Puerto Rico és a karib-tengeri vidék csodás Földünk egyik olyan része, ahova mindenképpen el kell látogatnunk, ha a hajózás szerelmesei vagyunk. A terület egészét körül öleli a tenger, káprázatos szigetvilágával és kristálytiszta vizeivel olyan élmény vár minket, amit nem érdemes kihagyni. Ha Puerto Rico-ból kelet felé vesszük az irányt, elhajózhatjuk a káprázatos Amerikai Virgin-szigetekhez, Saint Thomasig. Ebben a térségben számtalan útvonal-variáció közül választhatunk. Amennyiben egy pihentető kikapcsolódásra vágyunk, kis távolságokat megtéve is bámulatos helyeket barangolhatunk be, de ha jobban szeretjük, az izgalmas, kihívásokkal teli kalandokat, akkor is találunk a kedvünkre való útvonalat.

Vitorlázás Puerto Rico-ból St. Thomasra
A cikkben a következő témákat foglaljuk össze:

Lényeges tudnivalók Puerto Ricoról és Saint Thomasról

Puerto Ricot az Atlanti-óceán és a Karib-tenger veszi körül, és négy kisebb sziget van a közvetlen közelében: Vieques, Culebra, Mona Desecheo és Caja de Muertos. Ezek közül csupán Viequesnek és Culebrának van állandó lakossága. Az ország az Egyesült Államok jogi személyiséggel nem rendelkező területe, ez fontos információ lehet, amikor a belépéshez szükséges okmányokat szeretnénk elintézni. A hivatalos nyelv az angol és a spanyol, a valutájuk amerikai dollár.

Időjárás

Trópusi terület lévén az átlag hőmérséklet 28 °C. Az időjárás drasztikusan nem változik, a legmelegebb hónap a június, de a „leghidegebb” januárban is 24 °C körüli hőmérsékletet mérnek.
Utunk tervezése során mindenképp számoljunk a térségre jellemző hurrikánszezonnal. Ez az időszak júniustól novemberig tart. Ha ilyenkor szeretnénk hajózni, extrém óvatosságra és odafigyelésre van szükség, kezdőknek nem ajánlott.
A területre az úgynevezett passzátszél (Trade Wind) jellemző, vagyis hogy a légmozgás bizonyos ideig egy irányba halad, szinte folyamatosan. Az uralkodó szél januártól márciusig északkeletről fúj, az év többi részében kelet felé, és október tájékán fordul meg. Az északkeleti szél tipikusan 28-35 km/h erősségű. Amikor „megnyugszik”, akkor körül-belül 18-28 km/h a sebessége. A leggyengébb légáramlás a szeptemberi és októberi hónapokra jellemző. Az úgy nevezett karácsonyi szél (Christmas Wind) a legerősebb, elérheti akár a 45-55 km/h-t. Ez az időszak napokig, sőt akár hetekig is eltarthat.
Az állandó szeleknek köszönhetően a hajón a forróságot könnyebb elviselni, azonban nem árt védekezni az erős napsugárzás ellen. Készüljünk fel erre öltözékünkkel is és legyen mindig nálunk megfelelő mennyiségű ivóvíz.
Check the időjárási feltételek, széladatok Puerto Rico-ban, or időjárási feltételek, széladatok a Brit Virgin-szigeteken.
Vitorlázás Puerto Rico-ból St. Thomasra

Utazás

Rengeteg jól karbantartott horgonyzóhely, dokk és jachtklub található országszerte, a kelet felé levő szigeteken szintén, és találhatunk ingyenes helyeket kínáló kikötőket is. A helyi szervezeteknek köszönhetően (US Coast Guard, Puerto Rican Marine Police, Federal Park Rangers) kiváló a közbiztonság, hajó lopás és támadás lényegében nincs.
Több reptere van az országnak, a legnagyobb a fővárosi, a San Juan International Airport. Autóbérlésre szinte bárhol van lehetőség, melyek kínálnak úgynevezett „one way car” opciót is, de válaszhatjuk a közösségi autó szolgáltatást is (public car system).

Amit Saint Thomasról tudni érdemes

Saint Thomas az Amerikai Virgin-szigetekhez tartozik, tehát ez is az Egyesült Államok külbirtoka. Pompás strandjainak és vibráló éjszakai életének köszönhetően a térség legkedveltebb szigete, ezért hajózási és turisztikai szempontból az egyik legfejlettebb terület a környéken. Saint Thomason jó néhány pompás kikötő várja az odaérkezőket. Fővárosában, Charlotte Amelie-ben számtalan üzletet, éttermet és bárt találunk, ahol helyi termékeket, fűszereket, dzsemeket, italokat és kézműves termékeket kínálnak. A környéken rengeteg gyönyörű partot fedezhetünk fel, köztük búvárhelyeket és strandokat is.
Ha szerencsénk van, a késő nyári és őszi hónapokban kifoghatjuk a számunkra legkedvezőbb nyugati szeleket. Ha nem igazán szeretnénk használni a hajónk motorját, akkor próbáljuk meg elkerülni a december és január tájékán tomboló karácsonyi szelet.

Pazar szigetek Saint Thomas felé és környékén

Puerto Rico keleti partjától alig nyolcvan kilométerre van Saint Thomas fővárosa. Ebbe az irányba számos gyönyörű szigetet találhatunk, ahol érdemes megállnunk egy-egy napra. Ilyen például Culebra és Vieques, az Amerikai Virgin szigetek és Jost van Dyke.

Culebra

Culebra Puerto Rico egyik igazi gyöngyszeme. Gyönyörű szép tiszta víz veszi körül, horgonyzóhely is akad bőven, zátonyai pedig tele vannak élettel. Az egyik legszebb kikötő itt az Ensanada Honda Bay. Ez a legnagyobb helyi dokk, ami egyben egy ökoturista központ is. Az öböl minden irányból védett, és a hajók könnyen rögzíthetők, a tenger fenék nagyrészt homokos és jól meg tudja tartani a járművet.
Partok és szigetek Puerto Rico környékén

Vieques

Vieques szigetén is sok nagyszerű kikötőt találhatunk, főleg a déli parton. Ez a hely minden tekintetben nagyon izgalmas. A hajósok évekig kerülgették a területet, ugyanis az amerikai haderők lőgyakorlatokat tartottak itt. Telephelyüket azóta persze már megszűntették, és ma már teljesen biztonságos a környék. A sziget jelentős része védett parkvidék. Rengeteg ingyenes és jó minőségű horgonyzóhely áll rendelkezésre, ezt érdemes kihasználni. Fővárosa Isabella Segunda. Itt mindent be tudunk szerezni, amire szükségünk lehet, üzemanyagot, valamint enni- és innivalót is.
A sziget legérdekesebb látnivalója a Mosquito Bay, egy biolumineszcens öböl, ahol a tenger éjszakánként szó szerint világít. Ez egy különleges és lenyűgöző természeti jelenség és az esti órák beköszöntével olyan, mintha egy mesebeli varázstenger hullámozna körülöttünk. Az helyi strandok védettek, nyugodtak és ha szerencsénk van, meg tudjuk csodálni a híres szivárványos vieques-i tenger csillagokat is.

Saint John

Ha érintetlen természetre és csendesebb környékre vágyunk, hajózzunk Saint Johnra. Gyönyörű korallzátonyaival, és izgalmas túravonalaival az egyik úttörője a karibi ökoturizmusnak, valamint könnyen megközelíthetünk innen sok más kisebb szigetet is. Többek között Jost Van Dyke szigetét, Tortolát, Norman -szigetet, Virgin Gordát és Water -szigetet is.

Water-sziget

Ez a vulkáni eredetű sziget Saint Thomastól délre található, nem messze Charlotte Amelie-től. Water-sziget az Amerikai Virgin szigetcsoport legkisebbike, mindössze alig kétszáz hektár. Megéri ide is elhajózni, akárcsak pihenés céljából, strandolni vagy horgászni. Ha viszont csámborogni volna kedvünk, sétáljunk végig a Limestone Beach partján, vagy fedezzük fel az egykori katonai erődítmény, a Fort Segarra maradványait.

Hans Lollik- Szigetek

A Hans Lollik nevet viselő két kisebb sziget, ugyancsak az Amerikai Virgin-szigetek része. A nagyobb sziget (Great Hans Lollik) nagyjából három kilométerre található Saint Thomas északi partjától és a Leeward Passage választja el őket. Lenyűgöző látvány várja a látogatókat: gyönyörű kék víz, pálma erdők és a tengerből magasodó sziklák. Érintetlenségének hála remek élőhelye a legkülönfélébb korallfajtáknak.

Jost Van Dyke

Jost van Dyke úgy húsz kilométernyire húzódik Saint Thomas keleti partjától, ez azonban már a Brit Virgin-szigetekhez tartozik. A szomszédságában levő szigetekhez hasonlóan ez is vulkáni eredetű. Nagyon népszerű desztináció a hajósok körében, legnépszerűbb kikötője a Great Harbor, ami a szigetcsoport egyik legforgalmasabb dokkja.
A sziget másik jelentősebb kikötője, a Little Harbor egy szép és csendes horgonyzóhely, ahol összesen körül-belül húsz bója érhető el. A Garner öblön keresztül könnyen megközelíthető, viszont a kikötő mindkét oldalán elég sekély részek vannak. Az öböl északi partján a mélység változó négy és fél, valamint kilenc méter között mozog. Az északnyugati parton, az öböl szélén található a Little Harbor Marina, ahol fel tudjuk tölteni az üzemanyag, víz és jég készletünket. Ha valaki odavan a tengeriherkentyűkért, több olyan étterembe is betérhet, ahol megkóstolhatja a hely specialitását, a homárt.
Szigetek Puerto Rico környékén

Yachtkikötők Saint Thomason

Saint Thomas szigetén számos jachtkikötő áll rendelkezésre, főleg a déli és keleti partokon. Északon leginkább strandok vannak. Hajós központ lévén a legtöbb dokk kiválóan felszerelt, mindent magába foglaló szolgáltatásokkal.

Yacht Haven Grande

(18°20’15.5″N 64°55’07.4″W)
A Yacht Haven Grande egy kisebb kikötő Charlotte Amalie keleti részén, negyvenhat horgonyzóhellyel, melyek maximum hosszúsága kétszáz méter, a merülés pedig hét és fél méter. A Charlotte Amalie öblön keresztül tudunk behajózni. A helyszíni ellátás teljeskörű és lehetőség van in-slip tankolásra. Ha szeretnénk picit elidőzni a közelben, többféle üzletbe és étterembe is betérhetünk.

American Yacht Harbor

(18°19’31.5″N 64°51’06.4″W)
Az American Yacht Harbor Saint Thomas Red Hook körzetében található, a Vessup öbölbe behajózva közelíthetjük meg. Itt százhuszonhárom kiépített dokk van, melyekben a megengedett legnagyobb hosszúság harminchat méter és a merülés három méter. Ez ugyancsak egy full-service kikötő, ahol nagysebességű üzemanyagszivattyúk vannak felszerelve és szükség esetén hajókarbantartást is végeznek. A közelben levő faluban van egy nagyobb bevásárlóközpont.

Crown Bay Marina

(18° 19′ 59″ N / 064° 57′ 05″ W)
A Crown Bay Marina Charlotte Amalie nyugati részén van, a sziget déli partján. A West Gregorie csatornán át hajózhatunk be. Közel száz kiépített rögzítőhely áll rendelkezésre, és egy kilencvenhat méteres üzemanyag dokkoló, versenyképes árakkal. A medence mélysége hat méter, jól belátható és akadályoktól mentes. Ha szükséges, képzett dokk kísérők is segítenek a lehorgonyzásban. Találunk itt hajós boltot, éttermeket, kávézókat és postát is, valamint Wi-Fi és elektromos áram is elérhető. Érdemes tudni, hogy a Crown Bay Marina elég forgalmas, és mindenféle méretű és típusú hajók kötnek ki itt.

Sapphire Beach Marina

(18°20’04.9″N 64°50’56.3″W)
Ez a kikötő Saint Thomas keleti csücskén fekszik. Tizenöt méter hosszúságú, valamint öt és fél méter széles mólók várják a hajókat. A víz mélysége három méter. Mosodát és elektromos áramot is biztosítanak. Kisebb kikötő lévén, ez a hely nyugodtabb.

National Park Service Dock

(18°19’29.6″N 64°50’57.6″W)

A National Park Service Dock ugyancsak keleten, a Vessup öbölben található. Könnyen megközelíthető és akadálymentes. Ha szeretnénk felfedezni a Virgin-szigetek csodálatos és sokszínű élővilágát, innen alig öt kilométerre található a Saint John-i nemzeti park.
Kikötők Saint Thomason

Saga Haven

(18°19’7.27”N 64°52’9.63”W)
A Saga Haven a sziget délkeleti részén található és a Benner Bay-en keresztül tudjuk megközelíteni. Ebben a kikötőben ötven hajónak biztosítanak helyet, tizenöt és huszonhárom méteres mólóknál. Mindegyik horgonyzóhely rendelkezik parti elektromos hálózattal. Két nagy üzemanyag dokkjuk van, dízeles és benzines járművek számára egyaránt.

Vitorlázz Puerto Rico-ról St. Thomasra! A legjobb hajós útvonalak

7 napos vitorlás út Fajardo-ból Saint Thomasra(egyirányú)

Kiindulási pontnak válasszuk a Puerto Rico legkeletibb pontján fekvő Fajardot. A város több mint öt dokknak ad otthont. A Puerto Del Rey, a Karib-tenger kikötői közül az egyik legnagyobb, és kiváló körülményekkel ezer jacht befogadására képes. Innen kezdjük utunkat.
Ha indulás előtt bekapnánk valamit, nagyszerű éttermek közül válogathatunk, melyek legtöbbjéből pazar kilátás nyílik az öbölre. A kikötő nincs nyitva egész évben, szeptemberben zárva tart. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt az utazás megtervezésekor.
Választhatunk egyirányú- és körutat is. A térségben viszonylag kisebb távolságok vannak az egyes szigetek és városok között. Puerto Ricoból akár egy nap alatt áthajózhatunk Saint Thomasra. Az oda-vissza út esetében átlagosan hosszabb távokkal számoljunk. Ha erre esik a választásunk, bejárhatjuk a Saint Thomas és Puerto Rico között fekvő mesés Spanyol Virgin-szigeteket.
De ha Saint Thomast szeretnénk végállomásunknak, akkor szinte mindennap rövidebb utakat kell megtenni, és több időnk lesz pihenni, várost nézni, csatangolni, vagy amihez kedvünk van. Ebben az esetben az Amerikai Virgin-szigeteket ismerhetjük meg jobban, melyek ugyancsak rengeteg kincset rejtenek magukban. Bármire is lenne szükségünk menet közben, azt be tudjuk itt gyűjteni. Charlotte Amalie központjától nem messze van a Saint Thomas-i reptér, ahonnan több légitársaság indít közvetlen járatokat Puerto Ricoba és az út csupán negyven perc.
Azonban fontos, hogy a döntéskor mindenképp vegyük figyelembe a térségre jellemző egyirányból áramló szeleket, ugyanis az oda vagy visszaút során, a nem megfelelő irányú szél megnehezítheti a dolgunk.
hajós útvonaltervező Puerto Rico-ból Saint Thomasra

1.nap: Fajardo – Ceiba

5, 00 km (3, 10 mi)
Az első napon maradjunk Puerto Rico közelében és vegyük az irányt Ceiba felé. Ez a város a sziget északkeleti partján helyezkedik el, nevét az itt található népes ceiba-fa (gyapotfa) erdőről kapta. Az Atlanti-óceán és a Rio Grande határolja, San Juan, a főváros pedig egyórányira van. A mólótól kissé nyugatra tudunk kikötni, itt a tengerfenék puha és iszapos.

2.nap: Ceiba – Vieques (Bahía Icacos)

35, 45 km (22, 03 mi)
A Bahía Icacos Vieques keleti partján található. Ez egy kevésbé zsúfolt része a szigetnek. Az öböl bejáratát zátonyok borítják, azonban a gyönyörű szép tiszta vízben ezeket könnyen észre tudjuk venni. Egy tapasztaltabb hajósnak nem fog gondot okozni a kikötés, pláne ha szerencséje van és kedvező szelet fog ki.

3.nap: Bahía Icacos – Cayo Luis Pena

18, 35 km (11, 40 mi)
Ez a piciny és nyugodt sziget, Cayo Luis Pena, Culebrához tartozik. A szigeten összesen két kikötőbóját találunk, de nyugodtan rögzíthetjük a hajónkat ezeknél. Ez a hely első sorban békességet és nyugalmat nyújt, de nem is kell ennél feltétlenül több.

4.nap: Cayo Luis Pena – Benner Bay (Saint Thomas)

56, 25 km (34, 95 mi)
A Benner Bay egy tizenkét kilométeres átjáró Saint Thomas központjától keletre. Az öbölben egy kisebb szigetcsoport található (Cas Cay, Rotts Cay és Grassy Cay). Előbb a Cas Cay és a Patricia Cay fog szembe jönni velünk, de fontos tudni, hogy nem a köztük levő rész az öböl bejárata, tehát ne azon hajózzunk be. A kicsit keletebben húzódó Jersey-öblön át közelítsünk, úgy hogy a Rotto Cay a jobb oldalunkon legyen. Utána csak kövessük az öbölbe vezető csatornát és kössük ki az itteni kikötők valamelyikében. Kicsit kijjebb, a szigetlánchoz közelebb találjuk a Compass Point Marinát, egészen az öböl belsejében pedig az Independent Boat Yard Marinát.
szigetek Saint Thomas közelében

5.nap: Benner Bay – Saint John (Cruz Bay)

8, 90 km (5, 53 mi)
A Cruz Bay Saint John bejárata és a sziget nyugati partjára vezet. Ez a terület legnagyobb kereskedelmi központja és kedvelt helye a turistáknak is. Hajópihenőket a legtöbb öbölben találunk, és ha időnk megengedi, illetve ha úgy tartja kedvünk, nézzük meg a Virgin-szigetek Nemzeti Park látogatóközpontját.

6.nap: Cruz Bay – Druif Bay (Honeymoon Bay)

20, 80 km (12, 93 mi)
Druif Bayt Saint Thomas déli részén találjuk a West Gregerie csatornától nem messze. A partot kókuszpálmák díszítik, nagyon kellemes pihenőhely. Jó kikötőhelyek vannak az öböl északkeleti csücskében, bár napközben gyakran zsúfolt.

7.nap: Druif Bay – Las Croabas – Fajardo

70, 35 km (43, 71 mi)
Fajardotól nem egészen öt kilométernyire bújik meg egy keskeny öböl, egy csendes kis várossal. Ez Las Croabas. Érdekessége a kikötőnek, hogy találunk itt egy „csináld magad hajógyárat”, azaz egy kicsi udvart a parton, ahol lehetőségünk van a hajónk javítgatására, szépítgetésére. Az egyetlen korlátozó tényező a kikötőben, a mélység. A víz sajnos elég sekély, viszont a kikötőpályán kívül is akadnak helyek, ahol rögzíthetjük a hajót. Ha túl hosszúnak találjuk az utat, felúton meg tudunk állni Culebránál vagy Culebritánál.

1 hetes katamarános túra Puerto Rico-ból Saint Thomasra

katamarános útvonaltervező Puerto Rico-ból Saint Thomasra

1.nap: Fajardo (Puerto del Rey) – Vieques (Esperanza)

40, 25 km (25, 01 mi)
Esperanza a szigeten található két város egyike. A déli parton helyezkedik el, nagyon népszerű a turisták körében, hangulatos éttermei, butikjai és tengerparti sétánya miatt. Rengeteg olyan helyet fedezhetünk fel, ahol megpihenhetünk, ihatunk egy sört vagy egy kávét, miközben az öbölben gyönyörködünk. A helyiek nagyon barátságosak és vendégszeretők. A város bármelyik kikötőjében lehorgonyozhatunk, mindegyik kiváló. Érdemes tudni, hogy a Cayo Real északi részétől egy nagyon keskeny vízszakasz húzódik. Lehetőség szerint ne ezen keljünk át.

2.nap: Esperanza – Culebra (Dewey Habor)

17, 50 km (10, 87 mi)
Culebra szigete nemcsak a hajósokat vonzza, egy kicsi éden az úszás szerelmeseinek is. Itt van ugyanis a Flamenco Beach, amit a világ egyik legszebb strandjaként tartanak számon. Számos más vízpartot is meglátogathatunk, kilenc nagyobb fürdőhely van a szigeten.
A város, ahová érkezünk Dewey. Ezt a helyiek, akárcsak a szigetet, Culebrának hívják. Az öbölben kikötőhely akad bőven. Vizet és üzemanyagot is tudunk itt szerezni, és ha megéheznénk, barátságos éttermek várnak minket a part mentén.

3.nap: Dewey Harbor – Saba-sziget(Port Bay Harbor)

31, 80 km (19, 76 mi)
Ez a mindössze 13 négyzetkilométernyi kis sziget, Hollandia speciális községe és csupán 4 település található itt. Sok más karibi területhez hasonlóan ez is egy olyan sziget, amit még nem változtatott meg teljesen, a rohanó, modern világ. Egyetlen kikötője van itt, a Port Bay Harbor, ez azonban jól felszerelt és itt minden fontosabb dolgot el is tudunk intézni.

4.nap: Saba-sziget – Saint Thomas (Yacht Haven Grande)

9, 00 km (5, 60 mi)
Amikor közeledünk Saint Thomas felé olyan látvány fogad miket, mintha a sziget „beúszna a tengerbe”. Ezen az úton legyen az első célpontunk a főváros, Charlotte Amelie. A Yacht Haven Grandéból könnyen megközelíthetjük a Virgin-szigeteket körülvevő vizek bármelyikét. A dokk sétatávolságra van Charlotte Amelie történelmi belvárosától és a közelben találjuk a térség egyik legszebbnek titulált strandját is, a Magen’s Bayt.
Kikötők Saint Thomason

5.nap: Yacht Haven Grande (Charlotte Amelie) –Sapphire Beach (Red Hook)

14, 00 km (8, 70 mi)

A Sapphire Beach nagyjából ötpercnyire van Red Hooktól. Nem messze innen mesés korallzátonyokat és gyönyörű fehér homokú partokat fedezhetünk fel. Rengeteg pompás étterem és üzlet vár a Marina Marketen, impozáns kilátással. Tökéletes hely ahhoz, hogy kicsit jobban megismerjük Saint Thomast. A környék gyönyörű szép strandjairól is ismert, mint például a védett vízű Nazareth Bay.

6.nap Red Hook – Culebrita

50 km (31, 1 mi)
Culebrita, Culebra kis testvére. Hosszú korall-szigetével természetvédelmi övezet és része a Culebra Nemzeti Vadvédelmi Területnek. Itt magasodik az égbe az ország egyik legrégebbi világítótornya, ahonnan, ha tiszta az idő, csodálatos kilátás nyílik. Pihenésként strandolhatunk a Tortugán, melyet a sziget őslakó teknőseiről neveztek el, de ha inkább mászkálnánk a parton, a mangrovefákkal körül kerített festői Almodovar-öböl sem fog csalódást okozni.

7. nap: Culebrita – Isla Palomino – Fajardo

37, 20 km (23, 12 mi)
Fajardo partjától nem messze, körül-belül öt kilométerre található ez a pici, lakatlan magánsziget, Palomino. A szigettől kissé délre találunk egy jó horgonyzó helyet, közvetlenül a Palominitos sziget zátonyai mögött. Csodálatos fehér homokos tengerpartokban, korallzátonyokban, és rengeteg lenyűgöző állatfajban gyönyörködhetünk, vagy belekóstolhatunk az igazi karibi luxusba is. Lazításként igyunk egy koktélt és élvezzük a minket körülvevő türkiz vizet.

14 napos vitorlás útiterv Saint Thomas körül

vitorlás útvonaltervező Saint Thomas körül
1.nap Fajarodo – Puerto Mosquito (Vieques) 44, 90 km (27, 90 mi) 2.nap Puerto Mosquito – Ensanada Honda Bay (Culebra) 41, 90 km (26, 03 mi) 3.nap Ensanada Honda Bay – Elephant Bay (Saint Thomas) 35, 05 km (21, 78 mi) 4.nap Elephant Bay – Saint James Bay (Saint Thomas) 15, 80 km (9, 82 mi) 5.nap Saint James Bay – Cruz Bay (Saint John) 4, 90 km (3, 05 mi) 6. nap Cruz Bay – Great Harbour (Jost van Dyke) 16, 05 km (9, 97 mi) 7. nap Great Harbour – Deadman’s Bay (Peter Sziget) 28, 10 km (17, 46 mi) 8. nap Deadman’s Bay – Great Dog Sziget 18, 41 km (11, 44 mi) 9. nap Great Dog-sziget- Prickly Pear-sziget 10, 15 km (6, 31 mi) 10.nap Prickly Pear-sziget – Soper’s Hole (Tortola) 39, 35 km (24, 45 mi) 11. nap Soper’s Hole – Saga Haven (Saint Thomas) 21, 30 km (13, 24 mi) 12. nap Saga Haven – Culebrita 41, 70 km (25, 91 mi) 13.nap Culebrita – Palomino-sziget 38, 75 km (24, 08 mi) 14. nap Palomino-sziget – Fajardo 9, 60 km (5, 96 mi)

Hajós benzinkutak Puerto Rico környékén, hajó tankolási lehetőségek Saint Thomason

Hajós benzinkutak Puerto Rico-n

  • GUAYANILLA: Mélység: 9.14 m, Nyitvatartás: 9-19, GPS Koordináták:17°59′52.00″N 66°45′55.00″W
  • MAYAGUEZ: Mélység: 11-12 m, Nyitvatartás: 08-20, GPS Koordináták: 18°12′50.00″N 67°9′39.00″W
  • PONCE: Mélység: 7.1m – 9.1 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 18°0′0.00″N 66°36′58.00″W
  • SAN JUAN: Mélység: 9.4 -10 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 18°27′27.97″N 66°5′57.28″W
  • YABUCOA: Mélység: 14-15 m, Nyitvatartás: 9-19, GPS Koordináták: 18°2′51.44″N 65°49′24.18″W

Hajó tankolási lehetőségek Saint Thomason

  • CROWN BAY MARINA: Mélység: 10 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták:18° 20′ 24″N 64° 57′ 24″W
  • YACHT HAVEN GRANDE: Mélység: 7, 6 m, Nyitvatartás: 7:30-18:00, GPS Koordináták: 18.501159, -64.932187
  • COMPASS POINT MARINA: Mélység: 7.1m – 9.1 m, Nyitvatartás: 8-18, GPS Koordináták: 18.318584442138672, -64.86392974853516

Amennyiben Puerto Ricot és Saint Thomast választjuk következő hajóutunk célpontjául, számtalan lehetőség közül szemezgethetünk. A Virgin-szigetek bármelyikére elhajózhatunk, de ha szívesen időzünk a szárazföldön is, bőven találunk majd látnivalót. Nem fogunk unatkozni, ha csupán pár napig időzünk el itt, de akkor sem, ha hetekre, vagy akár hónapokra maradunk. Számtalan kincset fedezhetünk fel, feltöltődhetünk, elmenekülhetünk a modern és felgyorsult világ elöl, vagy éppen belekóstolhatunk a forró trópusi életbe. Bármi is legyen a cél az út során, meg fogjuk találni azt, ami a szívünknek leginkább kedves.

5/5 - (420 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.