alakíthatod utadat. Például Paros helyett kiköthetsz a nyugodtabb Antiparos-on.
Hajós útvonaltervező Serifoson
1. nap Serifos – Sifnos 22, 14 km (13, 76 mi), 2. nap Sifnos – Milos 42, 57 km (26, 45 mi), 3. nap Milos – Folegandros 61, 81 km (38, 41 mi), 4. nap Folegandros – Paros 57, 07 km (35, 46 mi), 5. nap Paros – Siros 44, 17 km (27, 45 mi), 6. nap Siros – Kithnos 67, 88 km (42, 18 mi), 7. nap Kithnos – Serifopoula – Serifos 50, 29 km (31, 25 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Serifos környékén, hajós benzinkutak a Kükládodokon

  • Parikia, Paros: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.087424, 25.151587
  • Naxos, Naxos: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.106213, 25.372575
  • Adamantas Milos, Milos: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.721797, 24.444774
  • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268

Serifos szigete nyugodt környezettel, remek strandokkal és egyedi látnivalókkal vár! Elhelyezkedésének köszönhetően innen könnyen körbehajózhatod a Kükládok nyugati részét. Kithnos, Milos és Ios is, de akár a szigetcsoport közepén lévő Naxos és Paros is gyorsan elérhetők innen!

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT

További információk innen: Serifos

4.6/5 - (223 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.