A Vis-sziget Horvátország egyik legtávolabbi lakott szigete, melynek Komiža nevű városa egy mély öböl partján fekszik. Közelében olyan aprócska szigetek várnak, mint Biševo és Ravnik, mindkettő barlangjához érdemes elhajózni. Az alábbiakban megtudhatod, milyen időjárás vár, ha Komižában vitorlázol, ráadásul egy egyhetes útiterv összeállításában is segítünk.

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Először nyomd meg a “Keresés” gombot. Új keresés indításához pedig nyomd meg az “Új keresés” gombot a jobb felső sarokban.

Are you looking for offers in another region?

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Nem találtad meg a számodra megfelelő hajót?

Szakértőink segítéségét kérnéd a megfelelő eredményhez? Küldd el nekünk igényeidet és mi megtaláljuk a számodra ideális yachtot!

  A mezők kitöltése kötelező

  FIGYELEM: Kérésed fontos számunkra. Amennyiben az űrlap beküldése után a weboldal nem kerül átirányításra és nem kapsz visszaigazoló e-mailt (ellenőrizd a spam mappát is), frissítsd az oldalt, töltsd ki ismét az űrlapot és küldd el megint! Abban az esetben, ha az újbóli próbálkozásod is sikertelen, vedd fel a kapcsolatot velünk e-mailen info@boattheglobe.hu keresztül, vagy hívd a (+36) 20 468 2804-es telefonszámot.

  A tengerparti város Horvátországban, Split-Dalmácia megyében fekszik. Az 587 méter magas Hum-hegység meredek lejtői alatt, a félkör alakú Komiža-öböl partján található.

  Komiža története

  Komiža a sziget másik jelentős városánál, Visnél jóval fiatalabb. A hagyomány szerint neve a „Com Issa” kifejezésből származik, mely Issa melletti területet jelöl. Az említett település egykor a mai Vis város helyén feküdt, a görögök már az i. e. 4. században megalapították. Bár valószínű, hogy utánuk a rómaiak is letelepedtek a Komiža-öbölben, ezt semmilyen régészeti emlék nem támasztja alá. Az első írásos említés 1145-ből származik. Közép-Dalmácia akkori birtokosának, Péter zárai grófnak egy adománylevelében található meg „Val Comeza” alakban. Érdekesség, hogy 1177-ben Komiža volt az első olyan horvát település, ahova pápa látogatott.

  A Velencei Köztársaság idején a halászatnak köszönhetően folyamatosan fejlődött a város, jelentős halászati központtá vált. Az ebből származó bevételek erőd, templomok és paloták építését tették lehetővé. A velencei uralom 1797-ig tartott, majd osztrák csapatok vonultak be Dalmáciába. 1805-ben a Vis-sziget a franciák uralma alá került, 1811-ben pedig az angolok szerezték meg. Napóleon végső vereségét követően újra az osztrákoké lett. Utóbbiak idején Komiža várossá és közigazgatási központtá fejlődött. 1918-ban az olasz csapatok elfoglalták, uralmuk 1921-ig tartott. Ezután az új Szerb–Horvát–Szlovén Állam, majd Jugoszlávia része lett. A jugoszláv időszak gazdasági stagnálást jelentett, visszaesett a halászati termelés, ráadásul megszűnt a Splittel való közvetlen kompközlekedés is. A jugoszláv katonák csak 1992-ben hagyták el a szigetet. 1993-ban ismét megalakult az önálló Komiža község, 1997-ben pedig újra megkapta a városi rangot. A lakosság életében a hagyományos halászat mellett kiemelkedő szerepet tölt be a turizmus.

  Komiža időjárása

  A kikötőváros mediterrán éghajlattal rendelkezik, meleg és száraz nyarakkal, enyhe telekkel. Júliusban a legmagasabb hőmérséklet akár a 29, 1 °C-ot is elérheti. A téli hónapok sokkal csapadékosabb, mint a nyáriak. Ha szeretsz úszni, a tenger hőmérséklete augusztusban akár 25, 2 °C is lehet.

  Főbb látnivalók Komiža környékén

  Mindenképpen keresd fel a közelben található csodálatos szigeteket. A Biševo a lélegzetelállító Kék-barlangot rejti, míg a Ravnik-sziget Zöld-barlangjáról híres. Szívesen megcsodálnád Komiža legfőbb nevezetességeit? A Szent Miklós-templom, a Hétfájdalmú Szűzanya-templom és a Halászati Múzeum egyaránt kihagyhatatlan látványosságok.

  Komiža gasztronómiája

  Finom vacsorára vágysz? A Barba éttermet kiváló minőségű, helyi alapanyagokból készült fogások és barátságos kiszolgálás jellemzi. Hangulatos teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. Ugyancsak ajánljuk a Restaurant & Wine Bar Hum nevű helyet, mely kedvező áru, ízletes fogásokkal, udvarias személyzettel várja a vendégeket.

  Strandok Komiža környékén

  Stiniva Beach

  A 70 méter hosszú és 20 méter széles Stiniva Komiža legnépszerűbb strandja, de a nyílt tenger felől szinte alig észrevehető. 2016-ban a European Best Destinations portál olvasói a legszebb európai strandnak választották. Kavicsos parttal és kristálytiszta vízzel rendelkezik, gyermekes családok számára is ideális. A strand körül magasodó szikláknak köszönhetően egy része mindig árnyékban van. Ha itt jársz, az úszás mellett leginkább a sznorkelezést és a kajakozást ajánljuk.

  Gusarica Beach

  A kavicsos strand csodálatos zöldövezetben fekszik, a fenyők, tamariszkuszok és szentjánoskenyérfák kellemes árnyékot nyújtanak. Lassan mélyülő, sekély vizében a gyerekek is nyugodtan fürödhetnek. Érdekesség, hogy a strand a 16. században épült gyönyörű Szent Mária-templom közelében található. Ha egy frissítő italra vagy kávéra vágysz, a környéken számos kávézót és bárt fedezhetsz fel.

  Hajóbérlés Komižaban

  A Vis-sziget népszerű városa tökéletes kiindulópont a további közép-dalmáciai települések, csodálatos szigetek meglátogatásához. Ismerd meg Komiža és a környék legjobb kikötőit.

  Komiža Town Harbour

  Komiža kikötője egy széles öböl északkeleti részén található. Összesen 30 helyet biztosít, legfeljebb 20 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék maximális mélysége 6 méter. A kikötő az északi és a keleti szelektől védett, a déli Jugó viszont okozhat jelentősebb hullámokat.

  Marina Vis

  A Vis-sziget központja az azonos nevű település, mely egy nagy, védett öbölben fekszik. A kikötő 70 hajó fogadására képes, ezek maximum 20 méter hosszúak lehetnek. A szeleket tekintve a Bóra és a Jugó nehezítheti meg a kikötést. Utóbbi esetében az öböl délkeleti részén, Kut városa előtt érdemes lehorgonyozni, ahol a mélység 2, 5-4, 5 méter között változik. Ha tankolni szeretnél, Vis kikötőjében benzinkút is rendelkezésedre áll.

  Marina Vela Luka

  A Korčula-szigeten található kikötő 45 helyet kínál, melyek legfeljebb 17 méter hosszú hajók kikötésére alkalmasak. A mélység 4 méter. A jachtok mólója közvetlenül a benzinkút mellett található.

  Marina Sveti Klement

  Az ACI Marina Palmižana az Adriai-tenger egyik legbiztonságosabb kikötője. A Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. A kikötő szezonálisan tart nyitva, április 1-jétől október 31-ig. 180 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A tengerfenék mélysége 3-8 méter. A kikötő területén van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó, étterem, sőt, élelmiszerboltot is találsz.

  Hvar kikötője

  A Hvar-sziget népszerű horgonyzóhelye kiváló védelmet nyújt az északi szél ellen. A déli és északnyugati szél viszont már jelentős hullámokat okozhat. A kikötőben számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is lehet.

  Marina Stari Grad

  A hangulatos város kikötője összesen 150 helyet kínál. A bejárat környékén a mélység 13 méter, a városi rakparton 4-5 méter. A kikötő területén van információs iroda, kávézó és étterem is várja a hajósokat.

  Marina Bol

  Bol kikötője a Brač-sziget déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kis méretének köszönhetően a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejárat környékén a mélység 6-7 méter, míg a rakparton általában 2 méter. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda; kávézó és étterem is vár.

  Ha Komižába hajózol, ne hagyd ki a környék további gyönyörű üdülőhelyeinek meglátogatását sem. Rukavac, a Stončica-öböl, a Vinogradišće-öböl, Hvar, Brusje, a Szent Klement-sziget és Vis szintén kiváló úti cél. Olvass tovább ha másik Vis szigeteki hajós uticél, vagy hajóbérlés Visen érdekel.

  Komiža időjárása

  Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Komiža maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

  szelrozsa Komiža
  szelerosseg Komiža

  Komiža szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Komiža esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

  Bérelj hajót és fedezd fel Komizát

  1.nap Komiža – Vis (Marina Vis) 19, 71 km (12, 25 mi), 2.nap Vis (Marina Vis) – Stari Grad(Mooring Bouys) 36, 41 km (22, 62 mi), 3.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Bol 15, 59 km (9, 69 mi), 4.nap Bol – Sućuraj 47, 28 km (29, 38 mi), 5.nap Sućuraj – Lovište 22, 07 km (13, 72 mi), 6.nap Lovište – Vela Luka 42, 09 km (26, 15 mi), 7.nap Vela Luka – Biševo–sziget – Komiža 65, 12 km (40, 43 mi). Komizai hajós útvonaltervező

  1.nap Komiža – Rukavac 17, 98 km (11, 17 mi), 2.nap Rukavac – Stončica-bay 9, 35 km (5, 81 mi), 3.nap Stončica-bay – Vinogradišće-bay 16, 19 km (10, 06 mi), 4.nap Vinogradišće-bay – Hvar 5, 58 km (3, 47 mi), 5.nap Hvar – Brusje (Hafen Stiniva) 16, 14 km (10, 03 mi), 6.nap Brusje (Hafen Stiniva) – St. Klement–sziget (ACI Marina Palmižana) 14, 11 km (8, 77 mi), 7.nap St. Klement–sziget (ACI Marina Palmizana) – Vis (Marina Vis) – Komiža 42, 91 km (26, 67 mi). Komizai vitorlás útvonaltervező

  Olvass tovább ha komizai vitorlázás, vagy Vis -szigeti hajós utitervek érdekelnek

  Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét. Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

  Hajóbérlés Komizában, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt a Komizai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Komizáról, Komiza időjárása. Meríts ihletet a Komizai hajózási útvonalakból és kezdd el következő útvonalad megtervezését, olvasd el a Komizai hajózás írásunkat.
  2. Hajóbérlés Komizában: Keress hajót a Hajóbérlés Komizában fülön. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a „Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattints az „új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban).
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked emailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

  Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

  A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.