Az Adriai-tengert elhagyva a Földközi-tenger kéksége hív, amelynek láttán megtapasztalható a valódi szabadság érzése. A tenger illatával az oldaladon dél-nyugatra hajózva megpillanthatod a távolban Olaszország legnagyobb szigetét, a 25 700 km² területű Szicíliát, amely rengeteg lehetőséget nyújt az arra hajózó kalandvágyóknak.

 Szicíliai programok
A cikkben az alábbi pontokban tekintjük át Szicíliát:

Szicília földrajza és szelei

Ezt az erdőkkel és hegységekkel tarkított szigetet a Földközi-tenger öleli körbe, amely elválasztja Olaszországtól. A sziget vonzáskörzetéhez tartoznak a Pelagie-szigetek (délnyugaton találhatóak), az Egadi-szigetcsoportok, Pantelleria szigete (nyugati irányban) és a Lipari-szigetek (északra találhatóak). Itt van Európa egyik, a mai napig aktív vulkánja, az Etna. A háromszög alakú sziget körülbelül 220 km-es oldalakkal rendelkezik.
A sziget keleti oldalán délkeleti, déli oldalon délnyugati szelek uralkodnak, míg a nyugati és az északi részen északnyugati-nyugati szelek fújnak. A vitorlás szezonban napfelkeltétől napnyugtáig a Beaufort skálán 3-4 erővel fúj az északnyugati szél. Jelentős vízmozgás tapasztalható a tengeren, amely a nagy felületnek köszönhető. Észrevehető, hogy már akkor is tapasztalhatóak a hullámok, amikor még a szél nem érkezett meg.
A nyugati szélnek köszönhetően a keleti irányba történő hajózást segíti. Szicíliától délre érezhető a tengeráramlás erőssége.

Látnivalók Szicíliában: a legszebb kikötővárosok

Az öblökkel díszített partokhoz érve eldönthetjük, hogy forgalmasabb kikötőváros felé vesszük az irányt, nyugalmasabb települést keresünk, a természet lágy ölét látogatjuk meg, esetleg a környező szigeteket térképezzük fel. Bárhogyan is döntünk, az biztos, hogy egy életre felejthetetlen élményben lesz részünk.
Forgalmas kikötővárost keresve a legjobb választás Messina, Palermo és Catania hármasa. Ezek a szigeten a legtávolabb helyezkednek el egymástól, így kellő változatosságot és szépséget biztosítva nekünk.
Messina-t Szicília kapujának is nevezik, mivel Olaszországból ez az első hely, ahova érkezik az ember. Mesés elhelyezkedésétől függetlenül nem vált turisták célpontjává a város. Lehetőségekben így is gazdag: nappal felfedezhetjük a várost, különböző étkeket kóstolhatunk meg, az éjszakát pedig különböző borozókba, bárokba és klubokban tölthetjük el.
Palermo a sziget nyugati részén található, a Tirrén-tenger partján fekvő, legnagyobb kikötőváros. Megállásra, megpihenésre a Marina Villa Igiea kikötőt ajánljuk. A homokos fenekű, akár 5 méter mélységű kikötő 379 fix helyet tart fent, kizárólag hajózási turizmusnak, maximum 65 méter hosszú hajókat engednek be.
A virágzó kikötővel rendelkező település változatos programokat kínál a turistáknak. A város sok felfedezni valót rejt magában az arra fogékonyak számára. A helyi gasztronómia mellett minőségi és nagy választékú, ízletes street food is kipróbálható. Akik szeretik a nyüzsgő életet, tökéletes választás ez a város, ráadásul az éjszakai élet is pezseg.
A Jón tenger partján található Catania a második legnagyobb város a szigeten, amely a keleti oldalon fekszik. A város az UNESCO része, köszönhetően a Dóm-térnek. Az odalátogatók egyhangúan egyetértenek abban, hogy üdítő légkörű a város, tele van élettel. A város mellett található Etna lélegzetelállító látványt biztosít. A város tele van látványosságokkal, így a nappalokat a város megismerésére szánhatjuk. Az estéket a különböző szórakozóhelyeken, bárokban tölthetjük el. Érdemes tudni, hogy Catania Szicília szórakoztató központja.

Hol érdemes lehorgonyozni Szicíliában

A sziget északi részén található, a 4000 méteres rakpart mentén Marina di Portorosa egy igazán elegáns és modern kikötő, amely Fumari közelében fekszik. Megfelelően biztosított, menedéket nyújt a szelektől. A közelben, néhány kilométerre található a Lipari-szigetek. Több kikötő található a mólón, amelyeknél a modern oszlopok áramot és vízellátást biztosítanak. Itt a tengerfenék 3, 5-5 méter, míg a kikötői medence 2, 5-3, 5 méter mély.
Pár kilométerrel keletebbre található Milazzo, ahol a Marina del Nettuno kikötő vár rád. Ez a félszigeten található kikötő maximum 160 hajónak tud helyet biztosítani.
A Marina nevű kikötő Capo d’Orlando-tól keletre található, szintén a sziget északi részén. A kikötő 7, 5-40 méter hosszú hajók számára fenntartott, 553 kikötőhellyel rendelkezik, 180000 m2 területen. Itt a víz mélysége 3, 5-5 méter között található.
Szicília déli része felé hajózva is találsz kikötőt. Ragusához tartozó Marina di Ragusa kikötő összesen 700 jacht férőhelyet biztosít a turisták számára.

A sziget legszebb strandjai

Szicília változatos és különleges tengerpartok díszítik. A három kikötőváros mellett más településeknél is találhatóak hangulatos, felpezsdítő tengerpartok. Szicíliai látnivalók
Ilyen Messina és Palermo között található strand, a Lungomare Cefalú. Az aranyszínű homokban pompázó tengerpart hangulatát a gyönyörű szép tenger mellett a pár lépéssel hátrébb lévő történelmi városközpont biztosítja. Ha nyugodt fürdésre és napozásra vágysz, vagy csak a festői tájban szeretnél elmerülni, akkor ez a strand a te választásod!
A Lipari-szigeteken található az egyik legkellemesebb hőmérsékletű vizű strand. A nyugodt, szép környezetben található partszakasz a családos vendégek körében különösen népszerű.
Szicília északi részén található Oliveri település, amely közelében helyezkedik el a mesebeli Spiagga Marinello strand. A meleg vizű, sekély tengert egy kicsi, homokos nyúlvány választja ketté. Pár lépéssel hátrébb kis tavak találhatóak a homokos parton.
A vízi sportok szerelmeseinek Taormina strandját, az Isola Bella-t ajánljuk, amely Catania-tól északra található. A gyorsan mélyülő partot egy lélegzetelállító sziget emeli ki a többi strand közül.
Ha távol szeretnél lenni az autók zajától, akkor Cala dello Zingaro partra érdemes elmenned. Ez a fenomenális tengerpart a sziget nyugati csücskében található. A sziklafalak által körbeölelt, homokos tengerpartot gazdag élővilággal rendelkezik.

Read more if you plan sailing in Sicily or yacht charter in Sicily.

HELP ME TO CHOOSE THE PERFECT BOAT

További információ Szicíliáról

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.