A Biokovo-hegység lábánál található város a róla elnevezett Makarska Riviéra központja. Kiváló strandokkal, számos kirándulási lehetőséggel és pezsgő éjszakai élettel várja a látogatókat. Milyen programok várnak rád Makarskaban? Tedd még emlékezetesebbé a nyaralást, és válassz a következő nagyszerű programlehetőségek közül!Makarskai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Makarskai programok: a legjobb strandok

A központi városi strand a Makarska nyugati oldalán található Gradska plaža. A tekintélyes méretekkel rendelkező, mintegy 2 km hosszú fürdőzőhely számos színvonalas szolgáltatást kínál. Vannak vendéglátó egységek, szórakoztató programok, a strandolók biztonságáról vízimentők gondoskodnak. A víz lassan mélyül, így a gyerekek is nyugodtan fürödhetnek benne. A part menti fák kellemes árnyékot nyújtanak a forró, nyári napokon. A strand hatalmas mérete ellenére is kifejezetten zsúfoltnak számít, így a főszezonban érdemes minél korábban érkezni. A környék másik népszerű strandja a Nugal. Ez körülbelül 2 km-re helyezkedik el a városi kikötőtől, Makarska és Tučepi között található. Elérheted hajóval vagy a gyönyörű fenyőerdőkön végigsétálva. A strand érintetlen természeti környezetben helyezkedik el, így a naturalizmust kedvelők is szívesen látogatják.

Látnivalók Makarska környékén: hív a természet

Biokovo Természetvédelmi Park

A Biokovo-hegység a Cetina és a Neretva folyók között helyezkedik el, a Makarska Riviéra mögött tör az ég felé. 1981-ben Biokovo Természeti Park néven közel 200 km2-nyi terület kapott kiemelt védelmet. A park bejárata Makarskától mindössze néhány kilométerre található. Napjainkban rendkívül gazdag növény- és állatvilág jellemzi a helyet. A szirti sason, fehérfejű keselyűn kívül farkas, vaddisznó, zerge, valamint muflon is él ezen a hegyen. Legmagasabb pontja az 1762 méteres Sveti Jure, azaz a Szent György-csúcs. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Makarska Riviérára, a közép-dalmáciai szigetekre, sőt, tiszta időben még Olaszország partjai is láthatóak. A sportolás szerelmesei választhatják a hegyi kerékpározást, a túrázást, a lovaglást vagy a kalandos siklóernyőzést.

Kotišina Botanikus Kert

A gyönyörű Biokovo Természetvédelmi Park részét képezi a Kotišina nevű botanikus kert, mely 350-500 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Dr. fra Jure Radić pap és tudós alapította a helyet. A legfőbb célok között szerepelt a tudományos kutatás mellett a Biokovo növényvilágának megfigyelése, védelme, megőrzése, valamint népszerűsítése. A 16, 5 hektáros területen több száz itt honos növényfajt ismerhetsz meg, de egyes helyeire egzotikus, mezőgazdasági, valamint gyógynövényeket is telepítettek. A kert bejárata közelében egy 17. századi erődítmény falait is megpillanthatod.

Osejava parkerdő

Rendkívül kellemes erdei sétát tehetsz az Osejava parkerdőben, ahol egészen a Nugal strandig eljuthatsz. Ha még tovább haladsz, Tučepi-t és annak fürdőzőhelyét is elérheted. Az erdő, a sziklák, valamint a tenger lélegzetelállító látványt nyújt. Látnivalók Makarskában

Programok Makarskában: látogasd meg a város nevezetességeit

A Közép-Dalmáciában található Makarska lenyűgöző épületekkel rendelkezik, az alábbi templomok, múzeumok és további érdekes helyek meglátogatását különösen ajánljuk.

Templomok, szentély

Szent Márk-székesegyház

Az 1766-ban épült székesegyház a város egyik legnevesebb műemléke. A mai napig sem tekinthető teljesen befejezettnek, ugyanis az eredeti tervek szerint még két oldalhajót kellene tartalmaznia. Főoltára Horvátország legszebb oltárai közé tartozik, melyet velencei mesterek készítettek. A székesegyház mellett egy 1755-ből származó velencei ivókút is megtekinthető. A főtéren áll még egy szobor, melyet a népszerű horvát író és szerzetes, Andrija Kačić Miošić tiszteletére állítottak.

Szent Péter-templom

A templom a városi kikötőt nyugatról lezáró Szent Péter-félszigeten található. A 14. századi, eredetileg gótikus templomot a 17. század végén barokk stílusban építették át. 1962-ben egy földrengés olyan súlyosan megrongálta, hogy teljesen le kellett bontani. Eredeti formájában történő újjáépítése 1992-ben fejeződött be. A közelben egy világítótorony is található, mely 1884-ből származik. A félszigeten felfedezhetsz még egy látnivalót, Szent Péter szobrát, kezében a Mennyország kulcsával.

Néri Szent Fülöp-templom

A barokk templom 1758-ban épült az öböl közepén, közvetlenül a tengerparton. Belsejében, a kórus korlátján hét vászonra festett képet helyeztek el, melyek Szent Fülöp életéből vett jeleneteket ábrázolnak. A templomot 1968-ban kulturális műemlékké nyilvánították, napjainkban csak évente néhány alkalommal mondanak misét benne.

Vepric

A szentélyt 1908-ban alapította dr. Juraj Carić püspök, aki itt is van eltemetve. A természetes barlang Makarska nyugati részén található. Érdekessége, hogy a híres franciaországi szentélyre, Lourdesre emlékeztet, így Vepric a zarándokok kedvelt célpontja. A barlangon belül és kívül számos vallásgyakorlásra szánt dolog, többek között kültéri oltár, gyóntatószékek is elhelyezésre kerültek. Programok Makarskában

Múzeumok, galéria

Városi Múzeum

A Városi Múzeum a parton, a kikötő nyugati részén álló Tonolli nevű barokk palota épületében található. 1995-ben alapították, gyűjteménye mintegy 2700 tárgyat tartalmaz. Az írások, rajzok és képek Makarska, valamint a környék történetéhez kapcsolódnak. A múzeum többek között képeslap-, plakát- és kártyagyűjteménnyel is rendelkezik.

Malakológiai Múzeum

A 15. század elején épült, majd a 17. században felújított ferencesek kolostora önmagában is megtekintésre érdemes. Itt kapott helyet a világ egyik legszebb és leggazdagabb Kagyló Múzeuma, ahol az Adriáról, továbbá más tengerekből származó kagylókat, csigákat láthatsz. A gyűjtemény jelentős része Jure Radić szerzetes gyűjtőmunkájának köszönhető. Az 1963-ban alapított múzeumban egy növénygyűjtemény is van, mely a Biokovo-hegység csodálatos növényeit mutatja be.

Antun Gojak Galéria

A galéria a makarskai régi iskola épületében található, egészen pontosan a don Mihovila Pavlinovića utcában. Alapjait Marin Gojak, a híres festő, Antun testvére teremtette meg, aki 1988-ban 132 képet és 201 grafikát adományozott a városnak. Később a galéria magánszemélyek adományából mintegy 400 műre bővült, így napjainkban remek betekintést lehet nyerni Makarska, valamint a környék művészetébe.

Lenyűgöző paloták

A városban több palota áll, melyek közül a barokk Ivanišević- és a Tonolli-palota, valamint a reneszánsz Kačić-Peko-palota különösen figyelemre méltó. Utóbbi különleges dísze a félköríves lépcsőfeljáró és a palota parkjában található kis kút. Az évek alatt sor került átépítésekre, melyek után Makarska egyik legimpozánsabb épületévé vált. Napjainkban egy luxusszálloda is működik benne.

Hagyományok és események Makarskában

A nyári szezon folyamán rengeteg kulturális- és szórakoztató program várja a látogatókat. Minden évben megrendezésre kerül a Makarskai Nyár, melynek egyik legnépszerűbb eseménye a Halászok estéje. Ilyenkor az esti órákban a helyi halászok összegyűlnek, majd kihajóznak a tengerre. A verseny azért folyik, hogy kinek lesz nagyobb fogása, több hala. Ezalatt a turisták a városban mulatnak. Éjjel, amikor a halászok visszatérnek, eredményhirdetést tartanak, a vendégek között pedig szétosztják a kifogott halakat. makarskai látnivalók

Éjszakai élet

A horvát település különlegessége, hogy itt engedélyezték a hajnalig tartó bulizást az óvárosban is. Ennek köszönhetően számos éjszakai klub és diszkó várja a szórakozni vágyókat. Utóbbiak közül a legnépszerűbb a Peter Pan, mely a kikötő végén található. A hatalmas méretekkel rendelkező nyitott terület akár 1000 fő befogadására képes. A nyári időszakban majdnem minden este bulik helyszíne, de koncertek is gyakran kerülnek itt megrendezésre. A Deep nevű diszkó az Osejava-félszigeten található. Érdekessége, hogy a tánctér egy második világháborús barlangban kapott helyet. A diszkó nappal is üzemel, ilyenkor kellemes lounge zene szól. A barlang előtti sziklákra pedig ki is ülhetsz napozni. A bárokat tekintve különösen ajánljuk még az egész évben nyitva tartó Marineta éjszakai bárt.

Makarska gasztronómiája

A mediterrán város a Biokovo-hegység lábainál terül el. Ha kirándulás előtt vagy után megéheznél, 890 méter magasan találod a Vrata Biokova nevű éttermet. Itt rendkívül ízletes húsételeket szolgálnak fel, ráadásul helyi készítésű szuveníreket, olívaolajat, mézet és pálinkát is lehet vásárolni. A tengerparti Il Golfo szintén kiváló választás, különösen naplementekor. Gyors és udvarias kiszolgálás jellemzi, a tenger gyümölcseit mindenképpen érdemes megkóstolni. Az óvárosban, a kikötő mellett található a szintén népszerű, aprócska vendéglátóhely, a Hrpina. Ez friss alapanyagokból készült halételekkel, bőséges fogásokkal vár, mindezt megfizethető áron. Ha ezt az éttermet választod, ne felejts el előre asztalt foglalni.

Cikkünkben Makarska legjobb programlehetőségei közül válogattunk. A Makarska Riviéra központja számos gyönyörű épületet rejt, az aktív kikapcsolódást kedvelők csodálatos természeti környezetben kirándulhatnak. Fedezd fel te is!

HELP ME TO CHOOSE THE PERFECT BOAT

További információ Makarskáról

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.