Az Égei-tenger partvidéke sajátságos elhelyezkedésének köszönhetően számtalantermészeti csodát rejt. A marinák a legbiztonságosabb kikötést és védelmet kínálják. Csodálatos mediterrán természeti környezetben, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő városkák közvetlen közelében találhatók. Ezek a gyöngyszemek egymástól alig pár órányi távolságra vannak.Kihagyhatatlan úti cél egy változatosságra és kalandra vágyó tengeri hajósnak
Bővebb információt az Égei-tengeri hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk az Égei-tengerről, Égei-tenger időjárása. Meríts ihletet az Égei-tengeri hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz az Égei-tengeri vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a Égei-tengeri hajózás írásunkat!

Felejthetetlen utazást szeretnél, ahol aktív programokat is találsz? Történelmi időutazásra vágysz a mítoszok földjén? Akkor az Égei-tenger partvidéke ideális választás! Görögországban megcsodálhatod az ókori városokat és látnivalókat. Csodáld meg a gyönyörű természetet!

Az Égei-tenger elhelyezkedése

Az Égei-tenger, a Földközi-tenger egyik nyúlványa, mely a görög félsziget és Anatólia között helyezkedik el. A Dardanellákkal a Márvány-tenger, a Boszporusszal a Fekete-tenger köti össze.

Az Égei-tenger története

A tenger partján két ősi civilizáció is született, a krétai Minosz és a peloponnészoszi Mükéné. Később a területen perzsák, rómaiak, bizánciak, velenceiek, szeldzsuk törökök és oszmánok éltek. Megjelentek a térségben a görög városállamok, például Athén, vagy Spárta. Ez a régió számított az ókorban a demokrácia bölcsőjének.Az ókorban többféle magyarázat is létezett a tenger nevének eredetére. Az egyik szerint a nevét az Aegae városáról kapta. Mások úgy tartották, hogy Aegea-ról, az amazonok királynőjéről nevezték el, aki a tengerbe fulladt. Más monda szerint Aegeusról, Thézeusz apjáról kapta a nevét, aki a tengerben ölte magát, mikor fia halálhíréről értesült.

Strandok az Égei-tengeren

Az Égei-tenger leghíresebb partjai, szigetei Görögország területén találhatóak. Az észak-keleti-égei szigetek kevésbé népszerűek, mint más sziget csoportok, azonban gyönyörű mediterrán, keleti-égei strandok találhatók mindenhol, egzotikus kristálytiszta vízzel. A homokos partokon kívül híres középkori falvakat fedezhetsz fel.

Lemonakia strand, Szamosz-sziget:

Szamosz egyik legszebb strandja, a Lemonakia, amely a sziget északi oldalán található, közel a turisták által kedvelt helyekhez. A gyönyörű fenyőfákkal körülvett Lemonakia kristálykék-zöld vízzel és fehér kavicsokkal várja a strandolókat. Ez a strand minden fontos kellékkel felszerelt. Ezért nagy népszerűségnek örvend.

Livadi strand, Ikaria-sziget

Az Ikaria sziget északi oldalán található Livadi, amely egy nagy strand kék vízzel és puha homokkal a parton. Napozóágyakkal és napernyőkkel csak részben felszerelt. Örményország és a Gialiskari tengerparti falvak között található, ez a partszakasz könnyen megközelíthető

Tsamadou strand, Szamosz-sziget:

Szamosz második leghíresebb strandja, a Tsamadou, amely a sziget északi oldalán található, Kokkari turisztikai falu közelében. Egy rövid út vezet a főúton, egészen a tengerpartig. Itt fantasztikusan kék zöld vizet, kavicsokat és fenyőfákat láthatsz. Az elő- vagy utószezonban a strand egy részét a naturisták látogatják. A főszezonban a strandot átlagos közönség veszi birtokba, és ilyenkor nagyon zsúfoltnak számít.

Golden strand, Thasszosz-sziget

A Thasszosz-sziget keleti oldalán található az úgy nevezett Golden Beach, amely fantasztikus hely a kikapcsolódásra. Puha aranyszínű homokkal borított, így nem véletlen, hogy ez a hely Thassos legnépszerűbb strandjai közé sorolható. Részben napágyakkal és napernyőkkel van felszerelve, hagyományos éttermek és szállodák mellett fekszik.

Emporios Mavros Gialos tengerpart, Chios szigete:

A Chios sziget déli oldalán található a Mavros Gialos Emporios. A neve valójában fekete partszakaszt jelent, a partot lefedő fekete kavicsok miatt. Vad sziklák veszik körül ezt a helyet, ezáltal vadregényes hangulatot teremt a parton. A strand nagyméretű és minden látogató számára biztosít helyet. Fedezd fel a strandot egy jachttal!

Főbb látnivalók az Égei-tengeren

Az Égei-tenger partvidékén igazi színes, és izgalmas programokkal, látványosságokkal gazdagodhatsz. Igen népszerű program a vitorlázás vagy a hajózás, jachtozás. Fedezd fel a kevésbé ismert, de lenyűgöző szigeteket hajóval, mint például Naxos, Patmos és Ios.Élvezd a jó időt, egy Santorini kávézó teraszán ülve, esetleg fedezd fel Mykonos szűk utcáinak és kikötőinek csodáit! Látogass el a gyönyörű középkori Rodosz város központjába! Ismerkedj meg az ősi mitológiával és híres klasszikus művészekkel és filozófusokkal! Fedezd fel Ephesus romjait, ismerkedj meg a világ legjobban megőrzött klasszikus korszakával. Kóstold meg a helyi ételeket és ínyenc különlegességeket!

Időjárás az Égei-tengeren

Az Égei-tenger partvidékét, mediterrán éghajlat jellemzi, és jól művelhető, termékeny talajok veszik körül. A telek enyhék és csapadékosak, a nyarak forróak és szárazak. A víz hőmérséklete nyári időszakban elérheti a 24 °C -t is.
Nyáron az égen szinte soha nem látunk felhőket. Az eső a nyári hónapokban gyakorlatilag ismeretlen vendég. A tenger júniustól augusztusig 23-25 0C-ra is felmelegedhet, de még októberben is 23 0C-os.

Görögország területe folyamatosan szeles, azonban a széljárás folyton változik. A nyári hónapokban uralkodó szél, a meltemi névre hallgat. Júniustól északnyugati és északkeleti irányból fúj. Teljes erejét, az 5-ös és 8-as közötti Beaufort erősséget, júliusban és augusztusban éri el. Szeptember végén, október elején beköszönt a tengeri szél, amely délkeleti és délnyugati irányból fúj. Kifejezetten déli szél, többnyire tavasszal és ősszel dominál, 2-4-es erősséggel. A jellemző széljárás miatt Görögországban tavasszal és ősszel délről északra, míg nyáron északról délre haladva érdemes egy vitorlázási útvonalat tervezni.

A hullámzás a horvát szigetvilághoz képest kedvezőbb, mivel a görög szigetek közötti távolságok nagyobbak. A Kelet-Földközi-medencében az óra járásával ellentétes irányú az áramlás, míg a török partok mentén északnak fut. A kelet-görög partoknál déli irányú, és a Peloponnészoszi-félszigetet nyugati oldalán már az északi áramlás dominál.

Hajóbérlés az Égei-tengeren

A hajózás meghatározónak minősül a térségben, ezért több, mint 50 kikötő helyezkedik el az Égei-tenger partvidékén. A kisebb kompkikötőktől egészen a nagyobb, óceánjáró hajókikötőkig, minden féle megtalálható itt. A kikötők többsége jól felszerelt és kiváló szolgáltatásokkal várja a hajósokat. Az üzemanyag töltőállomások mellett, szervízek és extra szolgáltatások is elérhetőek. Íme néhány:

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnosz

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Szirosz

A picike Szirosz szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxosz Marina, Naxosz

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.

Paroikia Marina, Parosz

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter.

Tinosz Marina, Tinosz

Ez a közepes méretű kikötő Tinoszban, a szigettel megegyező nevű városban található. Az 5.5 méteres mélységű kikötőben legfeljebb 60 méter hosszú hajók köthetnek ki, melyek számára számos szolgáltatást kínálnak. Innen könnyen elérheted a sziget összes nevezetességét és tengerpartját.

Mykonos Marina, Míkonosz

A Mikonosz szigetén, a szigettel egyazon nevű város kikötőjében legfeljebb 40 méter hosszú hajók köthetnek ki. Egyszerre 30 hajó horgonyozhat egyszerre. A vízmélység 4.5 méter. Éttermek, szállodák, autókölcsönzők és egyéb szolgáltatások mellett hajószerviz is található itt.

Adhamas Marina, Milosz

Adhamasz városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz.

Vlychada kikötője

A közelmúltban átadott Vlychada Santorini legvédettebb kikötője. Akár 25 méter hosszú hajók lehorgonyzására is alkalmas. A mélység 4 méter. Van víz, villamos energia és benzinkút; a part mentén bárok, éttermek is várnak

Kos kikötője

Mandrakitól körülbelül 1 kilométerre délre fekszik az új kikötő, a Kos Marina. 250 kikötőhellyel rendelkezik, és felszereltsége a mai igényeket maximálisan kielégíti. 24 órás szolgálat, elsősegély, internet és bank található a komplexumban. Bevásárlóközpont épült közvetlenül mellette, és autókölcsönzésre is van lehetőséged. Butikok, bárok, éttermek és szálláslehetőségek ajánlatai versenyeznek a vendégekért. Komplett hajójavító műhely, és hajós felszerelést kínáló bolt is helyet kapott a területen. Tankolási lehetőség is van, illetve teljes körű segítség is kérhető a környéki hajóstúrákhoz.

Rodosz kikötője

Rodoszban a kompkikötő mellett, a fő horgonyzóhely a Rodosz Marina, amely egy nagyon jól felszerelt kikötő. Az alapszolgáltatások mellett számos extra is megtalálható. A 20 m mélységű kikötőben két szupermarket működik és egy piactér, de pénzváltó, étterem, ATM is megtalálható. Ideális kiindulóhely egy kalandos naphoz, ahonnan felfedezheted a környékbeli szigeteket, öblöket.

Kalamaki-Alimos marina

Athén fő kikötője az Alimos marina. 1000 férőjével az egyik legnagyobb görög kikötő, ami a városközponttól 15 kilométerre délnyugatra található. További 1080 kikötőhely szolgál, míg a dokkoló területén 600 hajót fogadnak el. Legfeljebb 40 méter hosszú jachtok befogadására alkalmas; maximum 6, 5 méter merüléssel. A kikötő jól felszerelt és nagyszerű szolgáltatásokat nyújt a hajósok számára.

Olimpic marina – Szounion-fok

A gyönyörű kilátással rendelkező Olympic Marina a Szounion-fokon található.680 darab, legfeljebb 40 méter hosszú jachtot tud befogadni. A maximális vízmélység itt 10 méter. A szolgáltatások széles skáláját kínálja, beleértve az ingyenes Wi-Fi-t, az áramellátást, a hajószervizeket és az üzemanyag-feltöltést.

Lavrion Marina

Sok hajós az Attika-félsziget keleti részén található Lavrion kikötőjéből indul, amely legfeljebb 680 jacht befogadására képes. Az öbölben épített kikötő maximális mélysége 7 méter, a beérkező hajók pedig akár 30 méter hosszúak is lehetnek.

Garantáltan szuper nyaralás vár rád, ha az Égei-tengerre érkezel. A történelmi élmények, a finom homokos mediterrán tengerpartok és strandok mellett, az ízletes helyi ételek ízei is rabul ejtenek majd. Az öblök, szigetek tökéletes lehetőségeket kínálnak, búvárkodáshoz, túrákhoz, hajózáshoz. Vágj bele Te is egy gyönyörű, felejthetetlen utazásba!

Aegean Sea időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja the Aegean Sea maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Aegean Sea
szelerosseg Aegean Sea

the Aegean Sea szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram the Aegean Sea esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel az Égei-tengert!

1.nap Athén – Selinia Salamis (Salamina -sziget) 9.42 km (5.85 mi), 2.nap Salamina – Aegina 26.25 km (16.31 mi) 3.nap Aegina – Poros (Poros -sziget) 35.54 km (22.08 mi), 4.nap Poros – Ermioni 40.00 km (24.85 mi), 5.nap Ermioni – Idra (Idra -sziget) 19.58 km (12.16 mi), 6.nap Idra – Coressia (Kea -sziget) 83.19 km (51.69 mi), 7.nap Kea – Sounion – Athén77.30 km (48.03 mi)Hajóbérlés az Égei-tengeren

Olvass tovább ha athéni vitorlázás, vitorlázás Athénból Mikonoszra, vitorlázás Athénból Santorinire, vagy Szaroniki öböl vitrolás úti célok éredkelnek

1.nap Kos – Kefalos 46.37 km (28.81 mi), 2.nap Kefalos – Astipalea -sziget 65.13 km (40.47 mi), 3.nap Astipalea – Syrna & Stefania -sziget 35.47 km (22.04 mi), 4.nap Stefania – Krevatia (Chalki -sziget ) 80.75 km (50.18 mi), 5.nap Chalki – Tilos 33.83 km (21.02 mi´) 6.napTilos – Mandraki 35.74 km (22.21 mi), 7.nap Mandraki – Agios Fokas – Kos 59.47 km (36.95 mi)Égei-tengeri hajóbérlés

Olvass tovább ha kosi vitorlázás, vagy dodekanéz vitorlás utak érdekelnek

1.nap Mykonos – Tinos (Tinos -sziget) 17, 58 km (10, 92 mi), 2.nap Tinos – Gavrio 54, 30 km (33, 74 mi), 3.nap Gavrio – Vourkari (Kea -sziget) 46, 33 km (28, 79 mi), 4.nap Vourkari – Merihas (Kithnos -sziget) 37, 98 km (23, 60 mi), 5.nap Merihas – Livadi (Serifos -sziget) 46, 54 km (28, 92 mi), 6.napLivadi – Kamares (Sifnos -sziget) 23, 25 km (14, 45 mi), 7.nap Kamares – Ermúpoli – Mykonos 98, 13 km (60, 97 mi)Égei-tengeri vitorlásbérlés

Olvass tovább ha mikonoszi vitorlás túrák, vagy a vitorlázás Mikonoszról Santorinire érdekel

1.nap Fira (Santorini) – Oia 9.53 km (5.92 mi), 2.nap Oia – Karavostasis (Folegandros -sziget) 42.34 km (26.31 mi), 3.nap Folegandros – Alopronia (Sikinos -sziget) 19.87 km (12.35 mi), 4.nap Sikinos – Chora (Ios -sziget ) 12.80 km (7.95 mi), 5.nap Chora – Ag. Georgios (Iraklia -sziget) 38.18 km (23.72 mi), 6.napIraklia – Keros -sziget 16.29 km (10.12 mi), 7.nap Keros – Vlychada – Santorini 82.37 km (51.18 mi)Hajóbérlés az Égei-tengeren

Olvass tovább ha santorini vitorlás túrák érdekelnek

1.nap Rodosz – Ano Symi 45.66 km (28.37 mi), 2.nap Ano Symi – Mandraki 72.02 km (44.75 mi), 3.nap Mandraki – Lavadia (Tilos -sziget)36.33 km (22.57 mi) , 4.nap Lavadia – Chalki (Chalki -sziget) 34.47 km (21.42 mi) 5.nap Chalki – Lindos 83.93 km (52.15 mi), 6.nap Lindos – Antony Quinn Beach 28.24 km (17.55 mi) 7.nap Antony Quinn Beach – Faliraki – Rodosz 17.14 km (10.65 mi).Vitorlázás az Égei-tengeren

Olvass tovább ha rodoszi vitorlás túrák érdekelnek

1.nap Adamas (Milos) – Embourios 4.89 km (3.04 mi), 2.nap Embourios – Kamares (Sifnos -sziget) 43.20 km (26.84 mi), 3.nap Sifnos – Livadi (Serifos -sziget) 22.19 km (13.79 mi), 4.nap Serifos – Merihas (Kithnos -sziget) 48.74 km (30.29 mi), 5.nap Kithnos – Ermoupoli (Siros -sziget) 69.45 km (43.15 mi), 6.napSiros – Paros 47.02 km (29.22 mi), 7.nap Paros – Pollonia – Milos 87.12 km (54.13 mi)Égei-tengeri hajós útvonal

Olvass tovább ha milosi vitorlázás, vagy másik hajós úti cél a Kükládokon érdekel.

Krétai hajós útvonalak

1. nap Heraklion – Agia Pelagia 16, 30 km (10, 13 mi), 2. nap Agia Pelagia – Thira Port 117, 79 km (73, 19 mi), 3. nap Thira Port – Oia – Agia Eirini 12, 41 km (7, 71 mi), 4. nap Agie Eirini – Panagia Kalou – Monolitas 17, 78 km (11, 05 mi), 5. nap Monolitas – Anafi 26, 14 km (16, 24 mi), 6. nap Anafi – Kamari – Vlichada 33, 11 km (20, 58 mi), 7. nap Vlichada – Heraklion 112, 88 km (70, 14 mi),

Vitorlás útvonaltervező Krétáról Szantorinire
Olvass tovább ha a vitorlázás Krétáról Santorinire, vagy görög vitorlás utak érdekelnek

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

5/5 - (349 votes)
BoatTheGlobe