Santorini vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! Kréta és Szantorini két nagyon népszerű görög sziget. Kréta a legnagyobb sziget egész Görögországban, Szantorini igen népszerű üdülőhely.A Kréta-Szantorini útvonalon órákig gyönyörködhetsz a végtelen tengerben, mielőtt megérkezel Szantorini vulkanikus szigetére. Cikkünkben minden fontosat ismertetünk: Kréta és Szantorini látnivalóit, nagyobb kikötőiket és a tankolási lehetőségeket.
Vitorlázás Krétáról Szantorinire
Cikkünkben az alábbiakat ismertetjük:

Fontos tudnivalók, ha Krétáról Szantorinire vitorlázol

Időjárás az Égei-tengeren

Az Égei-tenger déli részein erős mediterrán éghajlat jellemző. Nyáron száraz, meleg szinte végig az idő, ez július eleje és augusztus első 10 napja között tetőzik. Ilyenkor 33-35 fok közötti az átlaghőmérséklet. Hajózáskor a folyamatosan fújó tengeri szél kissé mérsékli a hőérzetet. Télen 15 fokos az Égei-tenger vízhőmérséklete, a nyár tetőpontján akár 26 fokra is felmelegedhet. Nyáron ritka az esőzés és ha néha van is, olyankor csak pár óráig tartanak. Kiszámítható a széljárás. Június és szeptember vége között az északi égtájak felől fújó meltemi, tavasszal és ősszak a dél felől fújó sirokkó járnak. Szantorini felé haladva kissé megnehezíti utadat a nyári szél, Krétára visszatérve sokat segít.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Görögországban euró a pénznem. Ha nem eurót használó országból érkezel, még elindulás előtt, otthon érdemes váltanod. Jellemző módon kikötőnként 30-50 euró körüli árakra kell számítanod hajód hosszának függvényében. A küklád szigeteken és Krétán általában 1-2 euróval drágábbak az ételek, mint például az Attikai-félszigeten.

Mit érdemes megnézned Kréta szigetén?

Kréta hatalmas sziget, Görögország legnagyobbja. Rengeteg felfedezni valót kínál, hetekig tartó szárazföldi nyaralásra elegendő élményt biztosítva. Itt mi csak a sziget fővárosaként működő Heraklion-ban és közelében lévő látványosságokból ismertetünk néhányat. Repülővel vagy Athénból induló komppal érkezhetsz meg ide. A város szomszédságában találod a CretAquarium-ot, ahol rengeteg tengeri növényt és halat, köztük cápákat is láthatsz. Ha a sziget ókori múltja érdekel, nézd meg Knósszosz romjait Heraklion-tól 5 kilométerre délkeletre. A városban találsz még régészeti és természettudományi múzeumokat is. A kikötőbe megérkezve érdemes figyelmet szentelned a velencei stílusú erődnek és tengerparti sétánynak is.
Vitorlázás Krétáról Szantorinire

Egyirányú vagy oda-vissza utat válasszak?

Mivel sok időt fogsz tölteni a nyílt tengeren, ezeket az útvonalakat tapasztaltabb hajósoknak javasoljuk. Navigációs rendszer vagy iránytű használata kötelező, hogy le ne térj az útvonalról! Az egyirányú utat akkor válaszd, ha Szantorini a végállomásod. Ilyenkor Szantorini szigetéről komppal vagy repülővel térhetsz vissza Krétára.
A kétirányú út során egy-egy napot rá kell szánnod az oda és visszafelé hajózásra. Akkor ajánljuk ezt, ha körbehajóznád Szantorini szigetét. Az útvonal előnye, hogy nyári időszakban Kréta felé haladva a meltemi megkönnyíti a visszautat.

Kikötők Kréta és Szantorini környékén

Heraklion Marina

A Kréta fővárosában lévő kikötőben 72 hajó horgonyozhat egyszerre. Ezek merülése legfeljebb 3, 5 méteres lehet, hosszuk pedig 20 méter. Közvetlenül a kikötő előtt találod a velencei stílusú sétányt, ahonnét kiváló rálátás nyílik a tengerre.

Khersónisos Marina

A Khersónisos városában lévő apró kikötő igazi családbarát hely. Legfeljebb 4 méteres merülésű, akár 60 méter hosszú hajók köthetnek itt ki. A kikötőben csak a legalapabb szolgáltatásokat érhetők el: vízkészlet feltöltésére van lehetőséged és éttermeket találsz a közelben.

Agios Nikolaos Marina (Kréta)

Ez egy nagy kikötő Kréta északkeleti részében. 255 hajó fogadására képes, ezek legfeljebb 70 méter hosszúak lehetnek, merülésük pedig 3, 5 méter. Számos látnivaló található a közelében, ezért remek kiindulási vagy érkezési cél hajósok számára. Rengeteg szolgáltatás érhető el a kikötőben. Többek között wifit, hajószervizt, mosodát, valamint éttermet is találsz itt.

Sitia Marina

Kréta legkeletebbi jachtkikötője egy kisvárosban található. Itt legfeljebb 6 méter merülésű, 60 méter hosszú hajók tartózkodhatnak. Méretéhez képest sok szolgáltatást nyújt a kikötő. Találsz itt vízfeltöltési lehetőséget, éttermeket, bárokat, áramellátást és hajószervizt is.

Rethymno Marina

Ebben a nagy kikötőben 174 hajót fogadnak egyszerre. Ezek legfeljebb 60 méter hosszúak lehetnek 4 méteres merüléssel. A kikötőben vízellátás, éttermek, piac, mosoda, autóbérlők és hajószerviz találhatók.

Vlikhada Marina

Ez egy apró kikötő Szantorini szigetének délkeleti sarkában. Legfeljebb 25 méter hosszú, 1, 5 méter merülésű hajók számára alkalmas. Méretéhez képest meglepően sok szolgáltatást nyújtanak itt. Áramellátással, piaccal, éttermekkel és vízkészlet-feltöltéssel várják a hajósokat.

Athinios Port

Szantorini legnagyobb kikötője, több száz hajó fogadására alkalmas. A hajósok számára fontos szolgáltatások mindegyikét megtalálod itt. Kicsit messze van Fira városától, oda taxival, szamárháton, siklón vagy gyalog jutsz fel.
Szantorini kikötője

13.3 m / 44 ft4 Kabin /8 Ágy
12.4 m / 41 ft4 Kabin /10 Ágy
13.8 m / 45 ft1 Kabin /4 Ágy

Vitorlázz Krétáról Szantorinire! Hajós útvonalak kezdő- és haladó hajósoknak

1 hetes katamarán út Heraklionból Szantorinire

Kréta fővárosából az Égei-tenger déli részén áthajózva mész Szantorini szigete felé. Kréta fővárosából egy igen rövid kitérő után egyenesen Szantorini felé veszed az irányt. Az útvonal részeként meglátogatod a Szantorinitől keletre lévő Anafi szigetét is.

Hajózás Krétáról Szantorinire

1. nap: Heraklion – Gazi Marina

9, 56 km (5, 94 mi)
Heraklion-ból nyugatra hajózol Gazi nyugodt kis öblébe. Gyönyörű vízpartot csodálhatsz meg, akár tengeri élőlényeket is megfigyelhetsz természetes környezetükben. A kikötőhöz tartozó kisváros éttermei nagyon jók, ki ne hagyd őket!

2. nap: Gazi Marina – Vlichada

114, 87 km (71, 37 mi)
Egy igen hosszú északi-északkeleti irányú hajóutat követően végre megérkezel Vlichada városába. Nagyon népszerűek itt a 2-3 órás lovastúrák. Ezek során lóháton, szakértők vezetésével fedezed fel Vlichada-t és a környékbeli tengerpartokat. Ha elég korán érkezel meg, akár az Akrotiri régészeti ásatását bemutató vezetett túrára is benevezhetsz. Ennek során meglátogatod az ókori Akrotiki városát, borkóstoláson veszel részt és megtekinted Illés próféta kolostorát.

3. nap: Vlichada – Anafi

30, 06 km (18, 68 mi)
Következő állomásod a Szantorini-től keletre fekvő Anafi szigete. Valóban nyugodt, csendes sziget ez gyönyörű homokos tengerpartokkal. Kevés itt a turista, ezért igen szívélyesek a helyiek. A szigeten pár keresztény templomot és kolostort is találsz, érdemes őket megnézned. Nyáron különféle kulturális fesztiválok és rendezvénysorozatok zajlanak a sziget fővárosában, ilyenkor sokan átjönnek Szantorini-ről is.

4. nap: Anafi – Kamari

25, 53 km (15, 86 mi)
Visszahajózol nyugatra Szantorini-ba, a keleti parton lévő Kamari városában kötsz ki. A partszakaszhoz legközelebbi utcákon számos boltot, kocsmát és éttermet találsz. A szigeten csak itt találhatók mozik, egyikük fák által körülvett szabadtéri. A Kék Zászló minősítést kiérdemlő partot mindenképpen járd végig! Búvárkodhatsz is és különféle vízisportokba is belekóstolhatsz. Ha érdekel a sziget ókori történelme, a délre lévő Mesa Vouno hegyen lévő Thera romjait nézd meg.
 Hajós útvonaltervező Krétáról Szantorinire

5. nap: Kamari – Monolitos – Panagia Kalou

11, 99 km (7, 45 mi)
Északra továbbmenve Monolithos-ba érkezel. Ez egy nyugodt, köves tengerpart, kevés turistával. A gyönyörű vízen túl sok látnivaló nincs itt. Miután fürdöztél egy jót, hajózz tovább északra Panagia Kalou-ba. Nagyon pici, de annál szebb település, ahol kék tetővel ellátott hófehér márvány házakat látsz.

6. nap: Panagia Kalou – Agia Eirini, Therasia

10, 03 km (6, 23 mi)
Körbehajózod Szantorini északi részét, majd délre fordulva megcélzod Therasia szigetét. Agia Eirini-ben kikötve máris nekiláthatsz felfedezni a gyönyörű, szinte érintetlen szigetet. Mindössze 300-an lakják, nagy részük hagyományőrző. A sziget közepén fekvő Thirasia városában találsz éttermeket és boltokat. Gyalog vagy szamárháton járhatod be a sziget többi részét. Agrilia és Kera két régi, elhagyott település, ahol barlangokba vájt házakat is láthatsz. Korfos és Riva apró kikötőiben finom gyümölcsöket és friss halakat kóstolhatsz meg.

7. nap: Agia Eirini – Oia – Thira port

14, 18 km (8, 81 mi)
Therasia szigetét kissé északkeletre hajózva megérkezel Oia városkába. A turisták körében igen népszerű, köszönhetően a kilátásnak és a gyönyörű naplementéknek. Igazi görög hangulatot árasztanak a szűk, meredek utcácskák, érdemes körbejárnod a városkát!
Hajód végállomása Thira kikötője, amely Fira városától délre fekszik. Innen gyalog, siklóval vagy szamárháton tudsz felmenni a városba. Rögtön megérkezéskor a helyi régészeti múzeum előtt találod magadat, itt különböző ókori leleteket tekinthetsz meg. A város északi végében találod a Gyzi Megaron múzeumot, ahol az 1956-os földrengés előtt-után készült fényképeket tekintheted meg. Mindenképpen érdemes az éttermeket is kipróbálnod, főleg a finom borokról és a gyrosáról híres ez a város.

7 napos vitorlás útvonal Krétáról Szantorinire

Két nap nagy részét rá kell szánnod a Kréta és Szantorini közötti 100 kilométeres távra. Ezért ezt az utat csak tapasztaltabb hajósoknak ajánljuk. Szantorini-ből visszafelé nyáron nagyon sokat segít a misztrál.
1. nap Heraklion – Agia Pelagia 16, 30 km (10, 13 mi), 2. nap Agia Pelagia – Thira Port 117, 79 km (73, 19 mi), 3. nap Thira Port – Oia – Agia Eirini 12, 41 km (7, 71 mi), 4. nap Agie Eirini – Panagia Kalou – Monolitas 17, 78 km (11, 05 mi), 5. nap Monolitas – Anafi 26, 14 km (16, 24 mi), 6. nap Anafi – Kamari – Vlichada 33, 11 km (20, 58 mi), 7. nap Vlichada – Heraklion 112, 88 km (70, 14 mi),

Vitorlás útvonaltervező Krétáról Szantorinire

Hajó tankolási lehetőségek Kréta közelében, hajós benzinkutak Kréta-Szantorini útvonalon

  • Riva Tirasia, Szantorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Szantorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
  • Rethymno Marina, Kréta: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.367884, 24.481550
  • Heraklion Marina, Kréta: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.346677, 25.151282

Ne hagyd ki ezt az utat, ha Korfuról Krétából idulsz hajózni és szeretnéd felfedezni Szantorini vulkanikus szigetét! Utad közben órákig élvezheted a végtelennek tűnő görög tengert látványát, mielőtt megérkezel! Szantorini gyönyörű szigetén felejthetetlen élményekben lesz részed, ki ne maradj belőlük! Több hajós útvonal a Kükládokon vagy több krétai hajós úti cél

4.2/5 - (364 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.