Lavrion, vagy Laurium Görögország délkeleti részén, az Attikai-félszigeten helyezkedik el. Athéntól körülbelül 40 kilométerre, az Égei-tenger partján fekszik. Nevét az ókori ezüstbányák miatt kapta. A város és környéke fantasztikus lehetőségeket rejt magában. Fehér sziklák, türkizkék tenger, szőlőültetvények és ókori romok várnak rád! A kikötőváros jelenleg is fénykorát éli, utcáin állandó a nyüzsgés. A halpiac színes forgataga kalandos élményt jelent. A helyi borok a napfény ízét rejtik magukban, és az ógörög romok romantikája megérintik a lelkedet.Milyen programokat válassz, ha életed legjobb nyaralására vágysz? Olvass tovább, és megtudhatod!

Lavrioni programok

Ez a cikk a következőket foglalja össze:

Látnivalók Lavrionban: járd be az ókori világ csodáit!

Az Attikai-félsziget sok ezer éve már a görög kultúra központjának tekinthető. Athén városa gazdasági és szellemi központ volt már az ókorban is. A tengerparti települések pedig a kereskedelem miatt lettek virágzó városállamok. Lavrion egy igen gazdag történelmű város. A következőkben megtudhatod, hogy milyen látnivalók, programok várnak rád Lavrionban, ha szereted a görög mitológiát!

Poseidon temploma

Poseidon temploma Lavriontól 8 kilométerre, a Sounion-fok 60 méter magas szirtjén áll. Athén fénykorának ékes bizonyítéka ez a szentély. Időszámításunk előtt 450 körül építették a tenger istenének tiszteletére. Érdekessége, hogy már egy akkor ősinek számító templom romjaira építették, hófehér márványból. Eredetileg 36 dór oszlop tartotta a tetőt, de ma már csak 15 áll belőlük. A belmagassága 6 méter volt, és állt itt egy közel ekkora bronz Poseidon szobor. A templom eredeti állapotát az Odüsszeiából, és Hérodotosz leírásai nyomán ismerjük. A romok ma is látogathatók, az állam jelentős állagmegőrzést vitt véghez. Ez a templom az archaikus világ egyik utolsó csodája.

Thoricusi Színház

Lavrion közvetlen közelében fekszik Thoricus települése. A mítosz szerint Hermész fia, Kefalosz lakóhelye volt, akinek szerelmi élete meglehetősen tragikus volt. A város Demeter istennő védelmét élvezi a történetek szerint. Épült itt egy színház is, mely az évezredek csapásait jól viselve, szép állapotban fennmaradt. Félkör alakú nézőtere több ezer fő befogadására volt alkalmas. Külön helye volt a zenekarnak, és még egy Dionüszosz szentély is helyet kapott az egyik oldalán. A görög színdarabok nagy jelentőségű mitológiai eseményeket dolgoztak fel. Ilyen volt az istenek születése, küzdelme a gonosszal és persze a tragikus szerelmi életük.
Ülj le egy kicsit a nézőtérre, és képzeleteddel népesítsd be a színpadot!
Látnivalók Lavrionban

Lavrion Régészeti Múzeum

Ha szeretnéd még jobban beleásni magad a félsziget történelmébe, akkor látogasd meg a Régészeti Múzeumot! Egészen az archaikus kortól a hellenizmuson át, a perzsa hódításokon keresztül a hanyatlásig minden korból csodálatos leleteket találsz. Egyedülálló gyűjteménye büszkesége a városnak.

Lavrion bányái

Már az ókorban jelentős kitermelés folyt a város környékén. Ezüstöt, ólmot, és rezet bányásztak, és kereskedtek ezekkel az ércekkel. Az érckitermelés mellett számos hihetetlen szép és ritka ásvány is előkerült a föld mélyéből. Ezek megtekinthetők az Ásványmúzeumban. A bányák is látogathatók, még túravezetés is kérhető!

Lavrioni programok: kóstold meg az Isten italát!

Az Attikai-félsziget közismerten jó bortermő vidék. A vulkáni tufa tökéletes talajt biztosít a legjobb szőlőfajtáknak. Már több ezer éves hagyománya van a borkészítésnek, így nem csoda, ha külön fejezetet szentelünk neki! A tipikus görög ételek mellé feltétlenül szükséges egy jó bor. Egy borban benne van az alkotója kézjegye, és a vidék esszenciája. Ha kedveled te is ezt a nemes nedűt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk, hogy melyeket kell mindenképp megkóstolnod! Programok Lavrionban

Savatiano

Az Attikai-félsziget legelterjedtebb szőlőfajtája. Kimondottan a szárazabb, közép-görögországi részt kedveli. Lavrion közelében számtalan ültetvény található. Erős, száraz fehérbor, kimondottan citrusos-virágos utóízzel. Az egyik helyi tavernában sült zöldségek, vagy füstölt hal mellé mindenképp ezt kérd!

Retsina

A Retsina 3 -féle szőlő keverékéből készül. Egyedi ízét a fenyőfagyanta adja, hiszen Aleppo-fenyőből készült hordókban érlelik. Az eredeti receptje szerint a napon aszalt szőlőszemeket tengervízbe áztatták, és füstölt gyógynövényekkel ízesítették. Sokszor friss fenyőgyantát is feloldanak a borban, a még erősebb ízhatás kedvéért. Egy káprázatos naplemente a parton és egy pohár retsina a kezedben: Ez az igazi görög életstílus!

Xinomavro

400 méteres tengerszint feletti magasságnál termesztik a Xinomavro-t. Ez a fajta egy testes, aromás vörösbort ad. Magas savtartalmú bor, melyet gyakran ízesítenek. Cseresznye, paradicsom, ánizs, málna, vagy édeskömény is kerülhet bele. Párolt, vagy sült húsok, pl birkasült mellé a legjobb választás!

Programok Lavrionban: aktív kikapcsolódás

Búvárkodj az Égei-tengeren!

Az Égei-tenger messze földön híres tiszta vizéről, és gazdag élővilágáról. Különféle szivacsfajok, palackorrú delfinek és barátfókák népesítik be a vizeket. Színes korallok és milliónyi érdekes hal él a partokhoz közel. Lavrion kikötőjében több erre szakosodott céget találsz, akik biztonsággal vezetnek el a legérdekesebb helyekre.

Túrázz az Attikai-félszigeten!

A táj fenséges, az idő szép, túrázz hát egy nagyot! Lavrionból a várost kikerülve 5 kilométeres sétával elérheted Thoricust és az ókori színházat. Jól fog esni a városka vendéglőjében egy helyi specialitásokból álló ebéd. A bort ne feledd!

Kerékpározz Sounionba

A Lavrio National Park területén vezet át a kerékpárút, mely a Sounion-fokhoz vezet. Kissé dimbes-dombos a terep, de nem túl nehéz, kezdőknek is ajánlott. A fáradtságért cserébe gyönyörű panorámában lehet részed. A túra megkoronázása, mikor eléd bukkan a Poseidon Templom a szirt fokán. Hidd el, megér egy kis tekerést a látvány!

Látogasd meg Kéosz szigetét!

Ha inkább a vízen maradnál, akkor is van ötletünk! Lavriontól 20 kilométerre a Makronisos sziget mögött találod Kéoszt. Rengeteg gyönyörű strandja van, általában homokosak. A szigetet zöld buja növényzet borítja, és számozott túraösvényeken lehet körbejárni. Ókori romok, Görögország legjobb vendéglői, és még szabadtéri mozi is kényezteti a nyaralókat. Lavrioni programok

Keresd fel az Attica Zoological Parkot!

Ha szereted az állatkerteket, akkor bérelj kocsit és nézd meg az Attica Zoological Parkot! Lakik ott oroszlán, delfin, fóka, elefánt, egzotikus hüllők, és ritka madarak is. Céljuk a biodiverzitás megőrzése, és a kihalófélben lévő fajok sikeres tenyésztése. Nagyon szépen karbantartott, világszínvonalú komplexum.

A fenti összefoglalóban adtunk pár ötletet, hogy , milyen programok várnak rád Lavrionban. Ez a vidék számtalan csodát őriz. Strandolhatsz, túrázhatsz, elmerülhetsz a múlt mélységeiben, és a szórakozás is garantált. Görögország egyik legizgalmasabb része az Attikai-félsziget. Szállj tengerre, és hódítsd meg az Égei-tenger nyugati vidékét! Olvass tovább ha lavrioni vitorlázás, vagy hajóbérlés Lavrionban érdekel.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Lavrion

5/5 - (130 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.