A bájos Sumartin a Brač-sziget legkeletibb és egyben legfiatalabb települése. Mivel főszezonban is a nyugalom jellemzi, így kiváló választás, ha szeretnéd elkerülni a felkapott úti célokat. Az alábbiakból kiderül, milyen időjárás vár, ha Sumartinban vitorlázol, ráadásul egy egyhetes útiterv összeállításához is hasznos tanácsokat adunk.

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Először nyomd meg a “Keresés” gombot. Új keresés indításához pedig nyomd meg az “Új keresés” gombot a jobb felső sarokban.

Are you looking for offers in another region?

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Nem találtad meg a számodra megfelelő hajót?

Szakértőink segítéségét kérnéd a megfelelő eredményhez? Küldd el nekünk igényeidet és mi megtaláljuk a számodra ideális yachtot!

  A mezők kitöltése kötelező

  FIGYELEM: Kérésed fontos számunkra. Amennyiben az űrlap beküldése után a weboldal nem kerül átirányításra és nem kapsz visszaigazoló e-mailt (ellenőrizd a spam mappát is), frissítsd az oldalt, töltsd ki ismét az űrlapot és küldd el megint! Abban az esetben, ha az újbóli próbálkozásod is sikertelen, vedd fel a kapcsolatot velünk e-mailen info@boattheglobe.hu keresztül, vagy hívd a (+36) 20 468 2804-es telefonszámot.

  Sumartin elhelyezkedése

  A horvátországi Sumartin Split-Dalmácia megyében található, a Brač-sziget legkeletibb települése. Kikötőjéből láthatod a szemben fekvő Biokovo-hegységet és Makarskát, sőt, utóbbival kompjárat is összeköti.

  Sumartin története

  Sumartin a Brač-sziget legfiatalabb települése. Területe a 12. századtól a povljai kolostor birtokainak részét képezte. 1320-ban a Sumartini-öblöt még Sitno néven emlegették, majd 1646-ban menekültek érkeztek. A 17. században a török megszállás okozott riadalmat. Számos keresztény család kényszerült menekülésre a mai Horvátország és Bosznia-Hercegovina területeiről. Az újonnan érkezett telepesek egy romos bizánci stílusú épület alapjain állították fel Szent Márton tiszteletére szentelt templomukat. Szent Márton régi védőszentjük volt, róla kapta a település a mai nevét. Mivel az új lakosság megélhetését földművelésre alkalmatlan terület hiányában a tenger biztosította, így a helyiek főként halászok, hajóácsok lettek. A 18. század közepén az akkori ferences szerzetes és költő, Andrija Kačić Miošić atya egy kolostor építtetésébe kezdett. Ez napjainkban Sumartin legfőbb látványossága. A helyiek száma 1784-ig fokozatosan emelkedett, majd egy nagy járvány következtében a felére csökkent. Manapság a lakosság falusi gazdálkodásból, szőlő- és olívatermelésből, valamint a turizmusból él.

  Sumartin időjárása

  A Brač-sziget éghajlata, ahol Sumartin is elhelyezkedik, mediterrán, meleg és száraz nyarakkal, enyhe telekkel. Az átlaghőmérséklet nyáron 25 °C, míg télen 9 °C. A sziget északi részére jellemző, hogy télen ki van téve a Biokovo-hegy felől fújó hideg szélnek, a Bórának.

  Főbb látnivalók Sumartinban

  Az idilli település legfőbb nevezetessége a ferences kolostor, melynek múzeumában rendkívül értékes művészeti alkotások találhatóak. Ha szeretsz kirándulni, feltétlenül keresd fel a túlparti Makarska közelében található Biokovo Természetvédelmi Parkot. Gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik, ráadásul a gyönyörű Kotišina Botanikus Kert is hozzátartozik.

  Sumartin gasztronómiája

  Amennyiben ízletes fogásra vágysz, remek választás a kikötőben található Konoba Top, ahol a tenger gyümölcsei kihagyhatatlan finomságok. Ugyancsak ajánljuk a Konoba Bernardo nevű helyet, mely finom ételekkel, udvarias kiszolgálással várja a vendégeket. Frissítő italra vagy koktélra vágysz? Látogass el az egyedülálló légkörrel rendelkező Kartolina tengerparti bárba.

  Strandok Sumartinban

  Rasotica-öböl

  Ha nyugodt körülmények között szeretnél napozni és fürödni, az egyik legjobb helyen jársz. Sumartin számos idilli, rejtett öböllel rendelkezik, melyek közül különösen ajánljuk a szárazföldbe hosszan benyúló Rasoticát. Utóbbi mentén egy elhagyatott települést is felfedezhetsz a domboldalban.

  Studena-öböl

  Az öblöket tekintve a kristálytiszta Studena szintén remek választás. Ez a fürdőzőhely már Sumartintól nyugatra, Bol felé található. A gyönyörű öblöt a béke és a nyugalom jellemzi, a végén fekvő kis strand ideális hely egy kellemes nap eltöltésére.

  Hajóbérlés Sumartinban

  A közép-dalmáciai Sumartin tökéletes kiindulópont a Makarska Riviéra településeinek felfedezéséhez. Mutatjuk, hol horgonyozhatsz le a közelben.

  Sumartin kikötője

  A nyugodt, csendes Sumartin Brač keleti csücskénél fekszik, a sziget legfiatalabb tengerparti települése. Kikötőjéből rálátás nyílik a szemben fekvő Makarskára, mellyel kompjárat is összeköti. A mélység 1-3, 7 méter.

  Pučišća kikötője

  Pučišća kis kikötője a Brač-sziget északkeleti partján található. 25 helyet biztosít, ebből általában 8-10 áll szabadon az idelátogató jachtok számára. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén 3, 5-4, 3 méter között van.

  Bol kikötője

  Bol kikötője a Brač-sziget déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kis méretének köszönhetően a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejárat környékén a mélység 6-7 méter, míg a rakparton általában 2 méter. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda; kávézó és étterem is vár.

  Supetar kikötője

  Supetar külső kikötője elsősorban a kompok és a kereskedelmi hajók számára van fenntartva. Ezzel szemben a belső medencében többnyire a kisebb méretű hajók horgonyoznak le, de néhány jachtot is képes fogadni. A kikötő mélysége a bejáratnál 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, míg a belső kikötőben 3-4 méter.

  Sutivan kikötője

  Sutivan a Brač-sziget északi partjának legnyugatibb felén található, mindössze 7 km-re Supetartól. Kikötője kisebb jachtokat is fogad, de a nagyobb hajók csak az öböl előtt horgonyozhatnak. A mélység a bejáratnál 6 méter, a rakpart mentén pedig 2-3 méter.

  Milna kikötői

  A település 3 kikötővel is rendelkezik, összesen több mint 300 hajót képes fogadni. A legnagyobb az ACI Marina Milna, mely 170 helyet kínál. Ezeket akár a 40 méter hosszú hajók is igénybe vehetik. A kikötő mélysége eléri a 6 métert. A helyen számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is tudsz. A Marina Vlaska a Milna-öböl északi oldalán található. 71 hellyel rendelkezik, maximum 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A mélység 3 méter.

  Makarska Harbour

  A Makarska Harbour kikötő 225 méter hosszú hullámtörő gáttal rendelkezik, mely kiváló védelmet biztosít a szél és a hullámok ellen. A tengerfenék maximális mélysége 4, 8 méter. A kikötő színvonalas szolgáltatásokat kínál, lehetőség van tankolásra is.

  Baška Voda kikötője

  Az üdülőhely kikötője összesen 180 helyet biztosít, melyből 60 a látogatók számára van fenntartva. Legfeljebb 23 méter hosszú hajókat képes fogadni. A tengerfenék maximális mélysége 4 méter. Van ivóvíz, villamos energia és étterem, orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

  Omiš kikötője

  A Cetina-folyó torkolatánál elhelyezkedő kis közép-dalmáciai várost, Omišt hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötőjének mélysége 4 méter. Környékén nemcsak a több irányból erősen fújó Bóra, hanem a déli szél is erős hullámzást okoz.

  Podstrana kikötője

  A Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozó Marina Lav nevű luxus kikötő 74 férőhelyes, legfeljebb 40 méter hosszú hajókat tud fogadni. A mélység 2-2, 8 méter. Van víz, villamos energia, a védelemről pedig a 24 órás biztonsági felügyelet gondoskodik.

  Vela Luka kikötője

  A Korčula-szigeten található kikötő 45 helyet kínál, melyek legfeljebb 17 méter hosszú hajók kikötésére alkalmasak. A mélység 4 méter. A jachtok mólója közvetlenül a benzinkút mellett található.

  Komiža kikötője

  Komiža kikötője egy széles öböl északkeleti részén található. Összesen 30 helyet biztosít, legfeljebb 20 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék maximális mélysége 6 méter. A kikötő az északi és a keleti szelektől védett, a déli Jugó viszont okozhat jelentősebb hullámokat.

  Vis kikötője

  A Vis-sziget központja az azonos nevű település, mely egy nagy, védett öbölben fekszik. A kikötő 70 hajó fogadására képes, ezek maximum 20 méter hosszúak lehetnek. A szeleket tekintve a Bóra és a Jugó nehezítheti meg a kikötést. Utóbbi esetében az öböl délkeleti részén, Kut városa előtt érdemes lehorgonyozni, ahol a mélység 2, 5-4, 5 méter között változik. Ha tankolni szeretnél, Vis kikötőjében benzinkút is rendelkezésedre áll.

  Ha Sumartinba hajózol, ne hagyd ki a környék további csodálatos üdülőhelyeinek meglátogatását sem. Makarska, Baška Voda, Omiš, Podstrana, Postira, Pučišća és Povlja ugyancsak remek úti cél. Find Több Brač sailing routes or choose other Brač hajóbérlés.

  Sumartin időjárása

  Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Sumartin maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

  szelrozsa Sumartin
  szelerosseg Sumartin

  Sumartin szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Sumartin esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

  Bérelj hajót és fedezd fel Sumartint

  1.nap Sumartin – Makarska 13, 05 km (8, 11 mi), 2.nap Makarska – Baška Voda 9, 74 km (6, 05 mi), 3.nap Baška Voda – Omiš 23, 73 (14, 74 mi), 4.nap Omiš – Podstrana (Marina Lav) 15, 02 km (9, 33 mi), 5.nap Podstrana (Marina Lav) – Postira 14, 90 km (9, 26 mi), 6.nap Postira – Pučišća 11, 04 km (6, 86 mi), 7.nap Pučišća – Povlja – Sumartin 26, 51 km (16, 47 mi)

  Vitorlás útvonalterv Sumartinban

  1.nap Sumartin – Makarska 13, 05 km (8, 11 mi), 2.nap Makarska – Sućuraj 24, 89 km (15, 47 mi), 3.nap Sućuraj – Vela Luka 57, 24 km (35, 57 mi), 4.nap Vela Luka – Komiža 57, 84 km (35, 94 mi), 5.nap Komiža – Vis (Marina Vis) 19, 71 km (12, 25 mi), 6.nap Vis (Marina Vis) – Stari Grad (Mooring Bouys) 36, 41 km (22, 62 mi), 7.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – BolSumartin 33, 92 km (21, 08 mi).

  Sumartini hajós útvonalterv

  Find Több Brač sailing destinations, vagy válassz másik Brač hajóbérlés

  Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét. Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

  Hajóbérlés Sumartinban, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt a Sumartini hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Sumartinról, Sumartin időjárása. Meríts ihletet a Sumartini hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, olvasd el a Sumartini hajózás írásunkat
  2. Hajóbérlés Sumartinban: Keress hajót a Hajóbérlés Sumartinban fülön. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a “Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattints az ”új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban)
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked e-mailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

  Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

  A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.