A Kükládok partvidéke sajátságos elhelyezkedésének köszönhetően számtalan természeti csodát rejt. A marinák a legbiztonságosabb kikötést és védelmet kínálják. Csodálatos mediterrán természeti környezetben, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő városkák közvetlen közelében találhatók. Ezek a gyöngyszemek egymástól alig pár órányi távolságra vannak. Kihagyhatatlan úti cél egy változatosságra és kalandra vágyó tengeri hajósnak.

Bővebb információt a kükládoki hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Kükládokról, Kükládok időjárása. Meríts ihletet a kükládoki hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a kükládoki vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a kükládoki hajózás írásunkat.

A Kükládok szigetcsoport elhelyezkedése

A Kükládok szigetcsoport Görögország keleti részén található, az Égei-tenger közepén. Nagyjából 20 lakott és számos apróbb szigetecske alkotja. Délre tőle Kréta szigete található, keletre pedig a Dodekanészosz szigetcsoport határolja.

A Kükládok története

A szigetcsoport nagy része már az ókorban is lakott volt. Az első ismert telepesek és lakosok nagyrészt a kükládi népből származnak. Őket követték a minósziak, akiktől több tárgyi emlék és ókori város maradt fenn. A szigetek többször is gazdát cseréltek a későbbiekben. A Római Birodalom idejében több szigetet is arra használtak, hogy politikai foglyokat és bűnözőket száműzzenek rájuk. Miután megbukott a Római Birodalom, a szigetek jórészt velencei befolyás alá kerültek. Ebben a korszakban egyes szigeteken kalózok éltek, akik rendszeresen fosztogatták a velenceiek hajóit és városait. A velenceiek távozását követően nagyrészt török uralom alá kerültek a szigetek. Az 1800-as években történt görög szabadságharc eredményeképp a szigetek is felszabadultak az Oszmán Birodalom uralma alól. Napjainkban főleg turizmusból élnek a szigetek lakói, de foglalkoznak még halászattal és mezőgazdasággal is.

A Kükládok éghajlata

A Kükládok szigetcsoport mediterrán éghajlatú. A nyarak szárazok és melegek. Július-augusztus között tetőzik a napi átlaghőmérséklet, ilyenkor a 24 fokot is meghaladja. A tengervíz is nagyjából 24 fokos ekkor, így búvárkodásra és úszásra egyaránt kiváló. Csapadék szinte egyáltalán nem esik nyáron. A jellemző széljárás az északi-északnyugati irányokból fújó meltemi, amely júniustól szeptember elejéig uralkodik a térségben. Szeptember közepétől egészen a következő tavaszig változatos a széljárás, de nagyrészt a déli sirokkó jellemző. Télen 10-14 fok közötti átlaghőmérsékletek uralkodnak, a tengervíz 14-15 fokos. Az északi szigetek magasabb pontjain még havazás is előfordulhat.

Főbb látnivalók a Kükládok térségében

Szinte minden szigeten találhatsz egyedi látnivalókat és érdekességeket. A szigetek nagy részére jellemző a templomok és kápolnák jelenléte. Sokan aktívan gyakorolják a keresztény vallást, ezért a szentek névnapjain ünnepségeket tartanak. Ezekre általában látogatóként is részt vehetsz. Ha az egyes szigetek történelmére vagy kíváncsi, a legtöbb fővárosban találsz pár múzeumot. Sok helyen találhatsz az ókori görög vagy minószi civilizációkból fennmaradt romokat. Például Santorini vagy Amorgos szigeteken számos ilyen rom felfedezésére nyílik lehetőséged.

A Kükládok gasztronómiája

Nagyon változatos enni- és innivalókkal találkozhatsz a Kükládok térségében. Szinte mindenhol megtalálod a szokásos görög fogásokat. Gyros-t, baklavát, szouvlaki-t és töltött zöldségeket majdnem minden hagyományos görög étteremben találsz. Ezek se rosszak, de mindenképpen érdemes megkóstolnod az egyes szigetek helyi különlegességeit! Naxos például a burgonyatermesztéséről híres, ezért itt számtalan egyedi receptben használják. Ha szereted az alkoholos italokat, ugyanitt megízlelheted a kitron-t is. Antiparos szigete a borászatról és a vegyszermentes zöldségeiről híres. Amorgos-on gyógyteákat és kétféle helyi alkoholos különlegességet próbálhatsz ki, ezeket Psimeni raki és Rakomelo néven keresd a helyi üzletekben. Láthatod tehát, hogy minden sziget gasztronómiája kicsit más. Utad megtervezése közben nézz utána, hogy hol miket érdemes megkóstolni!

Strandok a Kükládok szigetein

A Kükládok szigetcsoport nagyon közkedvelt a strandolni vágyók között. Bármilyen strandokat és partokat is kedvelsz, szinte biztosan megtalálod a számításodat! Bizonyos szigeteken szinte minden partszakasz zsúfolt nyáron, ilyen például a buliszigetként elhíresült Mikonosz. Ha nyugodtabb környezetben fürdőznél, számos sziget és partszakasz áll rendelkezésedre. Homokos, kavicsos és sziklás partokat egyaránt találhatsz. Ezekből a finom arany homokos, lassan mélyülő strandokat ajánljuk figyelmedbe, ha családbarát helyen fürdőznél. Az alábbiakban néhány jellemzőbb strand-típust mutatunk be a Kükládok térségéből.

Kalotaritisa beach, Amorgos

A sziget déli oldalán találod ezt a hosszú, homokos partszakaszt. Ha kedved tartja, innen könnyen áthajózhatsz a szomszédos Gramvousa szigetre. Kalotarisia partján egyetlen magányos büfé várja a turistákat, de nyugágyakat ez sem kínál fogyasztóinak. Mindkét helyre jellemző, hogy szinte egyáltalán nincsenek büfék és szolgáltatások, ezért mindennel előre kell készülnöd. Pont ezért csendes és nyugodt helyek ezek, kevés turista szokott erre fürdőzni.

Panagia beach, Antiparos

A sziget egyik legszebbjének tartott Panagia partot Antiparos fővárosától délre 1 kilométerre találod. Könnyen lejuthatsz ide a fővárosból, mert még buszmegállót is találsz a part mellett. Hatalmas, nyugodt öble azúrkék vízzel és aranyszínű finom homokos parttal vár. Ha már nehezen bírod a tűző napot, behúzódhatsz a partot szegélyező fák árnyékába. Ha megszomjazol, a közelben tavernát is találsz, ahol ínycsiklandó finomságokat és italokat kínálnak.

Panermos beach, Naxos

Naxos keleti oldalán találod ezt az igencsak elszigetelt öblöt. Gyönyörű kristálytiszta vizével és finom homokos partjával ideális választás a nyugodt fürdőzéshez. Ha megéheznél vagy megszomjaznál, a partszakasz mögött találsz egy apró kávézót. Ha az állva evezős SUP vízisport érdekel, ugyanitt tudsz bérelni SUP deszkát is.

Paradise Beach, Mykonos

Mikonosz legnépszerűbb, leghangosabb és legzsúfoltabb partja a Paradise. Teljes mértékben rendezett, tele nyugágyakkal, bárokkal és éttermekkel. Felszereltségben vetekedik a nagyvárosok strandjaival: wifit, értékmegőrzőt, hatalmas parkolót, öltözőszobákat és zuhanyzókat is találsz itt.

Hajóbérlés a Kükládokon

Számos küklád szigetről elindulhatsz hajóddal, de ha a Kükládok egészét érintő körutat tervezel, akkor Athén egyik keleti kikötőjét érdemes választanod. Az alábbiakban megtalálod a térség összes fontos kikötőjének rövid ismertetését.

Karavotsai Marina, Folegandros

Folegandros egyetlen jelentős kikötője elég kicsi. Legfeljebb 4 méteres merülésű, 60 méter hosszú hajók fogadására képes. A gyönyörű természeti környezet által övezett kikötőben vízfeltöltési lehetőséget, bárokat, éttermeket és piacot találsz.

Kalamaki-Alimos Marina

A legtöbb bérhajó innen indul, ez a kikötő Athénon belül a Paleon Faliron negyedben található. Jól megközelíthető tömegközlekedéssel és taxival még akkor is, ha a reptérről érkezel. Hajód étel- és italkészletét előre feltöltetheted, ha már megérkezéskor egyből útra készen szeretnél lenni. Akár 1080 hajó horgonyozhat az öbölben, szárazdokkra pedig 600 hajó helyezhető. A kikötő legfeljebb 40 méter hosszú hajók fogadására képes. A víz mélysége 6.5 méter.

Olympic Marina, Sounion fok

A gyönyörű kilátással rendelkező Sounion foknál található Olympic Marina 680, legfeljebb 40 méter hosszú hajó fogadására képes. A maximális vízmélység itt 10 méter. Széleskörű szolgáltatásokkal várják a hajózókat, így például ingyenes wifit, áramellátást, hajószervizt és tankolási lehetőséget is kínálnak.

Lavrion Marina

Sok hajós az Attikai-félsziget keleti részén fekvő Lavrion kikötőjében kezd, itt 680 hajónak jut hely. Az öbölben épült kikötő maximális mélysége 7 méter, a beérkező hajók pedig legfeljebb 30 méter hosszúak lehetnek.

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Siros

A picike Siros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxos Marina, Naxos

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.

Paroikia Marina, Paros

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter.

Tinos Marina, Tinosz

Ez a közepes méretű kikötő Tinoszban, a szigettel megegyező nevű városban található. Az 5.5 méteres mélységű kikötőben legfeljebb 60 méter hosszú hajók köthetnek ki, melyek számára számos szolgáltatást kínálnak. Innen könnyen elérheted a sziget összes nevezetességét és tengerpartját.

Mikonos Marina, Mikonosz

A Mikonosz szigetén, a szigettel egyazon nevű város kikötőjében legfeljebb 40 méter hosszú hajók köthetnek ki. Egyszerre 30 hajó horgonyozhat egyszerre. A vízmélység 4.5 méter. Éttermek, szállodák, autókölcsönzők és egyéb szolgáltatások mellett hajószerviz is található itt.

Apollonia Marina, Naxos

Ez egy nagyobb kikötő Naxos északkeleti partján, a vele megegyező nevű városban. A legfeljebb 60 méteres hajók fogadására alkalmas, 4 méteres merülésű kikötőben alapszintű hajózási szolgáltatásokat kínálnak. Találhatsz még itt néhány éttermet és bárt is.

Karavostasi Marina, Ios

Ez egy közepes méretű kikötő Ios szigetén. 4 méter mély vizében legfeljebb 60 méteres hajókat fogadnak. Számos hasznos szolgáltatással, vízkészlet-feltöltéssel és remek éttermekkel várják a hajósokat.

Adhamas Marina, Milos

Adhamas városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz.

Athinios Port

Santorini legnagyobb kikötője az Athinios, mely a sziget nyugati oldalán található. „Új kikötő” vagy „Thira kikötő” néven is ismert, több száz jacht lehorgonyzására alkalmas. Kiválóan felszerelt, víz, villamos energia, étterem és üzemanyagtöltő állomás is a rendelkezésedre áll. A kikötő nagyon forgalmas, különösen a nyári főszezonban.

Skala Port

Ez a régi kikötő, mely a Santorini turisztikai központjának számító Fira nevű település alatt található. Legfőbb jellemzője, hogy kis méretű, így a nagyobb hajók itt nem horgonyozhatnak le. Utóbbiak utasait vízi taxival szállítják a szárazföldre. Innen a települést 600 lépcsőfokon keresztül érheted el, melyet gyalogosan, felvonóval, esetleg szamár- és öszvérháton tudsz megtenni. Ha megéheznél, a kikötőben vannak éttermek, tavernák, a kis üzletekben pedig ajándéktárgyakat vagy hagyományos helyi termékeket is vásárolhatsz.

Ammoudi Port

A festői Ammoudi Santorini északnyugati partján fekszik, Oia mellett, Firastól körülbelül 13 km-re. Kis kikötőjét akár 20 méter hosszú jachtok is igénybe vehetik. A vízparton hagyományos haltavernák közül választhatsz, ahol megkóstolhatod a friss halakat és a helyi receptek alapján készült ízletes fogásokat.

Vlychada Port

A közelmúltban átadott Vlychada Santorini legvédettebb kikötője. Akár 25 méter hosszú hajók lehorgonyzására is alkalmas. A mélység 4 méter. Van víz, villamos energia és benzinkút; a part mentén bárok, éttermek is várnak.

A Kükládok szigetcsoport szinte végtelen szórakozási és kirándulási lehetőségeket kínál! Nem számít, hogy pörgős vagy nyugodt típus vagy, garantáltan életre szóló élményekkel gazdagodsz utad során!

Másik Kükládok hajós úti cél,vagy görög hajóbérlés.

Cyclades időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Cyclades maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Cyclades
szelerosseg Cyclades

Cyclades szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Cyclades esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel a Kükládokat

1.nap Fira (Santorini) – Oia 9.53 km (5.92 mi), 2.nap Oia – Karavostasis (Folegandros -sziget) 42.34 km (26.31 mi), 3.nap Folegandros – Alopronia (Sikinos -sziget) 19.87 km (12.35 mi), 4.nap Sikinos – Chora (Ios -sziget ) 12.80 km (7.95 mi), 5.nap Chora – Ag. Georgios (Iraklia -sziget) 38.18 km (23.72 mi), 6.napIraklia – Keros -sziget 16.29 km (10.12 mi), 7.nap Keros – Vlychada – Santorini 82.37 km (51.18 mi)Hajóbérlés a Kükládokon

Olvass tovább ha santorini vitorlázás érdekel

1.nap Adamas (Milos) – Sarakiniko – Pollonia 22.51 km (13.99 mi), 2.nap Pollonia – Kimolos 6.50 km (4.04 mi), 3.nap Kimolos – Kamares (Sifnos -sziget) 26.11 km (16.22 mi), 4.nap Kamares – Paros 53.69 km (33.36 mi), 5.nap Paros – Paliochori 75.15 km (46.69 mi), 6.nap Paliochori – Kleftiko 16.94 km (10.53 mi), 7.nap Kleftiko – Ammuodaraki Beach – Embourios – Adamas 23.67 km (14.71 mi). Kükládoki hajóbérlés

Olvass tovább ha milosi vitorlázás érdekel

1.nap Mykonos – Tinos (Tinos -sziget) 17, 58 km (10, 92 mi), 2.nap Tinos – Gavrio 54, 30 km (33, 74 mi), 3.nap Gavrio – Vourkari (Kea -sziget) 46, 33 km (28, 79 mi), 4.nap Vourkari – Merihas (Kithnos -sziget) 37, 98 km (23, 60 mi), 5.nap Merihas – Livadi (Serifos -sziget) 46, 54 km (28, 92 mi), 6.napLivadi – Kamares (Sifnos -sziget) 23, 25 km (14, 45 mi), 7.nap Kamares – Ermúpoli – Mykonos 98, 13 km (60, 97 mi)

Vitorlás útvonalterv a Kükládokon

Olvass tovább ha mikonoszi vitorlázás érdekel

1.nap Paros (Parikia) – Kolymbithres 18.50 km (11.49 mi), 2.nap Kolymbithres – Santa Maria Beach 13.78 km (8.56 mi), 3.nap Santa Maria Beach – Naxos 8.70 km (5.40 mi), 4.nap Naxos – Aliki 28.94 km (17.98 mi), 5.nap Aliki – Kamares (Sifnos -sziget) 57.83 km (35.93 mi), 6.nap Kamares – Livadi (Serifos -sziget) 22.85 km (14.20 mi), 7.nap Livadi – Serifopoula – Parikia 70.02 km (43.51 mi). Kükládoki hajós útvonalterv

Olvass tovább ha parosi vitorlázás érdekel

1.nap Naxos (Naxos) – Parikia (Paros) 28, 45 km (17, 68 mi), 2.nap Parikia (Paros) – Sifnos 53, 94 km (33, 52 mi), 3.nap Sifnos – Milos 43, 65 km (27, 12 mi), 4.nap Milos – Kithnos 78, 82 km (48, 98 mi), 5.nap Kithnos – Siros 68, 47 km (42, 55 mi), 6.nap Siros – Mykonos 33, 96 km (21, 10 mi), 7.nap Mykonos – Apollonia (Naxos) – Naxos (Naxos) 62, 02 km (38, 54 mi

Kükládoki vitorlás útvonaltervező

Olvass tovább ha naxosi hajós útvonalterv érdekel

1.nap Ermoupolis (Syros) – Tinos 22, 05 km (13, 70 mi), 2.nap Tinos – Gavrio (Androsz) 55, 38 km (34, 41 mi), 3.nap Gavrio (Androsz) – Kea 45, 60 km (28, 33 mi), 4.nap Kea – Kithnos 37, 99 km (23, 60 mi), 5.nap Kithnos – Parikia (Paros) 84, 99 km (52, 81 mi), 6.nap Parikia (Paros) – Mykonos 47, 04 km (29, 23 mi), 7.nap Mykonos – Delos – Ermoupolis (Syros) 41, 08 km (25, 53 mi).

Vitorlásbérlés a Kükládokon

Olvass tovább ha syrosi vitorlázás érdekel

1. nap Mykonos – Tinos 17, 62 km (10, 95 mi), 2. nap Tinos – Siros 22, 05 km (13, 70 mi), 3. nap Siros – Kithnos 67, 88 km (42, 18 mi), 4. nap Kithnos – Serifos 41, 65 km (25, 88 mi), 5. nap Serifos – Milos 50, 59 km (31, 43 mi), 6. nap Milos – Sifnos 42, 31 km (26, 29 mi), 7. nap Sifnos – Antiparos – Paros 65, 97 km (40, 99 mi)
Hajós útvonaltervező Kükládok

1. nap Athén (Lavrion-i Olympic Marina) – Kea 27, 68 km (17, 20 mi), 2. nap Kea – Kithnos 37, 99 km (23, 60 mi), 3. nap Kithnos – Sifnos 61, 77 km (38, 38 mi), 4. nap Sifnos – Milos 43, 65 km (27, 12 mi), 5. nap Milos – Ios 86, 09 km (53, 49 mi), 6. nap Ios – Thira (Santorini) – Kamari (Santorini) 68, 56 km (42, 60 mi), 7. nap. Kamari (Santorini) – Iraklia 55, 29 km (34, 35 mi), 8. nap. Iraklia – Katapola (Amorgos) 36, 86 km (22, 90 mi) , 9. nap. Katapola (Amorgos) – Apollonia (Naxos) – Naxos (Naxos) 70, 08 km (43, 54 mi), 10. nap. Naxos (Naxos ) – Parikia (Paros) 28, 45 km (17, 68 mi), 11. nap. Parikia (Paros) – Mykonos 47, 04 km (29, 23 mi), 12. nap. Mykonos – Tinos 17, 30 km (10, 75 mi), 13. nap. Tinos – Siros 22, 55 km (14, 01 mi), 14. nap. Siros – Makronisos – Athén (Lavrion-i Olympic Marina) 93, 29 km (57, 97 mi)
Kükládok hajós útvonaltervező

Olvass tovább ha vitorlázás a Kükládokon, vagy másik hajóbérlés Görögországban érdekel

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe